Zmrzlinári, ku strojom!

Leto sa pomaly, ale iste blíži, a s ním i rozkvet sezónneho biznisu. Typicky letným tovarom sú točené zmrzliny, ktoré v posledných rokoch zažívajú vďaka vonkajšiemu predaju nárast popularity v Poľsku. Na tomto trhu funguje úspešne napríklad franšízová značka LODOstrefa, ktorá ponúka franšízantom možnosť podnikať prostredníctvom predaja v stánku či kiosku. Rovnaká možnosť platí tiež pre záujemcov o franšízovú licenciu u nás.
Predajné jednotky LODOstrefy sa nachádzajú prevažne pri supermarketoch a nákupných centrách. "V Poľsku koncept perfektne funguje, u nás sú väčšinou problémy s umiestením, niektorým adeptom chýbali tiež potrebné financie," hovorí Ondřej Němec, ktorý má expanziu LODOstrefy v ČR na starosti. LODOstrefa tento rok v Poľsku sprevádzkovala 10 nových zmrzlinových stánkov, ďalšie 4 fungujú od minulého roka na Slovensku.
Pomoc s financovaním
V Česku je podľa Němca značka v jednaní s predajnými reťazcami Kaufland a Tesco, pri ktorých by stánky mali v budúcnosti ponúkať predovšetkým točenú zmrzlinu. Lokalita pritom nie je striktným príkazom, firma sa nebráni ani napríklad umiestneniu predajne na kúpalisku, či v iných turisticky príťažlivých miestach. Aby bolo možné potenciálnym franšízantom kiosk a jeho zariadenie ukázať v prevádzke, plánuje spoločnosť na apríl postaviť dva reprezentatívne vlastné kiosky v Jičíne či Trutnove.
Franšízantom poskytuje LODOstrefa plne zariadený kiosk vrátane strojov a zmesí na výrobu zmrzliny. "Pomáhame franšízantom s výberom lokality, získaním povolenia na úradoch, a poskytujeme potrebné školenia. Väčšina našich franšízantov si obstaráva hneď niekoľko kioskov, výroba zmrzliny je jednoduchá, a návratnosť vstupnej investície rýchla," hovorí Němec. Minimálna investícia činí 27 800 eur, potom sa platí franšízový poplatok 240 eur za mesiac. Návratnosť býva v priemere do pol roka, niekedy dlhšie. LODOstrefa pritom ponúka svojim partnerom tiež pomoc s financovaním, náklady na sprevádzkovanie kiosku môžu splácať v priebehu niekoľkých rokov.
Prečítaj články

Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Svetová franšízová sieť sa môže pochváliť posilnením svojich pozícií v konkurencii fast foodov. Značka otvorila pobočku v Bratislave a Topoľčanoch.
Fruitisimo je európska sieť prevádzok zdravej varianty fastfoodu, ktorá vznikla v Českej republike. Ich rastu pomáha aj vzájomné zdieľanie skúseností jednotlivých franšízantov.
Franšízová sieť s čerstvým ovocím v pravej belgickej čokoláde Choco Boss ponúka zaujímavý nápad na podnikanie s priaznivými vstupnými investíciami.
Najčítanejšie

Keď sa povie franšízové podnikanie, väčšina z nás si predstaví väčšie mesto a gastro franšízu. Naturhouse dokazuje, že to ide aj inak. Ich koncept pracuje s vernými klientmi.
Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Stravovanie v krabičkách sa presadilo v slovenských domácnostiach aj kanceláriách. Ako na to ide česká franšíza FITeat?
Dopyt po upratovacích, sťahovacích a remeselných službách je veľký. Ako z tejto situácie ťažiť vysvetlí Jiří Bártík, obchodný manažér medzinárodnej siete Extra Services.
Svetoznáma značka Starbucks začína zatínať drápy na tuzemskom trhu. Jej kávu si môžeme už vychutnať aj u nás.