Bližšie k zákazníkom vďaka franšíze

Pestrá náplň práce / Úlohou franšízanta je komplexné zastupovanie značky v regióne. Okrem iného má na starosti predaj, zaistenie montáže a servisu výrobkov spoločnosti ako sú dvere, vonkajšie rolety a žalúzie, vchodové dvere. Zároveň sa tiež podieľa na tvorbe marketingovej stratégie pre svoj región.
Utorok
16.04.2019
Rastúci dopyt vedie českého výrobcu vchodových dverí, garážovej a tieniacej techniky Lomax k ďalšiemu rozširovaniu franšízovej siete. Akých franšízantov hľadá?
 

Vedenie spoločnosti so sídlom na Južnej Morave si je vedomé toho, čo im franšízový spôsob rozvoja ponúka. Tiež preto ho pre svoju expanziu využívajú už 20 rokov a vidia ho ako najlepší spôsob pre dosiahnutie úspechu. V súčasnosti má v Česku 35 franšízantov a na Slovensku 24. Zvyšujúci dopyt po ich produktoch a službách však pomohol k rozhodnutiu rozšíriť sieť ešte viac. „Predávame výrobky, ktoré je dobré vidieť na živo, vyskúšať si ich a v zázemí showroomu všetko prediskutovať. V súčasnosti sú stále regióny, z ktorých môže byť pre niektorých zákazníkov ďaleko ísť do najbližšieho showroomu Lomax, a to je škoda,“ hovorí obchodný riaditeľ firmy Jan Malysz. Podľa neho je na trhu priestor ešte pre 10 ďalších franšíz.

Pre svoje budúce pobočky chce Lomax nájsť franšízantov, ktorí sa budú naplno venovať chodu pobočky, riadeniu ľudí a plánov. Ako Jan Malysz poznamenáva, model franšízy tak, ako ho má nastavený Lomax, by fungoval i „klasickým“ investorom, duch majiteľa a vedenie pobočky by však chýbali, čo by firma bola nerada. Ideálnym franšízantom je človek, ktorý sa bude práci venovať na plný úväzok. „Keď ste každý deň v strede diania a jeho súčasťou, tak ste oveľa lepšie schopní reagovať na všetky potreby zákazníkov, trhu a osobné nadšenie a vedenie majiteľa je vždy tou najlepšou cestou k úspechu každej franšízy,“ dopĺňa Malysz s tým, že franšízantom Lomaxu je obvykle fyzická alebo právnická osoba s jedným či dvomi obchodníkmi, asistentkou a jednou až tromi montážnikmi.

Každý franšízant má zázemie showroomu, kde sú fyzicky vzorky výrobkov v reálnej veľkosti, možnosťami ovládania, miesto pre diskusiu a často tiež sklad. Franšízant minimálne raz do roka navštívi centrálu z dôvodu školenia či rokovania o ďalších plánoch a pravidelne je v styku s manažérom, ktorý mu pomáha franšízu riadiť. Spolu s technickým, obchodným a marketingovým oddelením v zázemí Lomaxu daný franšízant komunikuje o jeho aktivitách a potrebách, je pravidelne informovaný o pripravovaných akciách, novinkách či zmenách. „Keď sa pozriem naprieč všetkými franšízantmi, tak väčšina vlastne ,,nepochádza“ z daného odboru, ale buď boli predtým zamestnancami či podnikali v inom odbore. Nie je teda podmienkou aby to bol niekto so skúsenosťami v stavebníctve či v príbuznom sortimente Lomax. Dôležitý je obchodný duch a pracovitosť,“ dodáva Malysz.

A ako je to s investíciou do franšízy Lomax? Záujemca o otvorenie pobočky tejto českej značky s dlhodobou tradíciou sa musí pripraviť na investíciu vo výške zhruba 12 tisíc euro. Ako Jan Malysz hovorí, jej návratnosť je veľmi individuálna a záleží na jej počiatočnej výške, nákladoch spojených s prevádzkou, veľkosti regiónu a schopnostiach daného franšízanta. „Nie je teda možné presne určiť, kedy sa návratnosť dostaví, ale rozhodne sa dá povedať, že je to obvykle počas prvých troch rokov,“ vysvetľuje.


Priestor a financie / Na rozbehnutie franšízy je nevyhnutné mať priestory pre showroom, dodávku, náradie a financie na prevádzku spojenú so štandardným používaním týchto nástrojov na podnikanie. Počiatočná investícia sa pohybuje okolo 12 tisíc euro.

Populárne na fóre