Úprava stratégie expanzie
Pôvodným zámerom franšízového systemu Volos bolo na Slovensko expandovať buď vďaka otváraniu vlastných alebo franšízových pobočiek riadených z centrály v Česku. „Čas nám však ukázal, že náš potenciál na Slovensku je v expanzii prostredníctvom master-franšízovej licencie. V tomto momente rokujeme o možnosti spolupráce a zvažujeme najvhodnejší spôsob expanzie," hovorí majiteľ konceptu Petr Tuháček s tým, že vzhľadom na covidovú situáciu a prichádzajúcej jeseni, necháva centrála diskusie otvorené a rokuje s novými záujemcami o spoluprácu.
Na domácom trhu má franšíza Volos aktuálne 6 pobočiek a jednu na Slovensku v Košiciach. Pôvodne mal franšízor v pláne mať do konca roka 2020 na tamojšom trhu 10 reštaurácií, čo sa vinou spomalenia zapríčinenom situáciou spojenou s pandémiou COVID-19 nepodarilo. Avšak momentálne prebiehajú prípravy otvorenia v poradí siedmej pobočky, ktorá svoje miesto nájde v Prostějove. Dôjsť by k nemu malo v septembri.
Starostlivý výber franšízantov
Ako už bolo povedané, vedenie siete v súčasnosti rokuje s uchádzačmi o franšízovú spoluprácu na Slovensku.
Svojich franšízantov si však Volos veľmi starostlivo vyberá. „Mnohokrát sa stane, že záujemcovia si neuvedomujú, o akú zodpovednosť a pracnosť sa jedná, a nakoniec pred samotnou finálnou dohodou zo spolupráce odstúpia. Je ťažké nájsť spoľahlivého a kvalitného partnera, ktorý do spolupráce pôjde srdcom a nadšene a proaktívne sa do podnikania pustí," hovorí Petr Tuháček s tým, že pre neho osobne je dôležité, aby sa franšízantom stal niekto, kto značke bude veriť rovnako ako on a spolupráca potom bude založená na dôvere a otvorenej komunikácii.
Dôležitou otázkou, na ktorú chce v súčasnosti poznať odpoveď celá rada tých, ktorí uvažujú o zaobstaraní licencie niektorého z franšízových konceptov znie: „Ako sa franšízantom darilo v dobe pandémie? Ako sa im toto zložité obdobie podarilo ustáť?" Podľa slov Petra Tuháčka kríza spôsobená pandémiou ovplyvnila najmä už spomínanú expanziu, samotnú prevádzku reštaurácií príliš nie. Samozrejme muselo dôjsť k niekoľkým zmenám, aby boli reštaurácie schopné reagovať na situáciu na trhu. To sa sieti Volos podarilo, keď došlo k preneseniu konceptu z klasického výdajného pultu do online sveta a zavedenie návratnej služby. Od jari 2020, kedy väčšina prevádzkovateľov musela mať v Česku v určitých obdobiach zatvorené, tak reštaurácie Volos rozšírili svoje pole pôsobnosti, vďaka čomu sa im podarilo zaujať novú skupinu zákazníkov, ktorá o značke dovtedy vôbec nevedela.

Prečítaj články

Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Ako sa darí Coffeeshop Company od doby, čo si zobrala naspäť vedenie centrála vo Viedni? S odznením covidového obdobia je V4 pripravená na ďalší rast. Franšízanti majú dvere otvorené.
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Najčítanejšie

Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Ambiciózny Taco Bell je v skupine YUM! Brands najmenší, má menej pobočiek ako KFC aj Pizza Hut. Franšízy však vykazujú najväčšie zisky.
Franchisová zmluva je základom na ktorom je postavený vzťah medzi franchisorom a franchisantom.
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Ak sa rozhodnete podnikať na vlastnú päsť, máte na výber dve možnosti. Môžete otvoriť vlastný podnik alebo podnikať formou franchisy. V nasledujúcich krokoch Vám poradíme, ako založiť vlastnú firmu.