Investície do mladých / Kurzy kódovania konceptu Coding Giants sú určené študentom vo veku 7 až 19 rokov, ktorí sú rozdelení do skupín podľa veku. Program kurzov je pripravovaný špecializovanými programátormi, ktorí vyberajú materiály a metódy tak, aby zodpovedali schopnostiam študentov v danej vekovej kategórii.
Piatok
10.01.2020
Programovací školy Coding Giants mají namířeno do dalších evropských zemí. Kolik musí franšízant investovat a musí být odborníkem na IT?
 

Programovacie školy Coding Giants majú namierené do ďalších európskych krajín. Koľko musí franšízant investovať a musí byť odborníkom na IT?

 

IT špecialisti sú v súčasnosti najhľadanejšími zamestnancami. A to nie iba u nás, ale v celej Európe. Túto dieru na trhu však nie sú schopní zalepiť absolventi, ktorí ročne opúšťajú školské lavice. Určitým riešením môžu byť súkromné školy, ktoré sa  špecializujú na vzdelávanie programátorov. Jednou z tých, ktoré chcú prostredníctvom master-franšízy vstúpiť na náš trh, je sieť programovacích škôl Coding Giants.

Táto škola bola založená v roku 2015 štyrmi absolventmi Fakulty elektroniky a informačných technológií Varšavskej technickej univerzity. Ich cieľom bolo vytvoriť miesto, kde sa ľudia so záujmom o technológie a programovanie budú môcť ďalej učiť a rozvíjať svoje schopnosti tak, aby boli do budúcnosti schopní bezproblémovo fungovať na modernom pracovnom trhu. „Chceme aby sa programovaním nadchlo čo najviac ľudí, pretože tento odbor rozvíja u študentov veľa schopností, ktoré im poskytujú príležitosť pre lepší štart v pracovnom živote,“ vysvetľuje Radosław Kulesza, spoluzakladateľ Coding Giants.

Na domácom poľskom trhu momentálne funguje 56 pobočiek, ktoré prevádzkuje sám franšízor, ďalších 30 je v rukách franšízových partnerov. „V roku 2020 zahájime prevádzku niekoľkých našich vlastných pobočiek. Samozrejme sa tiež zameriavame na rozvoj podnikania v zahraničí. Nedávno sme otvorili našu školu v Barcelone a v blízkej budúcnosti otvárame prvé na Slovensku, v Maďarsku, na Cypre a v Rumunsku,“ prezradzuje Kulesza. V pláne je tiež aj rozvoj na českom trhu, a to v prípade, že sa tu podarí nájsť vhodných franšízových partnerov.

Laik s odborníkom za chrbtom

Ako Radosław Kulesza zdôrazňuje, od potenciálnych nadobúdateľov franšízovej licencie sa nevyžadujú žiadne znalosti IT. Najdôležitejšie sú schopnosti v oblasti riadenia podniku. „Máme medzi sebou franšízantov, ktorí nemajú z odboru IT žiadne skúsenosti, sú však skvelými podnikateľmi. Ak bol tento odbor pre záujemcov o licenciu doteraz neznámym prostredím, pomáhame  v technických otázkach, aj pri výbere zamestnancov. Počas školení  od nás získa informácie o tom, kde je možné nájsť zamestnancov,“ hovorí Kulesza s tým, že úlohou franšízanta je umiestiť inzeráty na centrálou vytipovaných webových stránkach a zhromažďovať životopisy. Centrála Coding Giants sa postará o pohovory s uchádzačmi o prácu. Okrem toho franšízor svojim partnerom poskytuje know-how, didaktické a reklamné materiály a prístup do systému CRM.

Záujemca o podnikanie pod hlavičkou tohto konceptu sa musí pripraviť na investíciu vo výške cca 6 000 eur na rozbehnutie jednej kódovacej školy. Táto hodnota zahrňuje počiatočný licenčný poplatok a tiež náklady na zariadenie priestorov. Ich veľkosť by sa mala pohybovať okolo 30 m2 a nachádzať sa na atraktívnom mieste. „Začínajúcim franšízantom odporúčame, kde by sa toto miesto malo nachádzať, ale sú to oni, kto najlepšie vedia, aká lokalita v ich oblasti je tou najatraktívnejšou. Často ich upozorňujeme, že podmienkou spolupráce je trvalý nájom priestorov. Ak sa franšízant na začiatku cíti neiste, môže si prenajať vhodnú konferenčnú miestnosť iba na vyučovacie hodiny,“ doplňuje Kulesza.


Počítače zvlášť / Rozbehnutie jednej školy bude stáť franšízanta zhruba 6000 eur. Táto investícia pokryje počiatočný licenčný poplatok a tiež náklady na zariadenie priestorov. Samostatnou položkou sú náklady spojené s obstaraním notebookov pre študentov.

Populárne na fóre