McDonald´s definitívne opúšťa Rusko

Straty na dohľad / Očakáva sa, že definitívny odchod z Ruska prinesie spoločnosti McDonald's stratu až 1,4 miliardy dolárov. V dôsledku jej oznámenia sa cena akcií spoločnosti cez noc prepadla o 0,1 %.
Streda
25.05.2022
Fastfoodový gigant zahajuje kvôli procesu ukončenia podnikania v Rusku. Tamojší trh opúšťa po 30 rokoch.
 

Spoločnosť McDonald's reaguje na ruskú inváziu na Ukrajinu. Rozhodnutie nasledovalo po kroku spoločnosti McDonald's z 8. marca 2022 dočasne zatvoriť 850 reštaurácií v krajine. "Humanitárna kríza spôsobená vojnou na Ukrajine a napäté nepredvídateľné prevádzkové prostredie viedli McDonald's k záveru, že ďalšie operácie v Rusku už nie sú udržateľné," uviedla spoločnosť.

Prezident a generálny riaditeľ spoločnosti McDonald's Chris Kempczinski povedal: "McDonald's a Rusko sa tak prepojili, že sa zdá nemožné predstaviť si jedno bez druhého. Bohužiaľ, dnes sa práve nachádzame v tomto bode." Podľa najnovších správ agentúry Reuters spoločnosť predá celé svoje ruské portfólio kupujúcemu Alexandrovi Govorovi. Spoločnosť bude potom fungovať pod iným názvom.

Medzitým spoločnosť McDonald's v Rusku začne odstraňovať svoje logo a meno z budov, jedálnych lístkov a uniforiem zamestnancov. Značka McDonald's tak zmizne z ruského trhu, aj keď si na ňom ponechá svoje ochranné známky. Kým sa nenájde vhodný kupec, spoločnosť sa zaviazala vyplácať mzdy svojim zhruba 62 000 zamestnancom. "Sme nesmierne hrdí na všetkých zamestnancov pracujúcich v našich reštauráciách, ako aj na stovky ruských dodávateľov, ktorí podporujú naše podnikanie a našich miestnych franšízantov," povedal Kempczinski s tým, že je to ich oddanosť a lojalita k spoločnosti, ktorá sťažuje toto rozhodnutie. "Máme záväzok voči nášmu globálnej komunite a musíme zostať neochvejní v našich hodnotách. A náš záväzok voči našim hodnotám znamená, že už nemôžeme dovoliť, aby tu žiarili zlaté oblúky."

Americký gigant rýchleho občerstvenia otvoril svoju prvú pobočku na ruskom trhu v januári 1990 na moskovskom Puškinovom námestí. Logo McDonald's bolo symbolom nádeje v regióne po desaťročiach, ktoré Sovietsky zväz strávil v izolácii.


Možno inokedy? / Aj napriek odchodu z krajiny si McDonald's v Rusku ponechá svoje ochranné známky