V každom hlavnom meste Európy

Sladký zisk / Franšízanti La Douteria sa môžu podľa vedenia konceptu tešiť na zaujímavé zisky, ktoré sa v prípade pobočiek v menších mestách pohybujú obvykle medzi 3 až 5 tisícmi EUR mesačne, vo väčších mestách v rozmedzí 5 až 10 tisíc EUR.
Pondelok
19.10.2020
„Slovenský trh už máme pobočkami pokrytý. V Česku, Maďarsku a Poľsku priestor pre nových franšízantov stále je,“ hovorí majiteľ konceptu La Donuteria Peter Straňák.
 

Ako sa momentálne darí konceptu La Donuteria?
Myslím si, že v rámci aktuálnych možností a situácie v gastronómii, sa nášmu konceptu darí veľmi dobre. Celkovo evidujeme ako sieť tento rok nárast tržieb o 300 % v porovnaní s minulým rokom a to aj napriek situácii, ktorú priniesla pandémia COVID-19. Darí sa nám aj v zahraničí. Otvorili sme pobočku v Dánsku, kde zákazníci na naše donuty stoja 30minutové rady. Pred otvorením máme pobočky v Mníchove, Štokholme, Lisabone, Viedni a Budapešti. Sme veľmi blízko podpisu zmlúv v Kanade, Bahrajne alebo v Dubaji. Samozrejme, aj naše pobočky pocítili dopad pandémie a opatrení, napríklad vo výpadku zahraničných turistov medzi zákazníkmi.

Darí sa vám v plánovanom rozširovaní siete pobočiek, ako na českom, tak aj na slovenskom trhu?
Na Slovensku už máme licencie vypredané a všetkých 25 miest, ktoré sme označili ako tie s veľkým potenciálom, sú už obsadené. Iná je situácia napríklad v susednom Česku, kde je pre franšízantov stále k dispozícii zhruba polovica vytipovaných miest.

Ako to vyzerá so vstupom do Maďarska a Poľska? Je v súčasnosti vôbec možné nájsť franšízových partnerov takto „na diaľku“?
V Maďarsku už finalizujeme dizajn pobočky v Budapešti a ďalšie 2 mestá máme v príprave. V Poľsku máme podpísané licencie pre 2 veľké mestá. Aktuálne sme otvorení ďalším záujemcom o franšízovú spoluprácu v týchto krajinách.

Na jar ste mi prezradili, že zákazníci La Donuteria značku v dobe krízi spôsobenej vládnymi opatreniami podržali, že je pre nich Lovebrand. Čím si to vysvetľujete?
Teší nás, že priazeň zákazníkov stále tvrá. Že si stále radi prijdú pre svoj obľúbený donut a kávu, aj keď si ich zoberú so sebou, teda bez sedenia v pobočke a rizika prípadnej možnej nákazy. Vidím za tým kombináciu viacerých faktorov – od nášho špeciálneho receptu na donutky, cez aktívnu komunikáciu na sociálnych sieťach, neustále prichádzame s novinkami a inováciami a pod.

Ako veľký dopad mala a asi aj stále má situácia spojená s pandémiou na podnikanie vašich franšízantov?
Už sme spomínali napríklad výpadok tržieb kvôli slabému turizmu. V tom nám pomohla naša stratégia otvárať pobočky tam, kde je diverzifikovaný mix zákazníkov. Snažíme sa situáciu riešiť veľmi aktívne a stále hľadať nové riešenia, prispôsobovať sa zmenám a situácii na trhu.

Aké lokality z hľadiska ďalšieho rozvoja Vás momentálne najviac zaujímajú?
Zaujímajú nás dve hlavné oblasti. Tou prvou je dokončiť našu expanziu v regióne strednej a východnej Európy, hľadáme teda nových franšízantov pre mestá v Česku, Maďarsku a Poľsku. Tou druhou je splnenie nášho cieľa mať do konca budúceho roka pobočku v každom európskom hlavnom meste. Teší nás, že je z pohľadu potenciálnych franšízantov o náš koncept záujem. Pre mnohých je vlastniť svoju modernú štýlovú cukráreň/kaviareň splneným snom a vítanou zmenou korporátneho štýlu života.


Hlavné mestá s donutmi / „Do konca budúceho roka chceme mať v každom európskom hlavnom meste aspoň jednu pobočku. Momentálne pracujeme na otvorení našich cukrární v Štokholme, Lisabone, Viedni a Budapešti,“ prezradzuje Peter Straňák, majiteľ konceptu La Donuteria.