Vlastná firma za 20 tisíc eur

Rôznorodá ponuka / Vzdelávanie, gastronómia aj obchod – vo všetkých týchto oblastiach nájdete franšízy, s ktorými môžete začať podnikať aj za menej ako 20 tisíc eur.
Nedeľa
28.11.2021
Uvažujete o rozbehnutí vlastného podnikania, ale nemáte kapitál na vysoké investície? Na trhu je veľa konceptov, s ktorými môžete rozvíjať podnikanie za menej peňazí.
 

Zakladať firmu, budovať si dobré meno na trhu, lákať na svoju značku zákazníkov, to všetko pre začínajúceho podnikateľa či podnikateľku znamená investovať veľa času a často aj veľa peňazí. Riešením v takomto prípade môže byť obstaranie franšízovej licencie. Jej poskytovateľ totiž už veľký podiel práce odviedol za vás. Nie vždy je ale potrebné do podnikania pod zavedenou značkou investovať vysoké hodnoty. Dobrou správou totiž je, že na Slovensku fungujú aj franšízy, s ktorými môžete začať podnikať už s kapitálom nižším ako 20 tisíc eur. Nájdeme ich v najrôznejších odboroch. Zaujíma vás, ktoré to sú?

Zisk z módy

Minimálně10 tisíc eur musí investovať záujemca o podnikanie so značkou predajní obuvi Ekotopánky.  Konečná výška investície je závislá od veľkosti obchodu a nutnosti stavebných úprav, ktoré bude potrebné realizovať. Táto suma pokryje náklady spojené so zariadením obchodu a tiež nákup prvých skladových zásob. Dôležité pravidlo, ktoré musia franšízanti dodržiavať, sa týka zloženia sortimentu. Vo franšízach Ekotopánky sa môžu predávať iba topánky značky Natural World.

Vysoké investície nečakajú ani na tých, ktorým do oka padla franšíza Coccodrillo. Finančné prostriedky, ktoré je nutné vynaložiť na otvorenie obchodu sa totiž pohybujú okolo 14 tisíc eur, a to vrátane plného zariadenia predajne, ktoré zostáva majetkom franšízanta. Za nižšími počiatočnými nákladmi stojí fakt, že franšízor nevyberá vstupný licenčný poplatok a tiež to, že na franšízanta nečakajú vysoké výdaje spojené s nákupom tovaru do obchodu. Zaplatia za to iba kauciu a následne je im vyplatená provízia za jeho predaj. Franšízantom zostávajú prostriedky, ktoré môžu použiť napríklad na marketing v regióne, v ktorom pôsobia.

Podnikanie v žalúdku

Veľa Slovákov, ktorí uvažujú o rozbehnutí vlastného podnikania, aspoň chvíľu premýšľa o vlastnej reštaurácii, kaviarni, bistre alebo cukrárni. Nemusí to byť nesplniteľný sen ani v momente, kedy nemáte na svojom konte peniaze na obstaranie licencie McDonald´s či iného známeho franšízového gastronomického reťazca.

Franšízová sieť zmrzlinární Ice'n'go dáva príležitosť aj tým, ktorí by radi spojili svoju budúcnosť s konceptom predávajúcim kvalitnú zmrzlinu. Jednorazová investícia do pobočky siete Ice'n'go, vyjde franšízanta 2 až 7 tisíc eur, zahŕňa kompletné zariadenie predajne, licenciu, školenie a ďalšie služby. Konečná hodnota, ktorú bude musieť franšízový partner do podnikania pod touto značkou investovať, závisí od výberu veľkosti predajného stánku. Priebežné franšízové poplatky si firma neúčtuje.

Zisk vďaka vzdelaniu

Áno, stále platí, že kto sa dobre učil, môže sa tešiť na väčšiu výplatu. Na druhú stranu na zaujímavé zisky sa môže tešiť aj ten, kto sa rozhodol budovať podnikanie v oblasti vzdelávania. A do začiatku nemusí investovať príliš veľa.

Na hodnote 3500 eur začína výška investície spojená s rozbehnutím podnikania s jazykovou školou Zaraz. Franšízant po podpise franšízovej zmluvy získa školenie vedenia pobočky jazykovej školy v zvolenom regióne. Zároveň sa stane aj jej majiteľom. V rámci spolupráce získa franšízant  know-how školenia pre seba aj svojich lektorov. S ich výberom mu franšízor pomáha. Pre lektorov má koncept pripravený vzdelávací systém, v rámci ktorého sa budú školiť počas celej doby spolupráce.

Investícia do cca 7,5 až 11,5 tisíca eur čaká na záujemcu o franšízovú licenciu vzdelávacieho konceptu Edukido, ktorý chce na tuzemský trh preniknúť zo susedného Poľska. Aktuálne u nás hľadá franšízantov, ktorých úlohou bude otvárať a viesť kurzy pre deti vo veku 3 až 12 rokov. Výhodou je, že nie je nutné, aby mali vlastné učebne. Na spolupráci sa môžu dohodnúť s materskými či základnými školami. Súčasťou investície je aj nákup učebných LEGO® sad, ktoré lektori používajú vo výučbe.

Vysoké finančné prostriedky nemusia vynaložiť ani budúci franšízanti pôvodom britského konceptu YoungEngineers, ktorý sa zameriavajú na mimoškolské vzdelávanie detí v oblasti vedy, techniky, strojárenstva a matematiky. Investícia do otvorenia pobočky sa pohybuje od 1,5 do 20 tisíc dolárov (cca 1,250 - 16,700 EUR). Konečná výška závisí od veľkosti pobočky a jej zariadenia. Každá škola YoungEngineers získa územnú exkluzivitu pre spádovú oblasť so zhruba 100 tisíc obyvateľmi, vďaka čomu je podľa franšízora zabezpečené úspešné fungovanie danej pobočky.

Nech sa rozhodnete pre podnikania s franšízou v akomkoľvek odbore, je na vás, koľko do rozbehnutia vlastnej firmy chcete, a hlavne môžete investovať. Pravdou ale je, že výška počiatočných finančných nákladov by nemala byť jediným kritériom vášho výberu. Určite zvážte aj váš vzťah k odboru, do ktorého sa chcete púšťať a nezabudnite si vami vybrané koncepty poriadne preveriť. Možno zistíte, že menej finančne nákladná franšíza je na dosiahnutie úspechu pripravená lepšie ako tá za milióny.


Veľa premenných / Úspešnosť franšízovej spolupráce je daná mnohými faktormi – od preferencií franšízora, cez záujmy a zručnosti franšízanta, až po správnu voľbu lokality a cieľové skupiny zákazníkov. Na to všetko myslite, keď budete vyberať tú pravú licenciu pre vašu budúcnosť.