Fastfoodové jednotky medzi franšízami
Fakt, že najúspešnejšie franšízové značky fungujú v oblasti gastronómie a najčastejšie ich môžeme označiť ako fast foody, asi nikoho neprekvapí. Veď drvivá väčšina záujemcov o franšízové licencie priznáva, že v momente, kedy sa rozhodovali o kúpe nejakej franšízy, mali v prvej fáze na mysli samé reštauračné reťazce na čele s tými najznámejšími. Ako by práve oni boli synonymom pre franšízové podnikanie.
Dva najznámejšie z nich sa takmer rok, čo rok striedajú na čele pravidelného rebríčka odborného magazínu Entrepreneur. Áno, máte pravdu, ide o fastfoodové giganty McDonald´s a KFC. Tohtoročné výsledky hovoria jasne – pre rok 2019 je tou najlepšou franšízovou značkou, ktorá prostredníctvom franšíz expanduje na domácom trhu a tiež v zahraničí, špecialista na kuracie mäso – KFC. Hneď za ním sa umiestil jeho konkurent McDonald´s. Tretie miesto patrí sieti pizzerií Pizza Hut.
Štvrtý skončil reťazec supermarketov 7-Eleven, ktorého história siaha až do Dallasu roku 1927, nasledovaný značkou Dairy Queen, ktorá sa už pred rokmi rozhliadala aj u nás po vhodnom master-franšízovom partnerovi, ktorý by tu zaistil jej rozvoj. Šieste miesto patrí dobre známej značke Dunkin Donuts. Siedme miesto obsadila realitná sieť RE/MAX, ktorá má na domácom americkom trhu 3777 franšízových pobočiek, mimo tohto trhu ich nájdeme viac ako 4 200.
Ďalšie miesta obsadili opäť gastronomické značky Baskin-Robbins (8) a Taco Bell (9). Prvú desiatku uzatvára u nás pomerne neznáma značka Kumon Math & Reading Centers. Na americkom trhu však nie je táto sieť zameraná na výučbu matematiky a čítania žiadnym nováčikom, založená bola už v roku 1954 a franšízing na svoj rozvoj používa už 61 rokov. Za tú dobu sa jej podarilo preniknúť z USA do 50 krajín celého sveta.

Prečítaj články

TAB Board chce rásť do ďalších regiónov Slovenska. Akých franšízantov hľadá a prečo rastie dopyt po zdieľaní skúseností a koučingu aj v dobe umelej inteligencie?
Svetová franšízová sieť sa môže pochváliť posilnením svojich pozícií v konkurencii fast foodov. Značka otvorila pobočku v Bratislave a Topoľčanoch.
„Chceme zvýšiť dosah našich programov a prísť s novinkami, ktoré podnikateľom uľahčia nielen riadenie firiem, ale aj ich osobný rozvoj,“ hovorí Šimon Mastný, riaditeľ franšízy TAB Board.
TAB Board rozširuje svoje portfólio služieb programom pre strategickú transformáciu firmy. Čo teraz franšízanti môžu firmám ponúkať?
Franšízing spôsobil revolúciu v globálnom podnikaní tým, že umožnil rýchlu expanziu s osvedčeným obchodným modelom. Objavte najväčšie franšízové siete, ktoré formujú priemyselné odvetvia po celom svete.
Najčítanejšie

Keď sa povie franšízové podnikanie, väčšina z nás si predstaví väčšie mesto a gastro franšízu. Naturhouse dokazuje, že to ide aj inak. Ich koncept pracuje s vernými klientmi.
Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?