Zamerané na obchod / Franšízant Donuterie musí mať podnikateľského ducha, organizačné schopnosti, zvládať koordináciu tímu a byť orientovaný na klienta.
Utorok
18.05.2021
Na slovenský trh mieri ďalšia zahraničná značka. Svoju sieť tu chce vybudovať franšízový koncept Donuteria. Aká investícia čaká na záujemcu o licenciu?
 

Prva pobočka Donuterie otvorila svoje dvere zákazníkom v roku 2014 v meste Târgu Mureş na severe Rumunska. Cieľom majiteľov značky bolo vytvoriť koncept, ktorý bude ľudí baviť svojou ponukou. Na  začiatku boli mesiace testovania – toho najlepšieho cesta a najchutnejších poliev. Výsledkom toho je, že zákazníci si môžu v prevádzkach tejto značky pochutiť na klasicky veľkých donutoch alebo objednať minidonuty.

O tom, že sa všetka snaha v tomto ohľade oplatila, svedčí fakt, že od svojho založenia sa koncept aj vďaka franšíze značne rozrástol. Na domácom rumunskom trhu má momentálne 17 pobočiek, darí sa mu však aj za hranicami. Vo Francúzsku prevádzkujú franšízanti šesť prevádzok, v Belgicku štyri. Jednu nájdu zákazníci aj vo Veľkej Británii. Uspieť chce prostredníctvom franšízových partnerov aj na Slovensku.

Svojim franšízantom ponúka okrem osvedčeného know-how tiež pomoc s výberom správneho miesta pre ich prevádzky, rovnako ako s jej dizajnom. Samozrejmosťou je odovzdanie prevádzkového manuálu, ktorého súčasťou sú manažérsky a franšízový manuál, aj manuál pre zamestnancov. Franšízor franšízantovi poskytne tiež softwarové riešenie pre správu predaja, výroby, plánovanie a analýzu dát. Nový partner so vstupom do franšízy získa tiež prístup do dodávateľskej siete franšízora.

Miliónová franšíza

Investícia, na ktorú sa musí budúci franšízant pripraviť, sa pohybuje od 35 do 45 tisíc eur. Konečná výška závisí na stave priestorov a na tom, či plocha disponuje dostatočným miestom pre umiestenie stolov v pobočke podľa štandardov siete. Investícia zahŕňa všetky náklady spojené so zariadením a náklady na zahájenie prevádzky. Pobočky Donuterie sa môžu nachádzať v obchodných centrách aj napríklad na peších zónach v centre miest.

Uchádzač o franšízovú licenciu nemusí mať skúsenosti v gastronomickom odbore, je však jasné, že pre neho môžu byť výhodou. Od franšízanta franšízor očakáva, že prijme plán expanzie vo zverenej oblasti, a to s ohľadom na využitie jeho potenciálu. Výhodou  je dôkladná znalosť miestneho trhu a nákupných zvyklostí ľudí v danom regióne. Záujemca o licenciu musí myslieť na to, že prevádzka jeho pobočky si vyžaduje jeho 100% zapojenie do jej každodenného riadenia.


Zahraničná ambícia / Donuteria vznikla v roku 2014 ako prvý koncept zameraný na predaj donutov na rumunskom trhu. Odvtedy sa rozrástol do ďalších krajín ako Francúzsku, Belgicko či Veľká Británia. Bude Slovensko ďalšie na rade?

Populárne na fóre