Grandiózny a atypický
Otázka, ktorú sa všetci pred dvoma rokmi pýtali – či budú Američania úspešní v predaji kávy Talianom - je znova aktuálna, pretože Starbucks otvoril 7. septembra svoju prvú kaviareň v talianskom Miláne. Ako sa dalo očakávať, názory a reakcie sú rozdielne. Na jednej strane stoja obyvatelia Milána, ktorí sa nechcú vzdať svojej obľúbenej miestnej kaviarne a espressa, a na druhej tí, ktorí stoja dve hodiny v rade, len aby vyskúšali kávu Starbucks.
V krajine, kde sú kaviarne takmer na každom rohu a kde zákazníci často vedia, ako sa ich čašník volá, budú kaviarne s názvom Starbucks nepochybne musieť investovať oveľa viac úsilia, aby uspeli. Sú si vedomí, že v Taliansku je veľmi silná kultúra pitia espressa, ale spoliehajú sa na ľudí, ktorí vždy chcú "niečo nové" a prichádzajú do svojich kaviarničiek pre špecifické a drahé nápoje. Ponuka však bola upravená - Starbucks neponúka svoje rozpoznateľné Frapuccino, muffiny ani bielo-zelené poháre, pretože to nie je typická kaviareň Starbucks, ale formát, ktorý je "venovaný kultúre kávy" a ktorý by mal prilákať všetkých milovníkov tohto čierneho nápoja. Hlavnými ťahúňmi sú espresso - v rafinovaných a netradičných zmesiach - a cappuccino.
Americký reťazec má viac ako 28 000 kaviarní po celom svete a predajňa v Miláne už bola vyhlásená za jednu z najkrajších. Milánska kaviareň, ktorá je na ploche 2 300 metrov štvorcových, sa nachádza v milánskom Palazzo della Poste na ulici Piazza Cordusio - len pár ulíc od ikonických pamiatok, ako sú Duomo di Milano, Galleria Vittorio Emanuele II a Teatro alla Scala. Dá sa povedať, že v Strabuckse sa chceli Talianom ukázať v tom „najlepšom svetle“, a to je iste jeden z dôvodov, prečo sa rozhodli pre exkluzívny formát kaviarne "Roasters", z ktorých na svete existujú iba dve ďalšie: v Seattli, ktorý sa otvoril v roku 2014 a v Šanghaji.
Zaujímavá je tiež spolupráca so slávnym talianskym pekárskym reťazcom Prince, ktorý bude mať v Miláne na starosť foud court kaviarne. "Neprišli sme do Talianska, aby sme učili ľudí, čo je káva. Káva sa tu narodila," povedala riaditeľka oddelenia designu Liz Muller s tým, že dúfajú, že prilákajú zákazníkov na rôzne chute kávy, ktoré sú výsledkom rôznych technik smaženia, tiež na príjemný priestor, kde sa budú chcieť zdržať oveľa dlhšie.
Taliansko je 78. trhom spoločnosti Starbucks a vývoj na tomto trhu je vedený skúseným miestnym partnerom - skupinou Percassi. Táto spoločnosť je držiteľom licencie Starbucks a bude zodpovedná za všetky následné otvorenia a riadenia kaviarní v Taliansku. Ďalšia prevádzka by mala byť otvorená na konci roka, a opäť v Miláne v už klasickom štýle Starbucks kaviarní.

Prečítaj články

Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Svetová franšízová sieť sa môže pochváliť posilnením svojich pozícií v konkurencii fast foodov. Značka otvorila pobočku v Bratislave a Topoľčanoch.
Najčítanejšie

Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Ak sa rozhodnete podnikať na vlastnú päsť, máte na výber dve možnosti. Môžete otvoriť vlastný podnik alebo podnikať formou franchisy. V nasledujúcich krokoch Vám poradíme, ako založiť vlastnú firmu.
TAB Board chce rásť do ďalších regiónov Slovenska. Akých franšízantov hľadá a prečo rastie dopyt po zdieľaní skúseností a koučingu aj v dobe umelej inteligencie?
Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Franšízová sieť potravín v centre Bratislavy ponúka najžiadanejší sortiment sedem dní v týždni už desať rokov. Aké podmienky ponúka franšízantom?