UGO berie v úvahu názor franšízantov
UGO si s predstihom uvedomilo, že u nás rastie počet ľudí, ktorí vyhľadávajú zeleninové šaláty, poke a bowls, ovocné a zeleninové šťavy a čerstvé suroviny radšej ako vyprážané jedlá. Posledné roky tento trend ešte zosilňuje, čo je vidieť na celkovom raste franšízových pobočiek aj na raste obratu. Sieť značky UGO má 60 prevádzok, z toho je 24 šalátovní. Franšízor prevádzkuje 31 pobočiek, ďalšie sa delia medzi 14 partnerov. V roku 2023 otvorili dve nové prevádzky, v roku 2024 ich pribudne celkovo päť a do troch rokov chcú zrýchliť na desať prevádzok ročne. „Radosť nám robí aj obrat našich pobočiek. Dá sa povedať, že v priemere všetky rastú v posledných rokoch po covide 20 až 30 % ročne. Výnimkou ale nie je ani franšízová prevádzka, ktorá hlási nárast až 50 %. Za takto výrazným nárastom obratu stojí hlavne rozšírená ponuka jedla typu poke a bowls. Svoju úlohu má aj kontinuálna podpora zvýhodnenej ponuky menu a tiež rastúci podiel predajov študentom a firmám, čo nás obzvlášť teší,“ hovorí expansion director Lukáš Prauss.
Značke UGO sa expanzia darí vďaka znalosti trendov v zdravom stravovaní a pravidelnej inovácii menu. „Práve chystáme ľahšiu a modernejšiu verziu letných šalátov, vrátime sa k obľúbeným melónovým drinkom, obohatíme aj našu ponuku UGO gril. Ďalšie letné novinky čaká sekcia poke a bowls, kde nadviažeme na aktuálnu úspešnú sezónnu ponuku s morčacím mäsom. Inováciou prešli aj naše zmrzliny – máme dve nové príchute, čisto ovocné a bez pridaných látok a v ponuke budú aj v podobe milk shakes. UGO zmrzlina je jedna z najzdravších zmrzlín na trhu, jednoduchšie a prírodnejšie to už v podstate nejde,” vysvetľuje Lukáš Prauss.
Celú ponuku môžu využiť aj franšízanti, ktorí získavajú koncept nielen so skúsenosťami značky, ale aj s inovačným potenciálom. UGO zároveň poskytuje skúseným franšízantom možnosť podieľať sa na vývoji ponuky a služieb. „Nie je to celkom obvyklé, ale my sme sa tak rozhodli preto, že franšízoví partneri majú často osobné skúsenosti s každodenným stykom so zákazníkmi. Zbierajú priamo na prevádzkach nielen spätnú väzbu na naše novinky, ale aj návrhy, čo by zákazníci u nás radi videli. Franšízoví partneri sú súčasťou prevádzkových tímov na svojich pobočkách a sú tak schopní adekvátne reagovať na návrhy z pohľadu prevádzkových potrieb a kapacít. Ide vlastne o ideálny scenár pri tvorbe produktových a iných inovácií. Máme na to vytvorený systém návrhu inovácií od ich posúdenia, spracovania až po štúdiu uskutočniteľnosti,“ opisuje fungovanie spolupráce s franšízantmi Lukáš Prauss.
UGO má bezpochýb priestor na ďalší rast, a to obzvlášť na Slovensku, kde UGO prevádzkuje zatiaľ len koncept UGO Freshbar. „Sme presvedčení, že UGO Šalátovňa má na Slovensku obrovský potenciál, ktorý chceme naplniť so slovenským strategickým partnerom. Avšak hľadáme partnerov aj na otvorenie jednotlivých prevádzok UGO takmer vo všetkých regiónoch Slovenska, kde vidíme príležitosti pre rozvoj našej siete. Ale hľadáme aj strategického partnera, s ktorým sme pripravení rozvíjať Slovensko ako celok na báze master franchisingovej spolupráce či inej podobnej alternatívnej spolupráce,“ uvádza k možnostiam na Slovensku Lukáš Prauss.
Prečítaj články
Franšízový koncept UGO Freshbar a Salaterie prežíva pozitívne obdobie. Na Slovensku sa chce stať dominantným hráčom.
Ladislav Sabo s manželkou úspešne prevádzkuje UGO Freshbar v Poprade už 7 rokov. Ako vie zosúladiť pracovný a súkromný život?
„Po dobe covidového „temna“ sa znovu rozhliadame po príležitostiach pre franšízovú spoluprácu," prezrádza Lukáš Prauss, riaditeľ rozvoja UGO.
„Niektoré naše UGO Freshbary prenecháme franšízantom. Môžu rozbehnúť podnikanie za podmienok, ktoré by boli loni nemysliteľné," hovorí Lukáš Prauss, Expansion Director UGO.
Ponuka fresh barov UGO sa pred nedávnom rozrástla, a to o UGO Grill sandwiche. Dostupné budú i v tých najmenších franšízových prevádzkach.
Najčítanejšie
Ak sa Vám pri vyslovení slova franchising vôbec niečo vybavuje, je to skvelé!
Stárnutie európskej populácie zvyšuje dopyt po službách starostlivosti o seniorov. Franšízové príležitosti vznikajú aj v tomto odbore. Na trhu zatiaľ chýbajú.
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Mail Boxes Etc. sa zameriava na baliace, doručovacie, tlačiarenske a ďalšie služby pre menších a stredných podnikateľov. Franšízové plány na Slovensku priblížila Maria Ilicheva.
Magazín Enterpreneur vytvoril rebríček TOP 200 Franchis za rok 2014. McDonald’s obhájil svoje prvenstvo.