KFC chce vzdelávať Číňanov
Fastfoodový reťazec KFC otvorí v Číne 18 nových pobočiek, ktorých interiér a zariadenie bude odkazovať na dôležité udalosti tamojšej histórie. Národné múzeum v Číne vyjadrilo nádej, že projekt pomôže zlepšiť vzdelávanie a poznatky o vlastnej krajine čínskym deťom a mládeži, ktorá tvorí významnú časť klientely známej značky pre výrobu a predaj kuracích špecialít. Na národnú identitu v Číne sa spoliehal pri svojej marketingovej stratégii už Starbucks, keď uviedol do predaja špeciálne hrnčeky s tradičnými čínskymi vzormi.
KFC chce vo svojich vybraných reštauráciách vystavovať okrem iného archeologické pamiatky, nájdené v mestách, kde stoja pobočky. V jednej budú vystavené napríklad bronzové artefakty z dôb vlády dynastie Šang v 2. tisícročí pred. n. l. Animované video na obrazovke by malo vysvetľovať, kde presne boli nájdené, kto ich vyrobil, a na aké účely slúžili. "Vieme, že 85 % zákazníkov KFC v Číne sú deti a mladí ľudia," uviedol riaditeľ Národného múzea Li Liusan. "Dúfame, že sa pri jedle môžu dozvedieť viac o čínskej kultúre."
Synonymum pre "západné jedlo"
Značka KFC má v Číne silné korene, prvú (trojposchodovú) pobočku otvorila v Pekingu v roku 1987. Patrila medzi prvých výrobcov rýchleho občerstvenia v najľudnatejšej krajine sveta. Dnes vlastní vo viac ako 1 100 mestách 5 tisíc pobočiek, a pred svojimi najväčšími konkurentmi má takmer dvojnásobný náskok. Franšízová sieť Starbucks má napríklad momentálne v Číne 3 tisíc franšízových pobočiek, do roku 2021 by ich malo byť celkovo cez 5 tisíc, čím by sa počet mal dorovnať. Aj McDonald’s chce svoju čínsku expanziu zrýchliť v tomto roku.
Americké fastfoodové značky ako KFC a McDonald’s predstavujú pre Číňanov synonymum pre "západné jedlo". A to z hľadiska kvality aj ceny. Pred 30 rokmi bol obed v KFC pre mnohých z nich luxusnou záležitosťou, ktorú si mohli dovoliť párkrát do mesiaca. Deti dostávali návštevu fastfoodov ako odmenu za výsledky v škole, a ešte do roku 2007 predstavovalo rýchle občerstvenie viac ako polovicu reštauračných podnikov v Číne. Posledných 10 rokov však ich obľuba v krajine pomaly klesá následkom rastúceho trhu a konkurencie.
Prečítaj články
Zdravý biznis rastie s chuťou
/27.08.2025
Franšízová sieť UGO vsádza na inovácie, vyváženú ponuku a partnerov zapojených do každodennej prevádzky. Rastúci obrat o 160% svedčí o stabilnom rozvoji siete.
Franšízová sieť s originálnym taiwanským bubble tea sa úspešne rozvíja v krajinách Európy. Aktuálne hľadá dlhodobých partnerov pre vstup na slovenský trh.
Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Ako sa darí Coffeeshop Company od doby, čo si zobrala naspäť vedenie centrála vo Viedni? S odznením covidového obdobia je V4 pripravená na ďalší rast. Franšízanti majú dvere otvorené.
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Najčítanejšie
Od poradenstva až po vlastnú kliniku
/13.10.2025
„Nutriadapt som poznala zo všetkých strán. Vedela som, že má potenciál a hodnoty blízke mne. Vlastná klinika bola prirodzený krok,“ hovorí franšízantka Silvia Večerová.
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Sieť Aplend spravuje 17 ubytovacích jednotiek vo Vysokých Tatrách. Víta v nich až 80 tisíc hostí ročne. Teraz hľadá pre franšízovú spoluprácu ďalšie hotely a apartmány.
Predstavujeme vám 12 kľúčových tém, ktoré by mala obsahovať každá franšízová zmluva.
V samostatnom franchisingu je niekoľko základných pojmov, ktoré by mal poznať každý, kto sa o tento spôsob podnikania aspoň trocha zaujíma.