V každom hlavnom meste Európy
Ako sa momentálne darí konceptu La Donuteria?
Myslím si, že v rámci aktuálnych možností a situácie v gastronómii, sa nášmu konceptu darí veľmi dobre. Celkovo evidujeme ako sieť tento rok nárast tržieb o 300 % v porovnaní s minulým rokom a to aj napriek situácii, ktorú priniesla pandémia COVID-19. Darí sa nám aj v zahraničí. Otvorili sme pobočku v Dánsku, kde zákazníci na naše donuty stoja 30minutové rady. Pred otvorením máme pobočky v Mníchove, Štokholme, Lisabone, Viedni a Budapešti. Sme veľmi blízko podpisu zmlúv v Kanade, Bahrajne alebo v Dubaji. Samozrejme, aj naše pobočky pocítili dopad pandémie a opatrení, napríklad vo výpadku zahraničných turistov medzi zákazníkmi.
Darí sa vám v plánovanom rozširovaní siete pobočiek, ako na českom, tak aj na slovenskom trhu?
Na Slovensku už máme licencie vypredané a všetkých 25 miest, ktoré sme označili ako tie s veľkým potenciálom, sú už obsadené. Iná je situácia napríklad v susednom Česku, kde je pre franšízantov stále k dispozícii zhruba polovica vytipovaných miest.
Ako to vyzerá so vstupom do Maďarska a Poľska? Je v súčasnosti vôbec možné nájsť franšízových partnerov takto „na diaľku“?
V Maďarsku už finalizujeme dizajn pobočky v Budapešti a ďalšie 2 mestá máme v príprave. V Poľsku máme podpísané licencie pre 2 veľké mestá. Aktuálne sme otvorení ďalším záujemcom o franšízovú spoluprácu v týchto krajinách.
Na jar ste mi prezradili, že zákazníci La Donuteria značku v dobe krízi spôsobenej vládnymi opatreniami podržali, že je pre nich Lovebrand. Čím si to vysvetľujete?
Teší nás, že priazeň zákazníkov stále tvrá. Že si stále radi prijdú pre svoj obľúbený donut a kávu, aj keď si ich zoberú so sebou, teda bez sedenia v pobočke a rizika prípadnej možnej nákazy. Vidím za tým kombináciu viacerých faktorov – od nášho špeciálneho receptu na donutky, cez aktívnu komunikáciu na sociálnych sieťach, neustále prichádzame s novinkami a inováciami a pod.
Ako veľký dopad mala a asi aj stále má situácia spojená s pandémiou na podnikanie vašich franšízantov?
Už sme spomínali napríklad výpadok tržieb kvôli slabému turizmu. V tom nám pomohla naša stratégia otvárať pobočky tam, kde je diverzifikovaný mix zákazníkov. Snažíme sa situáciu riešiť veľmi aktívne a stále hľadať nové riešenia, prispôsobovať sa zmenám a situácii na trhu.
Aké lokality z hľadiska ďalšieho rozvoja Vás momentálne najviac zaujímajú?
Zaujímajú nás dve hlavné oblasti. Tou prvou je dokončiť našu expanziu v regióne strednej a východnej Európy, hľadáme teda nových franšízantov pre mestá v Česku, Maďarsku a Poľsku. Tou druhou je splnenie nášho cieľa mať do konca budúceho roka pobočku v každom európskom hlavnom meste. Teší nás, že je z pohľadu potenciálnych franšízantov o náš koncept záujem. Pre mnohých je vlastniť svoju modernú štýlovú cukráreň/kaviareň splneným snom a vítanou zmenou korporátneho štýlu života.

Prečítaj články

Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Svetová franšízová sieť sa môže pochváliť posilnením svojich pozícií v konkurencii fast foodov. Značka otvorila pobočku v Bratislave a Topoľčanoch.
Najčítanejšie

Prinášame aktuálny rebríček 100 najúspešnejších globálnych franšízových značiek. V TOP 10 nechýbajú franšízy známe z tuzemského trhu. Najsilnejším sektorom zostáva gastro.
Ak sa rozhodnete podnikať na vlastnú päsť, máte na výber dve možnosti. Môžete otvoriť vlastný podnik alebo podnikať formou franchisy. V nasledujúcich krokoch Vám poradíme, ako založiť vlastnú firmu.
Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Predstavujeme vám 12 kľúčových tém, ktoré by mala obsahovať každá franšízová zmluva.
„Nastal vhodný čas pre získanie licencie v rámci regiónov Slovenska," hovorí Matúš Hrabko, Field Service Manažér pre McDonald's na Slovensku.