Bezpečnosť je biznis
Na Slovensku je teraz viac ako tri milióny subjektov s IČO. Z toho zhruba tretina zatiaľ nemá vyriešenú otázku BOZP, ďalší nemajú v poriadku potrebnú dokumentáciu, ktorá je zastaraná alebo nekompletná. To isté platí o aktualizácii školenia personálu. Dá sa teda povedať, že takmer tri štvrtiny trhu nie sú teraz pokryté čo sa týka BOZP, požiarnej ochrany a životného prostredia tak, ako ukladá súčasná legislatíva. Veľké subjekty majú často interných pracovníkov bezpečnosti práce, ale veľa malých a stredných firiem, štátnych inštitúcií ako sú školy, zdravotnícke zariadenia alebo športové kluby, potrebujú externé riešenie.
„Naša ponuka služieb má na trhu veľký potenciál. Pôsobíme totiž priamo u klienta a všetky riziká riešime na mieste, na základe pochopenia prevádzky. Pomôžeme nastaviť všetko podstatné v oblasti požiarnej ochrany, BOZP, životného prostredia presne podľa potrieb inštitúcie. Samozrejme preškolíme personál, vypracujeme potrebné smernice a ak je to potrebné, zastúpime ich aj pri kontrole,“ vysvetľuje za franšízora Petr Štětina.
Franšízová sieť Extéria Market dokáže klientom ušetriť nemalé problémy a sankcie. Svoje pobočky majú v Brne, Třebíči a v Prahe a každú vlastní jeden franšízant. „Hlavne rozbehnutie je práca na plný úväzok. Ale pri pobočke ako je teraz napríklad Praha, ktorá funguje päť rokov a majiteľ má v biznise schopného partnera a stabilný tím, je možné uvažovať o založení ďalšej,“ upresňuje časovú náročnosť Ing. Peter Štetina, regionálny manažér franšízora. Bežne ale úspešná franšíza rozširuje tím obchodníkov pre nové akvizície. Oblasti, ktoré by teraz radi pokryli novými franšízantmi sú Žilina, Bratislava a primárne západné Slovensko.
Vo franšízovom podnikaní pod značkou Extéria Market sa často objavujú skúsení manažéri, ktorí po rokoch praxe pre zamestnávateľov potrebujú voľnejšie pole pôsobnosti. „Často sú to ľudia nad 40 alebo nad 50. V kompetencii každého franšízanta je napríklad to, ako nastavia motivačné systémy odmeňovania. Každý nezávislý franchisant inkasuje 35 % z obratu. Od franšízora má odporúčaný model prerozdelenia, ale má tu možnosti motivovať tím po svojom. Obratovo sa pobočky pohybujú okolo milióna ročne,“ uvádza k otázkam ziskovosti Petr Štětina.

Prečítaj články

„Chceme zvýšiť dosah našich programov a prísť s novinkami, ktoré podnikateľom uľahčia nielen riadenie firiem, ale aj ich osobný rozvoj,“ hovorí Šimon Mastný, riaditeľ franšízy TAB Board.
TAB Board rozširuje svoje portfólio služieb programom pre strategickú transformáciu firmy. Čo teraz franšízanti môžu firmám ponúkať?
Mail Boxes Etc. sa zameriava na baliace, doručovacie, tlačiarenske a ďalšie služby pre menších a stredných podnikateľov. Franšízové plány na Slovensku priblížila Maria Ilicheva.
Podnikanie s TAB Board stojí na zdieľaní myšlienok a skúseností, ako výzvy meniť na úspechy. Daniela Jurča tento koncept oslovil natoľko, že sa z člena boardu stal franšízantom.
Od roku 2017 sa pobočky franšízy so službami BOZP rozšírila po Slovensku a nedávno pribudla pobočka v Trenčíne.
Najčítanejšie

Ako sa darí Coffeeshop Company od doby, čo si zobrala naspäť vedenie centrála vo Viedni? S odznením covidového obdobia je V4 pripravená na ďalší rast. Franšízanti majú dvere otvorené.
Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Ak sa rozhodnete podnikať na vlastnú päsť, máte na výber dve možnosti. Môžete otvoriť vlastný podnik alebo podnikať formou franchisy. V nasledujúcich krokoch Vám poradíme, ako založiť vlastnú firmu.