Subway už patrí Roark Capital

Subway mení majiteľa / Po takmer polročnom vyjednávaní Subway prechádza pod Roark Capital a stáva sa súčasťou skupiny mnohých ďalších fastfoodov. Ako rodinný podnik fungoval takmer 60 rokov.
Utorok
10.10.2023
Roark uspeli nad konkurenčnou skupinou vedenou investičnými firmami TDR Capital a Sycamore Partners. Dražba trvala od februára a cena sa vyšplhala na 9,55 miliardy dolárov.
 

Subway má viac ako 37 000 franšízových reštaurácií vo viac ako 100 krajinách. Od jej založenia v roku 1965 išlo o majetok rodín DeLuca a Buck. Obe rodiny dúfali, že cena prevýši 10 miliárd dolárov vzhľadom k silnej značke a medzinárodným rastom. Investori ale ukázali, že hranicu desať miliárd neprekročia. Dôvodom je predovšetkým to, že v USA sa prejavuje nasýtenie trhu a značka expanduje skôr v zahraničí.

Konkurentom Roark Capital boli investičné firmy TDR Capital a Sycamore Partners, ktorých finálna ponuka bola 8,75 miliardy dolárov vrátane "earn-out" a 8,25 miliardy dolárov bez neho. Earn out je zmluva v oblasti fúzií a akvizícií, ktorá stanovuje, že časť kúpnej ceny bude vyplatená v budúcnosti na základe dosiahnutia určitých cieľov. Táto dohoda umožňuje predajcovi získať ďalšie financie v prípade prosperity spoločnosti. Práve táto dohoda bola kľúčová pri uzatvorení obchodu medzi Roark a Subway, bez nej by čiastka bola 8,95 miliardy dolárov. Toto riešenie umožňuje obom rodinám časom priblížiť ich očakávania pri predaji s realitou.

Roark Capital vlastní aj iné franšízy vrátane konkurenta Subway značky Jimmy John's. Preto má finálna dohoda o predaji ešte jedno zásadné doplnenie. Ak obchod zhatí protimonopolný úrad, Roark zaplatí odškodné majiteľom Subway vo výške 4% hodnoty obchodu.

Kto sú Roark Capital

Súkromná investičná spoločnosť sídliaca v USA vznikla v roku 2001. V súčasnej dobe ovláda Inspire Brands, majiteľov reštauračných reťazcov, vrátane Jimmy John's, Arby, Baskin-Robbins a Buffalo Wild Wings. Ich skúsenosti by mohli pomôcť celkovo k rastu reštauračných značiek, ktoré v USA dosiahli svoj vrchol v časoch pred pandémiou a zatiaľ hľadajú cestu späť.

Subway pracoval na kondícii už pred predajom

S poklesom záujmu sa Subway stretával v USA už v roku 2016, kedy museli zavrieť tisíce pobočiek. Opustili koncept malých franšízantov, ktorí majú jeden alebo dva podniky a držia si skôr rodinný charater. Zmenili dizajn pobočiek a opustili koncept zľavových ponúk, ktoré bránili franšízantom dosahovať zodpovedajúci zisk. V roku 2021 spustili masívny marketing a tento rok už zaznamenali nárast tržieb o 9,85. Akým spôsobom sa tento vývoj dotkne franšízových pobočiek na Slovensku je zatiaľ ťažké predvídať.


Stopercentná franšíza / Zatiaľ čo iné franšízové fast foody majú aj pobočky vlastnené franšízormi, všetky reštaurácie Subway u nás aj vo svete sú v rukách franšízantov.