Správna karta

Spoločnosť Burger King sa rozhodla previesť väčšinu svojich reštaurácií na franchisové jednotky. A urobila dobre, franchisy firme pomohli k vyššiemu zisku. V Českej republike však reštaurácie zostávajú v prevádzke stále vo forme joint-ventures.
Zisk amerického výrobcu rýchleho občerstvenia vzrástol v treťom štvrťroku viac ako o desaťnásobok. V rovnakom období minulého roku čistý zisk činil 6,6 miliónov dolárov, tento rok vyskočil na 68,2 miliónov dolárov. Tržby sa však prepadli o 40 % na 275 miliónov dolárov. Reťazec Burger King vďačí za tieto výsledku práve prevedeniu reštaurácií na franchisy, čo uskutočnili v minulom roku. Vďaka tomu výdaje klesli o 90 %.
Najviac sa fasfoodovej firme darilo v regióne Ázie, kde jej reštaurácie zaznamenali rast tržieb o 3,7 %. V Európe rástli o 2,4 %. V Českej republike sa Burger King nerozvíja ako franchisa, ale pomocou joint-venture partnera AmRest, ktorý podobne rozvíja i kaviarne Starbucks či KFC. Aktuálne tu prevádzkuje 12 reštaurácií, z toho väčšinu v Prahe.
Prečítaj články

Franšízová sieť UGO vsádza na inovácie, vyváženú ponuku a partnerov zapojených do každodennej prevádzky. Rastúci obrat o 160% svedčí o stabilnom rozvoji siete.
Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Ako sa darí Coffeeshop Company od doby, čo si zobrala naspäť vedenie centrála vo Viedni? S odznením covidového obdobia je V4 pripravená na ďalší rast. Franšízanti majú dvere otvorené.
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Najčítanejšie

Sieť Aplend spravuje 17 ubytovacích jednotiek vo Vysokých Tatrách. Víta v nich až 80 tisíc hostí ročne. Teraz hľadá pre franšízovú spoluprácu ďalšie hotely a apartmány.
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Predstavujeme vám 12 kľúčových tém, ktoré by mala obsahovať každá franšízová zmluva.
Deti v škole trávia minimálne 12 rokov. Mnohí z nich potrebujú pomoc s učením. Franšíza Škola Populo ponúka profesionálne riešenie ako podnikateľskú príležitosť.
Keď sa povie franšízové podnikanie, väčšina z nás si predstaví väčšie mesto a gastro franšízu. Naturhouse dokazuje, že to ide aj inak. Ich koncept pracuje s vernými klientmi.