Nový McDonald's v novom
McDonald's chce byť modernou a progresívnou burgerovou značkou. Tak znie hlavný strategický plán súčasného vedenia globálnej franšízovej siete na čele s generálnym riaditeľom Stevem Easterbrookom. Súčasťou zmien bolo otvorenie nového hlavného sídla McDonald's v Chicagu v budove za 250 miliónov amerických dolárov. Vo vnútri nového ústredia v štvrti West Loop, známej modernou gastronómiou, sa nachádza okrem iného reštaurácia pre verejnosť, kde je možné ochutnať aj (každý mesiac iné) špeciality McDonald's z rôznych častí a krajín sveta ako je Hong Kong (kuracie pásiky) či Francúzska (šalát Mezze).
Jedno z poschodí obrovskej budovy slúži ako "Hamburgerová Univerzita", kde sa školia manažéri aj franšízanti, a ktorá funguje v rámci siete McDonald's už od roku 1961, a stihla vychovať 80 tisíc špecialistov. Ďalšie tvoria experimentálne kuchynské priestory, kde vznikajú nové príchute, omáčky aj celé nové pokrmy. Šieste poschodie s výhľadom na mesto poskytuje zázemie hosťom v rámci veľkého Cafe McDonald's, kde sa sedí v členenom priestore podobne ako na štadióne alebo v kine, a môžu sa kochať pohľadom na Chicago, kam sa vedenie McDonald's vrátilo po 47 rokoch.
Trumpová láska a expanzia do Severnej Kórei
V budove je možné nájsť 300 konferenčných miestností so zariadením pre video prezentácie, pracovné priestory majú nabádať na spoluprácu a rozhovory. Najvyššie poschodie slúži pre potreby fitness centra, umiestené sú na ňom aj vyhliadkové terasy so stolmi a lehátkami. Investícia do nového sídla má podľa správy CNBC priniesť súčasne prepúšťanie, pretože vedenie chce do roku 2019 znížiť náklady na prevádzku siete až o 500 miliónov dolárov. Všetkým zamestnancom aj franšízantom spoločnosť rozoslala správu o zahájení reštrukturalizácie regionálnych kancelárií a pobočiek (zatiaľ iba v USA), potom má nasledovať zjednodušenie riadenia globálnej franšízovej siete.
Nedávno sa v americkej tlači objavili tiež správy o možnej expanzii McDonald's do Severnej Kórei. Má byť gestom dobrej vôle diktátorského režimu, a pre McDonald's by táto možnosť isto znamenala prekročenie ďalšieho veľkého historického medzníka. Rok 2018 každopádne pre "Mekáč" znamená prísľub veľkých zmien. Medzi tie najhlavnejší patria nové technológie (najmä nové samoobslužné kiosky a mobilné aplikácie) a snaha o ekologickejšiu prevádzku pobočiek vďaka využitiu recyklovateľných materiálov - napríklad aj kvôli novým nariadeniam Európskej únie testuje papierové nápojové slamky.

Prečítaj články

Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Svetová franšízová sieť sa môže pochváliť posilnením svojich pozícií v konkurencii fast foodov. Značka otvorila pobočku v Bratislave a Topoľčanoch.
Najčítanejšie

Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Ak sa rozhodnete podnikať na vlastnú päsť, máte na výber dve možnosti. Môžete otvoriť vlastný podnik alebo podnikať formou franchisy. V nasledujúcich krokoch Vám poradíme, ako založiť vlastnú firmu.
TAB Board chce rásť do ďalších regiónov Slovenska. Akých franšízantov hľadá a prečo rastie dopyt po zdieľaní skúseností a koučingu aj v dobe umelej inteligencie?
Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Franšízová sieť potravín v centre Bratislavy ponúka najžiadanejší sortiment sedem dní v týždni už desať rokov. Aké podmienky ponúka franšízantom?