Top 10 kníh o franšízingu

Vo vedomostiach je sila
Vo vedomostiach je sila / Investície do týchto kníh môžu pomôcť zvýšiť vaše šance na úspech vo franšízovom podnikaní.
Streda
21.07.2021
Uvažujete o kúpe franšízy alebo o vytvorení vášho vlastného konceptu? Zaujímavé informácie a inšpiráciu môžete nájsť v knihách. Ktoré stoja za to si prečítať?
 

1. McDonald`s - Tvrdý vydretý úspech, Ray Kroc & Robert Anderson

Hovoríte si, že meno Ray Kroc vám nič nehovorí? Možno to tak je, ale McDonald`s poznáte, že? A práve Ray Kroc je tým mužom, ktorý založil reštaurácie McDonald ', ktoré dnes nájdeme po celom svete. Kniha Tvrdý vydretý úspech, ktorá je životopisom Ray Kroca a zároveň príbehom spoločnosti McDonald ', nepochybne vyvedie z omylu každého, kto sa domnieva, že riskovať sa dnes už nevypláca. Pripomína nám, že príležitosťami sa to hemží všade okolo nás, stačí si len jednu vybrať.

2. 19 príbehov podnikania formou franchisingu, Lucia Stefanski a kol.

Ako sa dá podnikať bez vlastného nápadu na biznis? Prečo sa rozhodnúť pre podnikanie na kľúč? Ako pre rozvoj zavedené firmy využiť franšízing? Nielen na tieto otázky nájdete odpoveď v publikácii 19 príbehov podnikaním formou franšízingu. Vedľa popisu tohto podnikateľského modelu poskytuje množstvo praktických rád a skúseností slovenských podnikateľov, ktorí podnikajú pod známou značkou alebo využili franšízing pre rast siete svojich vlastných firiem.

3. Kompendium franchisingu, Jozef Orgonáš, Jozef Šétaffy, Pavol Rak

Autori tejto publikácie majú s franšízingom dlhoročné skúsenosti. Ak hľadáte informácie o franšízingu v knihách, nemala by táto ujsť vašej pozornosti. Autori vnímajú franšízing ako jeden z významných spôsobov rozvoja podnikania a expanzie, pretože vstup na nové trhy je v dnešnej dobe ovplyvnený globalizáciou a rastúcim konkurenčným prostredím stále komplikovanejší.

4. 101 Questions To Ask Before You Invest In A Franchise, Dr. John P. Hayes

Ak uvažujete o kariére franšízanta, mala by byť táto kniha prvou položkou na zozname literatúry, ktorú by ste si mali prečítať. Autor, franšízový špecialista, Dr. John P. Hayes,píše o otázkach, ktoré by ste si mali pred štartom franšízového podnikania položiť. Ak sa na ne spýtate, nielen, že budete vedieť, do čoho idete, ale budete si tiež istejší v momente, keď sa pustíte do tejto vzrušujúcej novej kapitoly vášho profesionálneho života.

5. Franchising - How both sides can win, Chris Edger & Andrew Emmerson

Premýšľate o kúpe franšízovej licencie, vytvorením vlastnej franšízy alebo efektívnejším "franšízováním" svojich produktov franšíze produktu? Inšpiráciou vám môžu byť prípadové štúdie z reálneho života a skúsenosti samotných majiteľov franšízových značiek i franšízantov.

6. Become a Franchise Owner! by Joel Libava

Become a Franchise Owner! vás naučí, ako preskúmať franšízový koncept, ktorého licenciu plánujete kúpiť. Jedná sa o dokonalého sprievodcu krok za krokom k štúdiu výberu a začatia úspešného franšízového podnikania. Become a Franchise Owner! vzdeláva budúcich franšízantov o výhodách a nevýhodách nákupu franšízovej licencie. Kniha poskytuje jednoduché podrobné rady a tipy, ako správne (a starostlivo) preveriť a zvoliť ten správny franšízový koncept.

7. Franchise Biblia, autor Rick Grossman

Franchise Biblia je návod, ako si zakúpiť franšízu alebo franšízovať vašu vlastnú spoločnosť. Rick Grossmann spolupracoval s franšízovým právnikom Michaelom J. Katzonom na príprave najnovšej verzie Franchise Biblie, ktorá prináša desiatky rokov vedomostí a rád k úspechu franšízy. Franchise Biblia pomáha potenciálnym franšízantom pri rozhodovaní, či je franšíza pre nich vhodná forma podnikania, pomáha im spoznať atraktívnu franšízovú príležitosť a tiež zorientovať sa v zložitom svete franšízových dokumentov a dohôd. Príručka tiež pomáha potenciálnym franšízorom pri určovaní optimálneho spôsobu rozširovania spoločnosti, porozumení prvkom úspechu franšízy a hodnotenie možných franšízantov.

8. Franchising Handbook, Carl Reader

Táto kniha má upozorniť potenciálnych franšízantov na konkrétnu cestu, ktorá ich čaká. Pretože frašízing je obojsmerne výhodný obchodný model, presne ukazuje to, čo franšízori hľadajú, o čom franšízant môže a nemôže s franšízorom vyjednávať a ako sa efektívne presadiť, aby si mohol byť istý, že získa franšízovú licenciu, ktorú si prajete.

9. Street Smart Franchising, autor Joe Mathews

Špecialista na franšízy, Joe Mathews, vás pripraví na úspech vo franšízingu predstavením zasvätenej perspektívy toho, ako franšízing funguje. Kniha ukazuje techniky a nápady v reálnom svete, ktoré vám môžu pomôcť určiť, či je frašízing pre vás ten pravý. Táto kniha je trochu pokročilejšia a predpokladá, že ste oboznámení s konceptom franšízingu. Pomáha vám tiež pri hodnotení seba samého, aby ste objavili typ franšízingu, ktorý vám vyhovuje.

10. The Franchise MBA: Mastering the 4 Essential Steps to Owning a Franchise, by Nick Neonakis

Kniha, ktorú napísal skúsený odborník na podnikanie, popisuje základné fázy výberu tej správnej franšízy pre vás. The Franchise MBA vás prevedie procesom franšízy a vyzbrojí vás znalosťami potrebnými k správnemu výberu. Autor vás navyše obohatí o rady slávnych franšízových odborníkov a vlastné rozsiahle skúsenosti s franšízingom.

A jedna perlička na záver:

Franchising For Dummies, Michael H. Seid & Dave Thomas

Franchising for Dummies predpokladá, že čitateľ nemá žiadne predchádzajúce znalosti o franšízovom podnikaní. Hoci sa autori v knihe zameriavajú skôr na výhody franšízingu než na jeho nevýhody, stále poskytuje veľmi užitočné informácie o franšízovom podnikaní. Publikácia je nabitá praktickými nástrojmi, ktoré vám pomôžu s výberom správneho franšízového konceptu, nájdením ideálneho umiestnenia vášho podnikania, získaním kapitálu, ktorý potrebujete k rozjazdu vašej franšízy, a pochopením zložitých legislatívnych problémov.


Potrebujete poradiť, mať prehľad o tom, čo sa vo franšízingu deje a získať základné informácie o tomto spôsobe podnikania, ale nemáte čas listovať v knihách? Sledujte portál Franchising.sk, základné informácie nájdete v rubrike ABC franchisingu. Zveriť sa môžete aj do rúk poradcov spoločnosti PROFIT system, ktorí pôsobia v 16 krajinách a majú viac ako 20 ročné skúsenosti.