Nová gastro franšíza na dohľad

Food & Hi-tech / Majitelia značky Amici do konceptu začlenili moderné technológie s cieľom vybudovať prepracovaný systém zvyšujúci efektivitu celej prevádzky a s ním súvisiace rozvážky.
Štvrtok
16.12.2021
Česká značka Amici Pizza & Burgers vstupuje na slovenský trh. Franšízantom ponúka tri obchodné formáty. Ktoré to sú?
 

Franšízový koncept Amici Pizza & Burgers vznikol pred 11 rokmi v Brne. Odvtedy sa značke prostredníctvom franšízových partnerov podarilo preniknúť takmer do celej republiky. V roku 2022 sa chce franšízor okrem expanzie v Česku sústrediť aj na rozšírenie svojho pôsobenia na Slovensko. Nahráva tomu nielen blízkosť českého a slovenského trhu, ale aj úspech, ktorý burgery z kuchyne Amici na Slovensku majú. V pláne má otvoriť pobočku v každom spádovom meste s viac ako 50 tisíc obyvateľmi.

Od vstupu do zahraničia Amici neodradzuje ani fakt, že uplynulé mesiace neboli pre gastronomické koncepty ľahké.  Značke sa totiž počas pandémie osvedčila jej orientácia na služby delivery a takeaway. Zaznamenala vďaka tomu nárast dopytu, ktorý je vysoký aj v súčasnosti. Musela prikročiť k posilneniu v tejto oblasti.„Museli sme posilniť prevádzky o viac personálu a zamerať sa na kontrolu kvality do, ktorej investujeme nemalé prostriedky. Bohužiaľ stále však pozorujeme aj vysoký nárast nákladov, ktorý sme nútení premietnuť do celkovej ceny produktu. Veríme však, že naši zákazníci sú ochotní si za kvalitu priplatiť. Zároveň určite nepatríme k najdrahším v tomto segmente,“ vysvetľuje Roman Zajíc, spolumajiteľ Amici Pizza &Burgers.

Zo zamestnancov franšízanti

Dobrou správou pre záujemcov o podnikanie pod hlavičkou Amici je, že budúci franšízant nemusí mať predchádzajúcu skúsenosť s gastrom alebo vlastným podnikaním. Vďaka systému zaškolenia a následnej participácii na riadení prevádzky a ďalších oblastiach spojených s podnikaním konceptu sa všetko potrebné naučí. Pre franšízora je dôležitejšie, aby uchádzač o licenciu mal chuť vo svojej pobočke aktívne pracovať a neustále sa učiť. Dôkazom fungujúceho konceptu je aj fakt, že hneď niekoľko franšízantov Amici sa rekrutuje zo zamestnancov siete. Pre vedenie spoločnosti to predstavuje výhodu hlavne v tom, že poznajú veľmi dobre prevádzku pobočiek.

Vstupný licenčný poplatok pre záujemcu o licenciu začína na 10 tisícoch eur podľa veľkosti regiónu, v ktorom chce pôsobiť. Celkové náklady na vybudovanie pobočky sa pohybujú od 120 tisíc eur. V priebehu spolupráce franšízanti platia poplatok vo výške 5 % z mesačného hrubého obratu. Odvádzajú aj 2% mesačný marketingový a IT poplatok. Franšízor svojim franšízovým partnerom ponúka podporu napríklad vo forme firemného financovania vo výške 40 tisíc eur, pomoc s výberom vhodnej lokality, zdieľanie väčšiny vlastných receptúr alebo nastavenie stratégie pobočky a cenovej politiky.


Podnikanie na výber / Uchádzačom o franšízu ponúka Amici tri obchodné formáty. Na výber majú tri možnosti – Bistro &Delivery, Delivery&Takeaway či pobočku Amici Food Court.