Kaliforňan prináša personalizovaný street food
Kaliforňan Bistro vzniklo ako nápad mladého a nadšeného kuchára Šimona Smrtiča. Pre svoj nápad vytvoriť fast food založený na systéme „mix and match“ čoskoro nadchol aj sestru s manželom a rozhodli sa svoj nápad sprístupniť aj ďalším formou franšízy.
Kaliforňan je zatiaľ jediný koncept svojho druhu, priamou konkurenciu na slovenskom trhu nemá. Bistrá ľudom prinášajú práve to, čo nenájdete v klasických gastro prevádzkach: rýchly, kvalitný obed, ktorý si plne personalizujete podľa vlastných chutí. Menu sa obmieňa nielen denne, ale aj sezónne. Jedlo je čerstvé, rozmanité a kompatibilné s takmer akýmkoľvek štýlom výživy.
„Už pri prvej prevádzke sme vedeli, že prvoradý je produkt a ľudia. Značka sa spontánne vytvorí, až keď budú tie prvé veci tak ako majú byť. Veríme, že to je práve ten dôvod, prečo Kaliforňan zažil taký úspech a zo značky sa stal skutočný love brand. Denno-denne vidíme otvárať nové koncepty, ktoré sa sústredia na marketing, investujú státisíce do dizajnu a produkt zaostáva. Takéto triky však už na ľudí nefungujú, zákazníci sú oveľa náročnejší a neautentické koncepty prekuknú po prvej návšteve," vysvetľuje svoje konkurečné výhody a miesto na trhu zástupkyňa franšízora Michaela Smrtičová.
V hlavnom meste majú momentálne sedem prevádzok, vrátane dvoch franšízových. Nebráni sa ale ani rozšíreniu za hranice Slovenska: „V prípade, že príde tá správna príležitosť sme stále otvorení rastu, no momentálne sa sústreďujeme na nový trh, ktorým je teraz Česká Republika. Nedávno sme totiž otvorili našu prvú franšízu za hranicami Slovenska v Brne," uvádza podrobnosti Michaela Smrtičová. Práve mestá ako Bratislava a Brno majú silnú kúpnu silu, kde sa uživí niekoľko Kaliforňanov. „Vidíme veľký potenciál aj v mestách s počtom obyvateľov nad 30 tisíc, ako napríklad Trnava, Košice, Trenčín či Žilina. Pre potencionálneho franchisanta to je výhodná investícia, pretože dokáže rásť pomerne rýchlo - akonáhle je zabehnutá výrobná kuchyňa, požiadavky a náklady na nové prevádzky sú minimálne. V partneroch hľadáme tých správnych ľudí s vášňou pre životný štýl, ktorý Kaliforňan reprezentuje. Túžbu vybudovať niečo ikonické,“ dodáva Smrtičová.
Prečítaj články
McDonald's ide zákazníkom bližšie aj do menších miest a radi by našli nových franšízantov. Čím chcú aktuálne zákazníkov osloviť?
Franšízová sieť ponúka zdravšiu alternatívu v oblasti fast foodu už dvadsať rokov. Zaujímavé je, že sa na inováciách aktívne podieľajú aj franšízanti.
Kaliforňan sa so svojím bowl konceptom dostáva už aj do susednej Českej republiky. Kto stojí za úspechom slovenskej franšízy v Brne?
„V tomto roku sa zameriame najmä na expanziu mimo Bratislavu. Chceme otvoriť štyri nové pobočky," hovorí Michaela Smrtičová z vedenia franšízovej siete Kaliforňan.
Obohatiť gastronomický trh plánuje svojou ponukou bowl koncept Kaliforňan, bistro, ktoré zmenilo pojem ‘slovenský fast-food‘. Je novinkou v Katalógu franšíz.
Najčítanejšie
Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Magazín Enterpreneur vytvoril rebríček TOP 200 Franchis za rok 2014. McDonald’s obhájil svoje prvenstvo.
Medzi veci, ktoré franšízantku spoločnosti NATURHOUSE Radku Tabačekovú prekvapili najviac, bola reakcia zákazníkov. Výživové poradenstvo nepoznali, pritom po ňom túžili.
Franchisová zmluva je základom na ktorom je postavený vzťah medzi franchisorom a franchisantom.
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.