Franšízantom pomáhame s výberom lokality

Založené na ľudskom prístupe / „V dnešnom svete veľkých supermarketov je to už neobyčajný zjav, že okrem fyzickej prítomnosti predavača sa vám aj niekto prihovorí a dokonca vám aj poradí. Na osobné komunikáciu so zákazníkom si zakladáme, "hovorí Štefan Francisty.
Štvrtok
21.02.2019
Každé okresné mesto, kde ešte nie sme, je pre nás výzvou a súčasne plánom rozvoja prevádzok, prezrádza Štefan Francisty, manažér franchisovej siete spoločnosti Kinekus zo Žiliny.
 

Môžete nám predstaviť koncept Kinekus?
Kinekus  je obchodná spoločnosť so sortimentom zameraným na domácnosť, náradie, záhradu a vykurovanie. Prostredníctvom svojej siete prevádzok ponúka, ak to tak môžem povedať, riešenia na každý deň. Výnimočnosť Kinekusu je v tom, že má sortiment, ktorý spotrebiteľsky zasahuje veľkú časť obyvateľstva. Každý, kto aspoň raz v živote pracoval rukami, si nájde čo potrebuje. Domáca gazdiná, chlapi, majstri, remeselníci, domáci kutilovia, záhradkári atď. Tovar do ponuky poctivo a zmysluplne vyberáme a na predajniach je prehľadne uložený, aby zákazníci jednoducho našli to, čo potrebujú. Naši hlavným cieľom je, aby okrem toho čo potrebujú, mali  pozitívny zážitok z prostredia našich prevádzok a radi sa tam vracali, pretože sa u nás cítili príjemne.

Ako momentálne vyzerá sieť supermarketov Kinekus?
Momentálne Kinekus prevádzkuje 4 vlastné  a 8 franšízových prevádzok. Všetky dosahujú dobré ekonomické výsledky. Podstatnou vecou, na ktorej trváme, je osobný prístup v komunikácii so zákazníkmi a pozornosť pre ich potreby a požiadavky. Ako posledná bola otvorená prevádzka v nákupnom centre Vajnoria v Bratislave, ktorá je už po zábehu a ma už svojich prvých stabilných zákazníkov.

Aký je plán rozvoja na najbližšie obdobie?
Predovšetkým sa chceme spoločne rozvíjať ako ľudia, aby sme viac rozumeli sebe navzájom, viac sa počúvali a rozumeli aj našim terajším aj budúcim zákazníkom. Spustili sme interné aktivity na budovanie dobrej siete vzájomných vzťahov, aby sme mali dobrý základ pre rozšírenie siete prevádzok, ktoré plánujeme v blízkej dobe. Každé okresné mesto, kde ešte nie sme, je pre nás výzvou a súčasne plánom rozvoja prevádzok. Plánujeme naše „riešenia na každý deň“ priniesť čo najviac ľuďom. Zároveň ponúkame aj spoluprácu formou franšízového konceptu Kinekus. Je to výzva pre tých, ktorým sme blízki či už osobne alebo sortimentom a majú chuť podnikať s niečím overeným. Mať kontrolu nad svojím biznisom a v ruke mať vyskúšaný recept na úspech.

Aké podmienky musí spĺňať franšízant, resp. lokalita, v ktorej chce vybudovať svoju prevádzku?
Zásadnou vecou je chuť spolupracovať a venovať sa myšlienke Kinekus na plný úväzok. Vedieť porozumieť ľuďom a komunikovať na úrovni výmeny vzájomných hodnôt. Dobrá je aj skúsenosť s vedením tímu a jeho smerovaním. Atraktívnosť lokality vieme posúdiť na základe našich pravidelných prieskumov a franšízantovi dokážeme odporučiť konkrétnu lokalitu. Rešpektujeme však samozrejme aj to, že každý franšízant najlepšie pozná svoje okolie a lokalitu, kde žije a pracuje. V tomto zmysle majú lepší pohľad na daný priestor ako my. Aj preto je dôležité, aby od lokality, kde plánuje vybudovať svoju prevádzku nebol vzdialený povedzme viac ako do 30 minút jazdy autom. Dôležitá je aj finančná účasť záujemcu. Mal by počítať s tým, že do konceptu a budovania svojej predajne investuje svoje prostriedky.

Čo získa franšízant od materskej firmy?
Najväčší benefit je získanie overeného konceptu - „receptu“ na úspech. Naše know - how je vystavané tak, aby franšízantovi pri jeho plnom nasadení a dodržiavaní pravidiel a našich hodnôt prinieslo úspech a zisk. Ide o komplexný  balík podpory začínajúc vyhľadaním a posúdením atraktívnosti lokality, podpora pri zriadení prevádzky, náboru ľudí, marketing, veľmi výhodné dodávateľské zmluvy z ktorých môže franšízant čerpať a veľa iných výhod.

Je franšízant zapojený aj do online predaja?
Áno je, ale tento proces je práve v rekonštrukcii a pripravujeme systém pre efektívnejší predaj online aj pre franšízantov.

Všetky franšízingové koncepty sa v istom zmysle podobajú. Čo však Kinekus robí iným? Čo je jeho špecifikom?
Špecifikom je atmosféra, s ktorou sa môžete stretnúť na našich prevádzkach. Túto atmosféru vytvárajú naši ľudia - predavači, ktorí sa neskrývajú v uličkách, ale komunikujú so zákazníkmi. V dnešnom svete veľkých supermarketov je to už neobyčajný zjav, že okrem fyzickej prítomnosti predavača sa vám aj niekto prihovorí a dokonca vám aj poradí. Toto je výnimočné. My si myslíme, že ľudskú komunikáciu a záujem človeka o človeka nikdy nič nedokáže nahradiť. Ľudia sa nakoniec vrátia tam, kde im niekto pomohol. Chceme, aby zákazníci spoločnosti Kinekus mali z nakupovania dobrý pocit.


Na veľkosti záleží / Investície do franšízovej licencie, ktorá na franšízanta čaká, je závislá na veľkosti pobočky, ktorú chce partner prevádzkovať a pohybuje sa od 300 eur za m2. Minimálne by mala mať predajňa 400 m2 s priestorom pre sklad.

Populárne na fóre