Fastfoodové jednotky medzi franšízami

Franšíza na tanieri / Do popredia rebríčka najväčších franšízových konceptov neodmysliteľne patria tie z oblasti gastronómie. Nie inak tomu je aj v prípade toho, ktorý zostavil magazín Entrepreneur. Veď v prvej desiatke nájdeme hneď sedem gastronomických značiek.
Streda
23.10.2019
Gastronómia, reality, predaj potravín. Odbory, v ktorých pôsobia franšízy, ktoré sa dostali do prvej desiatky rebríčka Top 200 Global Franchises časopisu Entrepreneur.
 

Fakt, že najúspešnejšie franšízové značky fungujú v oblasti gastronómie a najčastejšie ich môžeme označiť ako fast foody, asi nikoho neprekvapí. Veď drvivá väčšina záujemcov o franšízové licencie priznáva, že v momente, kedy sa rozhodovali o kúpe nejakej franšízy, mali v prvej fáze na mysli samé reštauračné reťazce na čele s tými najznámejšími. Ako by práve oni boli synonymom pre franšízové podnikanie.

Dva najznámejšie z nich sa takmer rok, čo rok striedajú na čele pravidelného rebríčka odborného magazínu Entrepreneur. Áno, máte pravdu, ide o fastfoodové giganty McDonald´s a KFC. Tohtoročné výsledky hovoria jasne – pre rok 2019 je tou najlepšou franšízovou značkou, ktorá prostredníctvom franšíz expanduje na domácom trhu a tiež v zahraničí, špecialista na kuracie mäso – KFC. Hneď za ním sa umiestil jeho konkurent McDonald´s. Tretie miesto patrí sieti pizzerií Pizza Hut.

Štvrtý skončil reťazec supermarketov 7-Eleven, ktorého história siaha až do Dallasu roku 1927, nasledovaný značkou Dairy Queen, ktorá sa už pred rokmi rozhliadala aj u nás po vhodnom master-franšízovom partnerovi, ktorý by tu zaistil jej rozvoj. Šieste miesto patrí dobre známej značke Dunkin Donuts. Siedme miesto obsadila realitná sieť RE/MAX, ktorá má na domácom americkom trhu 3777 franšízových pobočiek,  mimo tohto trhu ich nájdeme viac ako 4 200.
Ďalšie miesta obsadili opäť gastronomické značky Baskin-Robbins (8) a Taco Bell (9). Prvú desiatku uzatvára u nás pomerne neznáma značka Kumon Math & Reading Centers. Na americkom trhu však nie je táto sieť zameraná na výučbu matematiky a čítania žiadnym nováčikom, založená bola už v roku 1954 a franšízing na svoj rozvoj používa už 61 rokov. Za tú dobu sa jej podarilo preniknúť z USA do 50 krajín celého sveta.


Známe aj na Slovensku / Zo značiek, ktoré sa rozširujú prostredníctvom franšízy a sú známe aj v našich končinách sa v rebríčku umiestnili napríklad sieť reštaurácií McDonald´s (2) a Subway (20), The Little Gym (27) alebo TAB Board (55).