TAB Board spája podnikateľskú diskusiu a tréning

Nová optika / Vďaka členstvu v TAB Board získajú podnikatelia a majitelia firiem nový pohľad na svoje podnikanie. Majú tiež prístup k praktickým radám a overeným riešeniam, ktoré v minulosti pomohli ich kolegom v boarde / Autorka fotografií: Miroslava Spodniaková.
Utorok
09.07.2019
O koncepte TAB Board počul Igor Axamít prvýkrát v roku 2015. Dnes ako jeho franšízant poskytuje malým a stredným podnikateľom pomoc, ktorú by sám ocenil vo svojich začiatkoch.
 

V podnikaní nie je Igor žiadnym nováčikom, venuje sa mu totiž už 17 rokov. Predtým sa naplno venoval práci vo svojom vlastnom grafickom štúdiu, vie teda, čo všetko zahŕňa administratíva spojená s podnikaním, práca s ľuďmi a vedenie tímu. Pozná všetky činnosti, s ktorými sa dnes a denne stretávajú majitelia a CEO malých a stredných firiem, ktorí majú často pocit, že sú na svoje podnikanie sami.

Práve taký pocit mal aj Igor, a preto sa pred rokmi zamyslel nad tým, čo je potrebné zmeniť, akou cestou sa ďalej vybrať. Rozhodol sa úplne zmeniť svoj odbor podnikania a po absolvovaní mnohých kurzov sa stal biznis trénerom. Na jednom z výcvikov sa stretol s jednou z vtedajších franšízantiek konceptu poradenských boardov pre podnikateľov TAB Board, ktorá mu ho predstavila. „Hneď ako som sa dozvedel viac informácií o TABe, vedel som, že to je to, čo som hľadal – prepojenie serióznej diskusie podnikateľov a tréningu,“ vysvetľuje Igor Axamít, ktorý je dnes certifikovaným trénerom a pôsobí ako regionálny riaditeľ TAB Board v Bratislave.

Jeho náplňou práce je organizovať a viesť boardy podnikateľov a pomáhať im zmeniť myslenie a tiež pohľad na ich podnikanie. Vedie diskusiu, v ktorej si títo viac-menej ostrieľaní podnikatelia odovzdávajú rady, inšpirujú sa, a tak si pomáhajú v ďalšom rozvoji. Ako sám hovorí, začiatky neboli jednoduché, ako si predstavoval. „Zo začiatku som si myslel, že TAB Board bude dávať zmysel každému podnikateľovi a okamžite sa stane jeho členom. Narazil som však na realitu a dočkal sa prvých odmietnutí,“ spomína Igor, ktorý tak musel vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a zamerať sa na neustále vysvetľovanie podnikateľom, prečo venovať svoju pozornosť a tiež čas vzájomnému stretávaniu a zdieľaniu svojich dlhoročných skúseností. „Pre väčšinu podnikateľov je to koncept, o ktorom počuli prvýkrát, takže ich prvotná nedôvera bola logická. Našťastie sa mi vďaka ďalším kolegom z TABu dostalo nielen podpory, ale tiež som získal rady, ako s týmto problémom pracovať,“ hovorí Igor.

Na pomoc zo strany vedenia konceptu, a aj ďalších kolegov zo siete sa mohol Igor spoľahnúť už od samotného začiatku svojho podnikania pod hlavičkou TAB Board. Osobná účasť poskytovateľa licencie na prvých boardoch aj intenzívne školenie bolo asi tou najväčšou podporou, ktorú mohol dostať.  Vďaka nej totiž dnes môže na Slovensku rozvíjať zaujímavý koncept a prispievať tak ku skvalitňovaniu tamojšieho podnikateľského prostredia. A rozvíjať sa chce stále ďalej. „Momentálne mám vo svojom tíme contract facilitátorku, vďaka jej pomoci môžeme plánovať otváranie ďalších boardov,“ prezradzuje Igor s tým, že človek, ktorý by uvažoval o obstaraní franšízovej licencie TAB Board sa musí pripraviť na to, že sa bude musieť veľa učiť, a to nie iba o celom koncepte a jeho fungovaní, ale hlavne o sebe.

 


Kto hľadá, nájde / „Hľadal som systém, ktorý zabezpečí priestor pre serióznu diskusiu o podnikaní, nie iba rozhovory pri pive. A našiel som TAB Board,“ hovorí Igor Axamít, franšízant a regionálny riaditeľ TAB Board Bratislava / Autorka fotografií: Miroslava Spodniaková.

Populárne na fóre