Rozvíjame podnikanie členov aj franšízantov

Zamerané na potenciálnych franšízantov / „Majiteľ franšízy TAB nemusí byť odborníkom na všetky témy, ktoré sa na TABe preberajú, ale mal by mať za sebou dostatočné profesionálne aj životné skúsenosti, ktoré bude schopný zúročiť v prospech TABu, resp. jeho členov,“ hovorí Petr Škabrada, spolumajiteľ master-franšízy TAB Board pre ČR a SR.
Pondelok
23.12.2019
Sieť TAB Board sa tento rok rozrástla o nových franšízantov. Rast očakávajú aj v roku 2020, hovorí Petr Škabrada, spolumajiteľ master-franšízy TAB Board pre ČR a SR.
 

Aký bol rok 2019 pre TAB Board?
Uplynulých takmer 12 mesiacov budeme hodnotiť pozitívne, aj keď nie všetky boli ružové. Podarilo sa nám TAB tím na oboch trhoch rozšíriť o nových franšízantov, čo je vždy dobrá správa. Od tohto roka sa môžu malí aj strední podnikatelia tešiť z podpory našich podnikateľských boardov v Kladne, Beroune, Brne alebo v Trenčíne. A to hovoríme „len“ o nových franšízantoch, ktorí v týchto oblastiach pôsobia. Aj našim súčasným franšízantom sa darilo ich služby ďalej rozvíjať a pre svoje TAB boardy získavať nových členov. Ako som už naznačil, museli sme sa vyrovnať aj s nie tak pozitívnymi situáciami, kedy sme sa s niektorými našimi franšízantmi rozlúčili, ale tak už to v podnikaní býva. Aj z takýchto udalostí však podľa môjho názoru môže vzniknúť niečo dobré. Naša franšízová sieť sa očistila a nadýchla sa k ďalšiemu rozvoju tak, aby sme mohli pomáhať v rozvoji majiteľom malých a stredných firiem, čo je náš najdôležitejší cieľ.

Vaši franšízoví partneri budujú a vedú už spomínané podnikateľské boardy. Koľko ich môžu založiť?
Keď preženiem môžem povedať, že „nekonečne“ veľa. Teda aspoň do tej miery, do akej im to umožní ich franšízová licencia, ktorá je viazaná na konkrétne územie – najčastejšie kraj a tiež záujem o franšízu zo strany miestnych podnikateľov, potenciálnych členov TAB. Ďalším „limitom“ sú ich časové možnosti, pretože byť franšízantom, teda regionálnym riaditeľom TAB Board, neznamená iba viesť boardy, ale aj ďalej pracovať s ich členmi. Či už pri osobnom tréningu, alebo pri práci v ich firmách s ich zamestnancami, kolegami a pod.

Čo keď je záujem zo strany potenciálnych členov tak vysoký a časové možnosti franšízanta obmedzené? Ako docieliť to, aby mohli vybudovať väčšie množstvo boardov?
Je to tak, aj to sa môže stať. Zo skúsenosti viem, že aby vedenie boardov bolo kvalitné, je treba, aby mal franšízant dostatok času a sústredenosti. Optimálne je, ak vedie 2 až 4 boardy, ktoré majú 6 až 8 členov. V žiadnom prípade to však neznamená, že ďalší rozvoj v jeho regióne nie je možný. Ak vidí potenciál rásť ďalej vo svojom regióne, má možnosť si k sebe nájsť tzv. „contract facilitátora“, ktorý mu môže pomôcť s ďalšou expanziou. Tiež ako franšízant aj on je vyškolený podľa štandardov TAB Board a je kompetentný kvalifikovane viesť boardy a poskytovať osobný tréning. Túto možnosť ponúkame už skúseným franšízantom, ktorí si potrebujú „uvoľniť ruky“ a niektorí z nich ju už využili a ďalší sa na to chystajú. Aktuálne o contract facilitátorovi uvažuje 2 franšízanti.

Spomenuli ste školenia. Ako veľmi sú dôležité pre ďalší úspech franšízantov? Čo všetko sa na ňom naučia?
Na začiatku je potrebné povedať, že naši franšízoví partneri, tiež ako spomínaní contract facilitátori, sú ľudia s praktickou skúsenosťou vo vyššom alebo strednom manažmente väčších či súkromných firiem, prípadne viedli vlastnú firmu alebo sami podnikali v oblasti konzultácií a školení určených pre manažment firiem. Aj napriek tomu, že majú tieto skúsenosti, absolvovanie školení TAB Board je kľúčové pre ich ďalšie pôsobenie v rámci konceptu TAB. Osvoja si na ňom prácu so všetkými špeciálne vytvorenými on-line nástrojmi pre vedenie TAB boardov a know-how o tom, ako boardy efektívne viesť, ale aj ako jednať s potenciálnymi záujemcami o členstvo a veľa ďalších procesných a odborných vecí, ktoré budú pri svojej ďalšej práci potrebovať. Okrem úvodného školenia na franšízantov počas celej doby spolupráce čakajú ďalšie vzájomné stretnutia v rámci komunity TAB. Sú spojené so vzdelávaním v oblastiach, ktoré im pomôžu v rámci TAB Board ďalej profesionálne rásť.

Aké sú plány TAB Board do roka 2020?
Chceme sa ďalej rozvíjať, a to nie len v počte členov, ale tiež regiónov, v ktorých pôsobíme. V súčasnosti sa nám objavilo hneď niekoľko potenciálnych kandidátov na nových franšízových partnerov TAB. Momentálne prebiehajú rozhovory, o ich výsledkoch sa s vašimi čitateľmi podelíme začiatkom budúceho roka. Ďalej budeme pracovať na väčšom zviditeľnení TAB Board po celom Česku a Slovensku. No a samozrejme budeme pracovať na tom, aby sme našim členom – majiteľom firiem pomáhali v ich rozvoji a aby jednoduchšie v spolupráci s TAB dosahovali ciele, ktoré si stanovili.


Cena pre TAB / Franšízový koncept TAB Board obsadil v 4. ročníku súťaže Franchisa roku 2. miesto v kategórii Franchisor roka, ktorú organizuje Česká Asociácia Franchisingu (ČAF).

Populárne na fóre