Šťastná trinástka pre franšízu
Počas tohto roka sa vedenie siete sústredilo hlavne na inovácie, nové produkty a zlepšovanie prevádzkových záležitostí týkajúcich sa súčasnej siete. Expanzia teda nebola tak masívna ako v predchádzajúcich rokoch, keď prevádzku zahájilo 6 nových pobočiek. Štyri z nich otvorili Fruitisimo na domácom trhu, ďalšie dve v Maďarsku. Z hľadiska hospodárskych výsledkov bol podľa výkonného riaditeľa spoločnosti Fruitisimo Group Michala Příhody tento rok rekordný v histórii celej firmy.
V júni Michal Příhoda v rozhovore pre portál Franchising.sk prezradil, že by s konceptom rád expandoval do nových lokalít, kde je možné prevádzkovať pobočku Fruitisimo či nový formát Fruitisimo BistroCafé. Ide predovšetkým o lokality kancelárskych komplexov či nemocníc a veľkých polikliník. A ako sa zdá, táto stratégia sa oplatila. „Z hľadiska výsledkov sa novým lokalitám či novým typom Bistro Café darí čím ďalej tým lepšie. A práve preto sa stále viac zameriavame na získavanie nových príležitostí v týchto projektoch, čo prebieha pozvoľne, resp. by sme boli radi, keby to išlo rýchlejšie. Rešpektujeme však, že pre nové typy prenajímateľov, hlavne v zdravotníctve, je Fruitisimo stále nová záležitosť, s ktorou sa postupne zoznamujú,“ hovorí Michal Příhoda s tým, že záujem franšízantov o tieto projekty sa stále zvyšuje. Častým efektom býva situácia, kedy nový záujemca zo začiatku uvažuje iba o štandardnom nákupnom centre, avšak po bližšom zoznámení sa s novými projektmi sa jeho záujem konvertuje do jedného z nich.
A aké sú plány Fruitisima pre nadchádzajúci rok? Na už spomínaných troch trhoch, kde má značka v súčasnosti svoje zastúpenie, chystá ďalšie rozširovanie. Počas roka 2020 by malo zahájiť prevádzku 13 nových pobočiek. Tým by však expanzia skončiť nemala. Pripravuje sa totiž vstup na ďalšie európske trhy. K už avizovanému Nemecku pribudlo aj Poľsko. „To sme síce plánovali o 1 až 2 roky neskôr, naskytli sa však zaujímavé príležitosti, ktoré náš vstup na tento trh urýchlili,“ vysvetľuje Michal Příhoda.
Okrem expanzie sa Fruitisimo pripravuje spustiť ďalší nový projekt, ktorý bude zameraný hlavne na remeselnú zmrzlinu, na tzv. Fruitisimo Gelateriu. Zákazníci budú mať širší výber našej ručne vyrábanej zmrzliny, bude v ponuke veľa špeciálnych príchutí, v niektorých projektoch uvažuje vedenie konceptu aj o výrobe zmrzliny priamo na pobočke. Tento projekt tiež rozšíri spektrum možností pre nových, ale aj súčasných franšízantov.
Prečítaj články
Franšízová sieť ponúka zdravšiu alternatívu v oblasti fast foodu už dvadsať rokov. Zaujímavé je, že sa na inováciách aktívne podieľajú aj franšízanti.
„Franšízová sieť gurmánskych bagiet sa úspešne rozrastá a cieli na ďalšie vhodné lokality,“ prezradila Markéta Krejčíková, manažérka pre franšízovú spoluprácu.
Kaliforňan sa so svojím bowl konceptom dostáva už aj do susednej Českej republiky. Kto stojí za úspechom slovenskej franšízy v Brne?
Fruitissimo je na trhu dvadsať rokov a zavedený franšízový model sa presadzuje v nových krajinách. Aké sú najbližšie plány značky?
„Profil záujemcov o naše franšízové licencie sa mení, stále častejšie sa hlásia mladí ľudia pod 30 rokov,“ prezradzuje Michal Příhoda, výkonný riaditeľ Fruitisimo Group.
Najčítanejšie
Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Franšízová sieť finančných služieb Simplea má za prvý polrok veľmi priaznivé ekonomické výsledky. V krajských mestách chce posilniť o nových franšízantov.
„Byť prvou franšízou Simplea na Slovensku bola výzva. Zvládli sme ju na jednotku,“ hovorí franšízantka Katarina Porubská.
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Franchising je systém istého druhu licenčných zmlúv, ktoré sa stávajú čím ďalej tým obľúbenejšími v oblasti podnikania. Do franchisingu je možné zahrnúť i rôzne typy podnikania založeného na distribučných a agentúrnych zmluvách.