Podnikanie s detskou radosťou

Franšízor Marek Halfar / „Potrebná investícia na začiatok podnikania s Modrým slonom je 10 000 eur. Priebežné franšizové poplatky sa neplatia."
Streda
29.11.2023
Vydavateľstvo Modrý slon je na trhu už od roku 1998 a knižky urobili radosť už 100 000 detí. Aké možnosti ponúka franšíza na Slovensku priblíži zakladateľ značky Marek Halfar.
 

Každé dieťa sa vo svojej knižke stane hlavným hrdinom alebo hrdinkou. Príbeh je od prvej do poslednej stránky napísaný tak, že je v ňom meno dieťaťa a v úvode fotka a venovanie. Tento koncept sme vytorili hneď od začiatku a postupne k tomuto nápadu pribudli pokročilejšie možnosti. Je to napríklad aplikácia pre individuálne ilustrácie hlavného hrdinu podľa priania zákazníka aj ďalšie produkty, ako sú Montessori didaktické hračky Motanice alebo puzzle a leporela.

V čom je podľa vás koncept zaujímavý pre nových franšízantov?

Dôležitou konkurenčnou výhodou Modrého slona je, že všetky tituly vydavateľstva boli vytvorené pre naše vydavateľstvo a nie je možné ich kúpiť inde, v inej distribučnej sieti. Pre franšízantov je tento koncept atraktívny premyslenosťou celého zážitku obdarovania – od nápadov na príbehy cez individuálne spracovanie, kvalitnú výrobu až po darčekové balenie. Cestu k zákazníkom už prešliapal franšízor a teraz stačí dostať tento nápad medzi nových zákazníkov.

Ako sa darí Modrému slonovi na Slovensku? Čo chystáte, ako sa  darí budovať sieť?

Momentálne sme na úplnom začiatku vyhľadávania partnerov pre spoluprácu s našou firmou na Slovensku. Avšak sa nám darí prevádzkovať slovenský e-shop z Českej republiky. Na tohtoročnú sezónu pripravujeme novinky v oblasti personalizovaných kníh a tiež chystáme úplnú novinku, ktorá na slovenskom trhu chýba, rodinný plánovací kalendár s personalizáciou.

Ak sa niekto chce stať franšízantom, je to otázka plného pracovného vyťaženia, alebo možno aktivitou doplniť aj iné podnikanie či prácu? Prípadne aké?

Hľadáme kandidátov, ktorí majú blízky vzťah k deťom a zaujímajú sa o rozvoj a vzdelávanie detí. Kandidátom môže byť napríklad učiteľ či učiteľka, prevádzkovatelia záujmových krúžkov pre deti, ale aj ktokoľvek iný s blízkym vzťahom k deťom a literatúre. Určite je teda možné kombinovať prácu alebo podnikanie s franšízou s Modrým slonom. Ideálne je začať ako s doplnením k inej súvisiacej profesii.

Čo čaká zájemcu o vlastnú franšízu? Ako dlhý  je čas od nápadu k vlastnej činnosti?

Záujemca môže začať v podstate okamžite po preškolení a zoznámení sa s produktmi, ktoré na našom e-shope ponúkame a ktoré dokážeme vyrobiť.

Čo všetko je úlohou franchisanta?

Franšízant má za úlohu oslovovať potenciálnych klientov, či už z radov rodičov, starých rodičov, škôl či škôlok. V tomto prípade sa bavíme o ponuke personalizovaných produktov. Ďalšou úlohou je oslovovanie klientov s ponukou B2B segmentu, teda ponuka tlače rôznych materiálov (vizitiek, plagátov, letákov, brožúr). Máme veľmi prepracovaný marketing, na ktorý sa franšízant môže napojiť. V tomto mu dokážeme výrazne pomôcť.

Koľko franšíz môže byť na Slovensku?

V každom kraji alebo časti Slovenska môže byť jeden zástupca, ktorý bude reprezentovať našu firmu v tejto oblasti. Počet teda nie je obmedzený.


Ručná výroba a originálny príbeh / Každý rok sa ponuka kníh rozrastie o 40 titulov. Veľa zákazníkov sa vracia a Modrý slon je na to pripravený.

Populárne na fóre