Aktivita a nasadenie / „Uchádzači o licenciu Quickwash musia byť pripravení venovať svojmu podnikaniu čas aj energiu. Najviac úsilia si žiada úvodná fáza pred otvorením prevádzky, ale aj potom je potrebné, aby sa franšízant o práčovňu staral a venoval jej určitý, aj keď iba minimálny čas," upresňuje Tomáš Drga, majiteľ siete samoobslužných práčovní Quickwash.
Pondelok
14.09.2020
„Koronavírusová kríze nás prinútila obohatiť ponuku služieb. Spustili sme „Pranie s donáškou” a nový web práčovňa online,“ hovorí Tomáš Drga, majiteľ franšízovej siete Quickwash.
 

Ako sa darí konceptu Quickwash na tuzemskom trhu?
Musím priznať, že rovnako ako pre väčšinu odvetví ekonomiky, aj náš odbor bol v tomto roku kvôli pandémii Covid 19 citeľne zasiahnutý a to vo všetkých smeroch: činnosť pobočiek a tiež rozvoj a výstavba nových prevádzok. Napriek všetkým nepriaznivým vplyvom sme v máji otvorili nové práčovne Quickwash vo Frydku-Místku a v Mariánskych Lázňach.

Ako opatrenia vlády ovplyvnili Vaše podnikanie a Vašich franšízových partnerov?
Samozrejme, rovnako ako veľa ďalších odvetví, aj nás sa situácia veľmi nepriaznivo dotkla.  V dôsledku nariadení vlády museli byť naše pobočky od 18. marca do 27. apríla uzatvorené. Toto zatvorenie sa pochopiteľne citeľne prejaví v príjmoch všetkých pobočiek.

Aké kroky ste prijali, aby ste mohli spolu s franšízovými partnermi aj naďalej obsluhovať svojich zákazníkov a klientov?
Aby sme aspoň čiastočne kompenzovali zatvorenie našich pobočiek pre samoobslužné pranie, snažili sme sa v našich vlastných aj licenčných prevádzkach ponúkať službu prania a sušenia „cez okienko“, čo v praxi vyzeralo tak, že sme bielizeň prevzali pred dverami prevádzky, vyprali, vysušili, vydezinfikovali a pred dverami zasa v dohodnutý čas vydali zákazníkovi. Záujem o túto službu bol však pomerne malý, zrejme z dôvodu, že ľudia mali obavy vycházať z domu. Ale kríza nám paradoxne pomohla aj v rozvoji niektorých nových aktivít. Spustili sme napríklad novú službu „Pranie s donáškou“ a k tomu sme vytvorili nový web pračovňa-on-line. Táto služba zatiaľ funguje v Prahe, Ostrave a Plzni.

Trh samoobslužných práčovní je podľa mojho názoru čím ďalej viac konkurenčný. Aké sú Vaše ďalšie plány expanzie? O aké lokality máte momentálne najväčší záujem?
Máte pravdu, trh samoobslužných práčovní je čím ďalej viac konkurenčný. Ale vzrastajúcej konkurencii se neubraní žiadny úspešný podnikateľský zámer. Na našom trhu stále vidím potenciál, aj keď tempo rozširovania našej siete zrejme v tomto a budúcom roku spomalý. Podľa môjho názoru sa potenciál presúva z metropol do menších miest, hlavne do tých, ktoré ležia v turisticky atraktívnych oblastiach.

Je teraz ten správny čas, keď Vás môžu kontaktovať záujemcovia o licenciu? Ako dlho trvá, po podpise zmluvy, rozbehnutie franšízovej pobočky?
Určite, stále je ten správny čas na rozhovory s novými záujemcami. Príprava projektu každej novej pobočky trvá nejakú dobu a analýza danej lokality tiež zaberie nejaký čas. Doba od podpisu zmluvy do otvorenia pobočky môže byť rôzna, ale všeobecne je nutné počítať minimálne s tromi mesiacmi. Novému držiteľovi licencie vždy so všetkým pomôžeme, ale nakoniec záleží hlavne na ňom, ako rýchlo si vybaví nevyhnutné povolenia a pripraví priestory na inštaláciu strojov a následné otvorenie.


Po celej krajine / V súčasnosti nájdeme napríklad u našich susedov v Česku 20 pobočiek Quickwash. Okrem veľkých miest majú úspech aj v tých menších ako napríklad Kolín, Louny alebo Beroun.

Populárne na fóre