Strýčko Váňa namiesto McDonald's?

Čisto náhodná podoba? / Takto by malo vyzerať logo siete Strýčko Váňa.
Piatok
18.03.2022
Chcú Rusi napodobiť McDonald's? Mierne upravené logo a názov Strýčko Váňa by mohli nahradiť značku tejto globálnej siete v Rusku.
 

V pondelok 14. marca McDonald's zatvoril svojich 850 prevádzok v Rusku, čím pozastavil prevádzku v tejto krajine. Ide o reakciu na ruskú inváziu na Ukrajinu. V médiách sa objavili obrázky nekonečných rád v pobočkách tohto fastofoodového giganta, Rusi si chcú ešte užiť svoj Big Mac.

Predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin v reakcii na krok amerického fastfoodového reťazca povedal, že západné siete by mali byť nahradené národnou sieťou. „Musíme chrániť ľudí, pretože spoločnosti, ktoré teraz odchádzajú, chcú zarábať peniaze na našich ruských surovinách. Potom McDonald's oznámil, že sa zatvára. Nebude teda žiadny McDonald's, iba Strýčko Váňa. Pracovné miesta by sa mali zachrániť a ceny znížiť,“ povedal Volodin. Starosta Moskvy Sergej Sobyanin zase dodal, že nahradenie McDonald's Strýčkom Váňou by nemalo trvať dlhšie ako rok a úrady na to vyčlenia 500 miliónov rublov.

Značka Strýčko Váňa v Rusku reálne existuje. Viac ako 20 rokov je súčasťou holdingu Ruspole, ktorý vyrába konzervovanú zeleninu. Včera svet obletela informácia, ktorú na Twitteri zverejnil Josh Gerben, majiteľ veľkej americkej advokátskej kancelárie špecializujúcej sa na ochranu duševného vlastníctva a ochranu ochranných známok. Prehlásil, že Ruspole podal na ruskom patentovom úrade žiadosť o registráciu patentu pre Strýčka Váňu. Zverejnil tiež sken prihlášky a návrh loga – žlté ruské písmeno W, napísané azbukou na červenom pozadí. Je vhodné dodať, že ruské W pripomína poľské B a celé logo je okamžite spojené s logom McDonald's otočeným o 90 stupňov.

O prípade informovali aj ruské média. Medzitým holdingová spoločnosť Ruspole vydala prehlásenie, v ktorom popiera, že „právnické osoby holdingu Ruspole a značka Strýčko Váňa sú spojené s logom vytvoreným s obráteným písmenom „M“ siete McDonald's.


Plán premeny / McDonald's zatvoril v Rusku všetkých 850 pobočiek. V Moskve ich ukončilo prevádzku 250. Cieľom je využiť ich priestor a otvoriť ich pod značkou Strýčko Váňa.