Viac ako 20 rokov skúseností s franšízou

Na očiach zákazníkom / Pre rozbehnutie franšízy je nevyhnutné mať priestory pre showroom, dodávku, náradie a financie na prevádzku spojené so štandardným používaním týchto nástrojov na podnikanie.
Piatok
25.03.2022
Značka Lomax chce ďalej rásť prostredníctvom franšíz. Franšízantov láka na skúsenosti a širokú ponuku produktov. Koľko treba do nej investovať?
 

Výrobca vchodových dverí, garážovej a tieniacej techniky Lomax nie je na franšízovom trhu žiadnym nováčikom. Táto pôvodom česká spoločnosť využíva na expanziu spoluprácu s franšízovými partnermi  už viac ako 20 rokov. A to niele na domácom trhu, ale aj u nás. Jedným z tuzemských franšízantov je aj Juraj Rosenberger, ktorý má so svojou spoločnosťou Dommax už od roku 2019 na starosti košický región.

Pred vstupom do siete mal s podnikaním v tomto odbore už svoje skúsenosti, zaoberal sa totiž predajom a montážou dverí a okien. Aj keď svoje podnikanie rozbehol veľmi dobre, rozhodol sa spojiť so silným partnerom. „Lomax ma zaujal hlavne ako dodávateľ špičkových brán, žalúzií, dverí, a aj ďalších produktov,“ vysvetľuje košický franšízant s tým, že spolupráca s franšízou mu poskytla veľkú voľnosť v podnikaní a výdatnú podporou značky. Výhodou stať sa súčasťou siete predajcov je podľa neho hlavne dostupnosť kontaktov získaných z reklamných kampaní centrály, rovnako ako hotline servis a technická podpora, ktoré franšízor svojim partnerom poskytuje.

Jednoduchší štart s partnerom za chrbtom

Pre svoje budúce pobočky chce Lomax nájsť franšízantov, ktorí sa budú naplno venovať chodu pobočky, riadeniu ľudí a plánov. Model franšízy, ako ho má Lomax nastavený, by síce fungoval aj „klasickým“ investorom, duch majiteľa a vedenie pobočky by však chýbal, čo by firma nerada. Ideálnym franšízantom je človek, ktorý sa bude práci venovať na plný úväzok. Franšízantmi sa stávajú hlavne fyzické či právnické osoby s jedným či dvoma obchodníkmi, asistentkou a jedným až troma montážnikmi.

Základom franšízovej spolupráce je na začiatku podpora pri rozbehnutí podnikania franšízových partnerov. Čaká ich séria školení, ktoré ich zoznámia s kompletným sortimentom výrobkov a následne ich montážou a servisom.  To všetko je súčasťou know-how, ktoré spoločnosť Lomax odovzdáva svojim franšízantom. Pravidlom je, že každý franšízant minimálne raz do roka navštívi centrálu z dôvodu školení či rozhovoroch o ďalších plánoch a pravidelne je v styku s manažérom, ktorý mu pomáha riadiť franšízu. Spolu s technickým, obchodným a marketingovým oddelením v zázemí Lomaxu daný franšízant komunikuje o jeho aktivitách a potrebách, je pravidelne informovaný o pripravovaných akciách, novinkách či zmenách.

Záujemca o otvorenie pobočky tejto českej značky s dlhodobou tradíciou sa musí pripraviť na počiatočnú investíciu vo výške zhruba 12 tisíc eur. Jej návratnosť je podľa vedenia konceptu veľmi individuálna a záleží na jej presnej úvodnej výške, nákladoch spojených s prevádzkou, veľkosti regiónu a schopnostiach daného franšízanta.


Ambasádori v regiónoch / Franšízanti Lomax majú na starosti okrem iného predaj, zabezpečenie montáže a servisu výrobkov spoločnosti ako sú dvere, vonkajšie rolety a žalúzie, vchodové dvere. Zároveň sa podieľajú na tvorbe marketingovej stratégie pre svoj región.

Populárne na fóre