Úprava stratégie expanzie
Pôvodným zámerom franšízového systemu Volos bolo na Slovensko expandovať buď vďaka otváraniu vlastných alebo franšízových pobočiek riadených z centrály v Česku. „Čas nám však ukázal, že náš potenciál na Slovensku je v expanzii prostredníctvom master-franšízovej licencie. V tomto momente rokujeme o možnosti spolupráce a zvažujeme najvhodnejší spôsob expanzie," hovorí majiteľ konceptu Petr Tuháček s tým, že vzhľadom na covidovú situáciu a prichádzajúcej jeseni, necháva centrála diskusie otvorené a rokuje s novými záujemcami o spoluprácu.
Na domácom trhu má franšíza Volos aktuálne 6 pobočiek a jednu na Slovensku v Košiciach. Pôvodne mal franšízor v pláne mať do konca roka 2020 na tamojšom trhu 10 reštaurácií, čo sa vinou spomalenia zapríčinenom situáciou spojenou s pandémiou COVID-19 nepodarilo. Avšak momentálne prebiehajú prípravy otvorenia v poradí siedmej pobočky, ktorá svoje miesto nájde v Prostějove. Dôjsť by k nemu malo v septembri.
Starostlivý výber franšízantov
Ako už bolo povedané, vedenie siete v súčasnosti rokuje s uchádzačmi o franšízovú spoluprácu na Slovensku.
Svojich franšízantov si však Volos veľmi starostlivo vyberá. „Mnohokrát sa stane, že záujemcovia si neuvedomujú, o akú zodpovednosť a pracnosť sa jedná, a nakoniec pred samotnou finálnou dohodou zo spolupráce odstúpia. Je ťažké nájsť spoľahlivého a kvalitného partnera, ktorý do spolupráce pôjde srdcom a nadšene a proaktívne sa do podnikania pustí," hovorí Petr Tuháček s tým, že pre neho osobne je dôležité, aby sa franšízantom stal niekto, kto značke bude veriť rovnako ako on a spolupráca potom bude založená na dôvere a otvorenej komunikácii.
Dôležitou otázkou, na ktorú chce v súčasnosti poznať odpoveď celá rada tých, ktorí uvažujú o zaobstaraní licencie niektorého z franšízových konceptov znie: „Ako sa franšízantom darilo v dobe pandémie? Ako sa im toto zložité obdobie podarilo ustáť?" Podľa slov Petra Tuháčka kríza spôsobená pandémiou ovplyvnila najmä už spomínanú expanziu, samotnú prevádzku reštaurácií príliš nie. Samozrejme muselo dôjsť k niekoľkým zmenám, aby boli reštaurácie schopné reagovať na situáciu na trhu. To sa sieti Volos podarilo, keď došlo k preneseniu konceptu z klasického výdajného pultu do online sveta a zavedenie návratnej služby. Od jari 2020, kedy väčšina prevádzkovateľov musela mať v Česku v určitých obdobiach zatvorené, tak reštaurácie Volos rozšírili svoje pole pôsobnosti, vďaka čomu sa im podarilo zaujať novú skupinu zákazníkov, ktorá o značke dovtedy vôbec nevedela.
Prečítaj články
Kaliforňan sa so svojím bowl konceptom dostáva už aj do susednej Českej republiky. Kto stojí za úspechom slovenskej franšízy v Brne?
Fruitissimo je na trhu dvadsať rokov a zavedený franšízový model sa presadzuje v nových krajinách. Aké sú najbližšie plány značky?
„Stratégiou našej spoločnosti je, aby postupne všetky reštaurácie na slovenskom trhu prešli do rúk franšízantov,“ hovorí Operation&Franchising Director McDonald’s Jaroslav Sedláček.
Street food s možnosťou zostaviť si misku z čerstvých a zdravých surovín Bratislavčanov baví. Teraz sa franšíza rozrastá aj do ďalších miest a ponúka podnikat aj novým záujemcom.
Popularita kebabu je v posledných rokoch v strednej Európe veľká. Grilované kurčatá tu zase majú tradíciu. Práve na to vsádza franšízor Mr. Kebab s novou značkou Pipi Grill.
Najčítanejšie
Ak sa Vám pri vyslovení slova franchising vôbec niečo vybavuje, je to skvelé!
Franšízová sieť Extéria Market sa stará o BOZP, požiarnu ochranu a ďalšie zákonné povinnosti klientov. Firmy, ktoré ich nemajú splnené, sú príležitosťou na rast na trhu.
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Značka štýlovej módy má za sebou tridsať rokov pôsobenia v Poľsku a ďalších krajinách. Na Slovensku teraz hľadá franšízantov s citom pre módny biznis.
Franšízová sieť predajní alkoholu rastie každoročne o dvadsať nových pobočiek. Jednoduchý nákup a široký výber značiek si Slováci obľúbili.