Férové jednanie je základ úspechu

Technika i know-how / Od vedenia spoločnosti PPG Deco, ktorá stojí za konceptom Dom farieb, získavajú franšízanti podporu napríklad v oblasti marketingu a reklamy, rovnako ako stroj na miešanie farieb.
Pondelok
05.07.2021
„COVID-19 náš biznis ovplyvnil negatívne aj pozitívne. Mali sme zatvorené, ale predávali sme viac ako keby sme mali otvorené," hovorí franšízant siete Dom farieb Ján Maťuga.
 

Čo Vás priviedlo k myšlienke stať sa franšízantom konceptu Dom farieb? Mali ste už nejaké skúsenosti z oboru?
Predaju farieb sme sa venovali už 20 rokov v pôvodnej predajni rozličného tovaru, čiže takýto sortiment som už poznal. Pred dvoma rokmi sme si prenajali nový priestor, kde sme chceli rozšíriť svoje podnikanie. Potom prišiel nápad urobiť tam peknú novú predajňu farieb. S týmto nápadom som sa pochválil obchodnému zástupcovi spoločnosti PPG Deco a on navrhol otvoriť franšízu Dom Farieb.

Kde môžu zákazníci Vašu predajňu nájsť?
Naša pobočka funguje v centre obce Rabča v okrese Námestovo. Sme spádovou oblasti pre zhruba 15 tisíc obyvateľ.

Ako sa Vám s franšízou v takto malej obci podniká?
Zatiaľ dobre. Objem predaja sa zdvihol o 100 % a nikdy by som neveril, aký zákaznícky potenciál tu je a my sme ho nevyužívali. Už aj zákazníci si zvykli na názov Doma Farieb  a názov sa udomácnil. Doteraz sme zaznamenali len pozitívne ohlasy zákazníkov.

S akými problémami ste sa musel na začiatku Vášho franšízového podnikania vysporiadať?
Hlavný problém bol vybaviť predajňu regálmi a stojanmi a navýšiť skladové zásoby. Ale zo všetkým mi pomohli ľudia z PPG Deco. Regálové vybavenie nie je lacné, takže bolo super, že nám ho poskytli. Preplatili nám softwarové vybavenie. Ďalej mi poradili so skladbou a rozšírením sortimentu aj z jeho vystavením.

Je niečo, čo vás pri začiatku Vášho podnikania pod značkou Dom farieb prekvapilo?
Najviac ma prekvapila ochota a odhodlanie ľudí z PPG pomôcť nám vybaviť a naštartovať novú predajňu. Ďalej tiež, že firma PPG na nás nemala žiadne premrštené podmienky  ani žiadne poplatky .

Čo vnímate ako hlavné pozitíva podnikania na princípe franšízingu?
Hlavné pozitíva sú pre mňa, že mám za sebou silného partnera. A keď sa ja k nemu chovám čestne tak viem, že mi vždy pomôže. Výhodu sme pocítili aj počas pandémie. PPG stále fungovali a mali dostatok tovaru, takže sme vedeli uspokojiť zákazníkov aj napriek lockdownu. Firma PPG pre nás vytvorila e-shop, cez ktorý sa dal objednávať tovar.

Ako Vaše podnikanie práve pandémie ovplyvnila?
COVID-19 náš biznis ovplyvnil aj negatívne aj pozitívne. Negatívne preto, lebo sme istý čas museli mať prevádzku pre verejnosť zatvorenú a fungovali sme po telefóne a na mailoch.  Pozítivne preto, lebo keď bol lockdown, veštci ľudia sa rozhodli že keď sú doma tak si vymaľujú príbytky. Takže všetci mi volali a písali, aby som im chystal a vydával tovar. Predávali sme tak ešte viac ako keby sme mali otvorené.

Čo by ste poradili prípadným záujemcom o licenciu siete Dom farieb?
Nemali by sa báť do toho ísť naplno. Ľudia z PPG vždy pomôžu, ale, ako som písal, musíte byť čestný a dodržiavať dohodnuté veci. Musíte chcieť, lebo to nepôjde samo .


Nová pobočka i prostor / „Stále sa zaujímam o možnostiach ďalšej našej pobočky v nejakom bližšom regióne. A takisto už rozmýšľam vybudovať pre predajňu väčší priestor,“ prezrádza svoje ďalšie plány franšízant siete Dom farieb Ján Maťuga.

Populárne na fóre