Joga ako filozofia aj podnikanie

Partner s jasnou víziou / Franšízant Yoga Space by mal poznať svoju vnútornú silu, vedieť, čo chce, pozerať sa dopredu a nachádzať riešenia. Musí si byť vedomí toho, že on ovplyvňuje to, ako bude jeho podnikanie fungovať.
Pondelok
10.05.2021
Z Trenčína na celé Slovensko chce prostredníctvom franšízantov expandovať koncept Yoga Space. Ako vysoká investícia čaká na franšízantov?
 

Príbeh Yoga Space sa začal písať v marci 2018, kedy trenčianske štúdio otvorilo svoje dvere prvým milovníkom jogy. Samotnému zahájeniu prevádzky však predchádzalo rozhodnutie majiteľky urobiť odvážný krok. Dôležitú úlohu v tom zohrala joga. „Pracovala som na vyššej manažérskej pozícii a joga mi ako cvičenie vyhovovala. Okrem toho, že som si vďaka nej precvičila telo, poskytla mi priestor pre oddych, vypnutie myšlienok a okolitého sveta. Vzhľadom na to, že som si aj v joge priala tú najvyššiu kvalitu, rozhodla som sa pri svojej vtedajšej práci otvoriť jogové štúdio podľa mojich predstáv,“ hovorí zakladateľka konceptu Yoga Space Petronela Chalupková s tým, že počas veľmi krátkej doby sa štúdio stalo jej hlavným pôsobiskom.

Vzhľadom na to, že jej cieľom je rozšíriť myšlienku a prínos Yoga Space novým ľuďom v nových lokalitách, franšízovú expanziu v tomto ohľade vníma ako jeden z najefektívnejších a najrýchlejších spôsobov, ako to dosiahnuť. V priebehu tohto roka by Petronela Chalupková rada v otvorila na domácom trhu 2 až 3 nové franšízové pobočky. Následne, po stabilizácii procesov a kontrole kvality by sa podľa nej mohla sieť na Slovensku výrazne rozrásť. Svoje miesto by tu mohli nájsť desiatky pobočiek.

„Predpokladám, že po skončení covidovej krízy bude o franšízové licencie Yoga Space záujem. Ako ideálne vidím otvárať ročne 5 centier, spokojná budem ale aj s 3, 2 sú podľa mňa minimum. Pri takomto počte dokážeme analyzovať trh, vnímať potreby klientov na nových miestach, zdokonaliť a zautomatizovať procesy a byť pripravení ďalej rásť,“ vysvetľuje Petronela Chalupková.

S franšízantmi na rovnakej vlne

Pobočku ​Yoga Space si môže otvoriť osoba, ktorá už podniká alebo pracuje ako jogový inštruktor,nie je to ale podmienkou. Majiteľ štúdia v ňom nemusí predcvičovať, ale z ekonomického hľadiska je výhodou, keď aj on vedie nejaké lekcie vo svojom štúdiu. Pre hladké fungovanie spolupráce je dôležité podľa Petronely Chalupkové podobné naladenie a súznenie s konceptom. „Franšíza Yoga Space nie je pre každého. Je veľmi dôležité, aby majiteľ pobočky chápal a napĺňal hodnoty a kritéria, ktoré má naša značka nastavené pevne a jasne,“ dopĺňa Chalupková.  

Záujemca o podnikanie s konceptom Yoga Space za licenciu a franšízový balíček zaplatí 25 až 35 tisíc eur. Zariadenie priestorov a náklady spojené s prvými mesiacmi prevádzky ho budú stáť 10 až 15 tisíc eur. Konečná výška investície závisí na veľkosti priestorov a náročnosti ich potrebných úprav.

Okrem jogového centra vytvorila spolu s tímom aj online platformu zameranú na jogu a životný štýl Yoga Space Online, vďaka čomu už dnes prekonala hranice. Do budúcnosti však počíta aj s rozšírením pobočkovej siete za hranicu Slovenska. Prvé kroky by mali viesť do Česka. Majiteľka konceptu však nevylučuje ani expanziu na ďalšie trhy. Všetko je podľa nej otázka správneho načasovania, kvality tímu a prípadne aj záujmu zo strany zahraničných uchadzačov o licencie.


Miesto pre jogu / Pobočka Yoga Space sa môže nachádať v centre mesta aj mimo neho, možné je ho otvoriť aj v rámci obchodného centra. Priestory by mali mať minimálne 100 m2. Franšízy môžu fungovať aj v menších mestách, minimálny počet obyvateľov v nich nie je franšízorom stanovený.

Populárne na fóre