Svieži biznis zo zahraničia

Novinky na trhu / Priviesť na trh úplne nový franšízový koncept ponúka franšízantom možnosť vybudovať si so svojim originálnym podnikaním zaujímavú pozíciu na trhu.
Utorok
21.12.2021
Slovensko je pre franšízové koncepty atraktívnou lokalitou na expanziu. Mieria k nám značky z najrôznejších odborov. Podnikatelia majú z čoho vyberať.
 

Sen o vlastnom podnikaní s novým franšízovým konceptom si môžu splniť tí, ktorí by radi rozbehli svoju firmu v oblasti gastronómie, vzdelávania, obchodu, alebo chcú využiť potenciál, ktorý ponúka online podnikanie. Prinášame vám prehľad niektorých z nich.

Donuty a kávy

Svojich prvých franšízových partnerov hľadá na Slovensku značka Donuteria z Rumunska. Na domácom trhu má momentálne 17 pobočiek, darí sa jej však aj za hranicami. Vo Francúzsku franšízanti prevádzkujú  šesť prevádzok, v Belgicku štyri. Jednu zákazníci nájdu aj vo Veľkej Británii. Záujemca o otvorenie pobočky tejto „sladkej“ siete, sa musí pripraviť na investíciu od 35 do 45 tisíc eur. Konečná výška závisí od stavu priestorov a na tom, či plocha disponuje dostatočným miestom na umiestnene stolov v pobočke podľa štandardov siete. Investícia zahŕňa všetky náklady spojené so zariadením a náklady na zahájenie prevádzky.

Milovníkov kaviarní, ktorí v nich vidia aj podnikateľskú príležitosť, môže zaujať ďalšia franšíza pôvodom z Rumunska – Meron. Stojí za ňou tím investorov z rumunskej Kluže, ktorý pred 6 rokmi vytvorili tento kaviarenský koncept s cieľom rozšíriť ho následne prostredníctvom franšízových licencií do ďalších regiónov. Investícia do otvorenia kaviarne vyjde budúceho franšízanta  100 až 120 tisíc eur. V súčasnosti  kaviarne Meron, ktoré sa môžu pýšiť vlastnou kávou, majú na domácom trhu 19 pobočiek, z ktorých 9 je v rukách franšízantov.

Trendy ako motivácia

Nie každý chce svoju budúcnosť spojiť s prevádzkovaním kaviarne alebo reštaurácie. Veľa ľudí dnes, v dobe, keď za sebou majú deti mesiace strávené na distančnej výučbe, možno odhalí potenciál, ktorý skrývajú koncepty zamerané na mimoškolské vzdelávanie detí. Záujem o vzdelávacie krúžky zo strany rodičov totiž v poslednom období rastie.

Jedným z tých, ktorý majú záujem o vstup na náš trh, je pôvodom americký koncept YoungEngineers. Ten sa špecializuje na vzdelávanie v oblasti vedy, techniky, strojárenstva a matematiky (STEM - Science, Technology, Engineering and Mathematics). Na Slovensku chce nájsť franšízantov, ktorí by vo svojich pobočkách ponúkli mimoškolské aktivity deťom a študentom od 4 do 15 rokov. Môžu sa pripojiť k viac ako 30 tisícom študentov, ktorí po celom svete navštevujú viac ako 200 škôl tejto značky. Investícia do otvorenia pobočky sa pohybuje od 1,5 do 20 tisíc dolárov (cca 1 250 - 16 700 eur). Konečná výška závisí od veľkosti pobočky a jej zariadenia. Každá škola YoungEngineers získa územnú exkluzivitu pre jej spádovú oblasť s približne 100 tisíc obyvateľmi, vďaka čomu je podľa franšízora zabezpečená úspešná prevádzka danej jednotky.

Uplynulé mesiace naučili veľa z nás využívať online služby v najrôznejších oblastiach. Môže z toho ťažiť aj maďarský koncept Qjob, ktorý pomáha spájať firmy a zákazníkov online. Vedia, že nájsť správneho profesionála s kvalitnými referenciami je často veľmi ťažká  úloha. Náklady spojené s obstaraním franšízovej licence Qjob sú závislé od veľkosti oblasti, v ktorej chce franšízový partner pôsobiť. Minimálny počet obyvateľov regiónu by však mal byť vyšší ako 200 tisíc. K dispozícii je pre Slovensko aj master-franšízová licencia, ktorej majiteľ môže ponúkať klasické franšízové licencie ďalším partnerom.


Zo všetkých kútov sveta / Zahraničné koncepty vnímajú Slovensko dlhodobo ako perspektívny trh v regióne strednej a východnej Európy. Nahráva tomu aj fakt, že franšízové podnikanie je u nás rok čo rok populárnejšie.