Historický risk McDonald’s

Ponuku franšízovej siete McDonald’s by mal budúci rok obohatiť burger z čerstvého hovädzieho, a nie z mrazeného mäsa. Štvrť libry vážiace čerstvé mleté a smažené mäso v žemli je súčasťou stratégie, ktorá má priniesť do fastofoodov kvalitnejšie a hodnotnejšie potraviny ako bývalo doteraz zvykom. Ako však uvádza napríklad agentúra Reuters, zákazníci nie sú testovacím predajom čerstvých hamburgerov nijako zvlášť nadšení.
Na jedlo totiž musia dlhšie čakať, čo je pre reštauráciu rýchleho občerstvenia, ktorá sa posledné roky sústredila práve na čo najrýchlejšiu obsluhu, veľmi riskantný krok. Hľadanie kompromisu medzi časom a kvalitou jedla sa gastromickému gigantu nemusí oplatiť. Čerstvé burgery by pritom mali byť v ponuke všetkých amerických pobočiek už od začiatku roka 2018 - a práve tam tvorí 70 % klientely každodenní klienti, pre ktorých je rýchlosť obsluhy a úspora času prioritou.
Každú sekundu odíde jeden hosť
Každá sekunda sa pritom pri práci obsluhy v McDonald’s meria, a každá na viac znamená odchod ďalších ponáhľajúcich sa hostí. Spoločnosť síce údaje nezverejňuje, podľa nemenovaných zdrojov sa za posledný rok čas na obsluhu jedného klienta značne navýšil. Dôvodom je i fakt, že sa pripravujú po novom až po objednaní. Hamburgery v predajoch McDonald’s globálne predstavujú v USA necelú štvrtinu, a ich čerstvá alternatíva je ďalším pokusom nového generálneho riaditeľa Stevea Easterbrooka o modernizáciu viac ako 60 rokov starého občerstvovacieho reťazca. A trendy velia najvyššiu kvalitu, s ktorou samozrejme súvisí i čerstvosť surovín.
Súčasne vedenie McDonald’s oznámilo, že ukončilo po vzájomnej dohode spoluprácu s Medzinárodným olympijským výborom (MOV) po "prehodnotení všetkých aspektov podnikania". McDonald’s sa podľa vyjadrenia šéfky globálneho marketingu Silvie Lagnado chce sústrediť na iné obchodné ciele. Spoločnosť sponzorovala MOV od roku 1976 a bola jedným z trinástich hlavných partnerov. Pôvodne mala podpísaný kontrakt tiež pre Tokio 2020. Konkrétne dôvody predčasného vypovedania zmluvy ani jedna zo strán neoznámila.
Prečítaj články

Franšízová sieť UGO vsádza na inovácie, vyváženú ponuku a partnerov zapojených do každodennej prevádzky. Rastúci obrat o 160% svedčí o stabilnom rozvoji siete.
Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Ako sa darí Coffeeshop Company od doby, čo si zobrala naspäť vedenie centrála vo Viedni? S odznením covidového obdobia je V4 pripravená na ďalší rast. Franšízanti majú dvere otvorené.
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Najčítanejšie

Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Prinášame aktuálny rebríček 100 najúspešnejších globálnych franšízových značiek. V TOP 10 nechýbajú franšízy známe z tuzemského trhu. Najsilnejším sektorom zostáva gastro.
Predstavujeme vám 12 kľúčových tém, ktoré by mala obsahovať každá franšízová zmluva.
„Franšízový manuál by mal byť vypracovaný bežným jazykom. Len tak mu môžu franšízanti perfektne porozumieť, a efektívne využívať," hovorí poradkyňa PROFIT system Lenka Nováková.
Ambiciózny Taco Bell je v skupine YUM! Brands najmenší, má menej pobočiek ako KFC aj Pizza Hut. Franšízy však vykazujú najväčšie zisky.