Kvalitné služby robí prax
Čo vás pred 14 rokmi presvedčilo založiť spoločnosť Medical Plus?
Od roku 2003 vlastním ambulantnú reumatologickú a osteologickú ambulanciu, Medical Plus vznikla o tri roky neskôr ako logické rozšírenie poskytovaných zdravotných služieb. Od roku 2003 sa tiež datuje vznik nášho Centra biologickej liečby zápalových reumatických ochorení. Sme teda jedno z prvých privátnych centier v ČR. A dnes, po 15 rokoch praxe je možné bez zveličenia povedať, že túto liečbu môžeme prirovnať k zázraku, ktorý vracia ťažko chorých späť do aktívneho života.
Nakoľko je náročné v súčasnosti u nás podnikať v odbore zdravotníctva?
Možno je to náročnejšie ako v iných odboroch. Lekár by sa mal plne venovať len svojmu medicínskemu odboru. Mal by sa celoživotne vzdelávať, zvyšovať kvalitu poskytovanej starostlivosti, učiť nastupujúcu doktorskú generáciu, odovzdávať jej svoje znalosti a skúsenosti, a predovšetkým sa venovať svojim pacientom a liečiť ich. To sa od nich očakáva.
Bohužiaľ je tu však i druhá strana mince. A tou je často nadmerná administratíva, neprehľadná legislatíva a množstvo byrokratických nariadení a požiadaviek. Pre jedinca je veľmi náročné sa orientovať. Veľa ambulancií je odkázaná na externé služby, nie iba účtovné a ekonomické, ale služby IT, právne, organizačné a ďalšie. Nie že by si lekár nevedel osvojiť aspoň časť týchto služieb, ale i pre neho má deň 24 hodín.
Vývoj nových liečiv i medicínske technológie idú veľmi rýchlo dopredu. Prístrojové zariadenie ordinácií je stále náročnejšie, vyšetrovacie techniky sa zdokonaľujú. Z ktorej ordinácie ešte dnes počujete klepot písacieho stroja? A s tým všetkým by sa mal lekár vyrovnať, pretože to všetko je v prospech pacienta.
V českom zdravotníctve je podobne ako v iných špecializovaných odboroch veľký nedostatok pracovníkov. Pociťujete tento problém i vy?
Vnímame ho všetci. Pri všetkých zdravotných profesiách platí viac ako kde inde, že ďalšia prax je predpokladom kvality poskytovanej starostlivosti. Trvá veľa rokov, než sa z absolventa stane kvalitný zdravotník. A potom jeho prípadný odchod znamená citeľnú stratu. A že mnohí odchádzajú, je všeobecne známe. Za lepšími podmienkami, niekedy i úplne mimo odbor. Ponuky prichádzajú i zo zahraničia. Dnešná mladá generácia to vníma inými očami. Sú scestovaní, jazykovo zdatní, vzdelaní a to je v EU uznávané. Nedá sa tomu čudovať.
Vaše dcéry študujú medicínu. Počítate s tým, že raz vašu firmu prevezmú?
Priala by som si to. Ale ak si zvolia svoje vlastné odbory a budú chcieť ísť svojou cestou, nebudem im brániť.
V projekte Ocenenie českých podnikateliek ste získala Cenu za inovatívne riešenie. Ako toto ocenenie vnímate?
Je to veľké prekvapenie i pocta. Ale nepripadám si nijako výnimočná. Vedľa mne by určite mohla stáť stovka ďalších žien, ktoré sa snažia robiť svoju prácu čo najlepšie, i napriek tomu majú veľa ďalších povinností. A tiež, nie je to iba cena pre mňa – je to ocenenie celého nášho tímu a všetkých, ktorí mi v mojej práci pomáhajú. A iste tiež zásluha mojich učiteľov a profesorov.
Prečítaj články
Od poradenstva až po vlastnú kliniku
/13.10.2025
„Nutriadapt som poznala zo všetkých strán. Vedela som, že má potenciál a hodnoty blízke mne. Vlastná klinika bola prirodzený krok,“ hovorí franšízantka Silvia Večerová.
Riaditeľ spoločnosti Solodoor Centrum Martin Kupka hodnotí uplynulý rok v znamení rastu. Približuje tiež, čo je podľa neho kľúčom k fungujúcej franšízovej spolupráci.
„Nízke náklady a rýchla návratnosť robia z Edukido ideálnu voľbu pre tých, ktorí chcú podnikať a zároveň podporiť rozvoj detí,“ hovorí prevádzkový riaditeľ Bartłomiej Misztal.
Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Najčítanejšie
Franchising – čo to je?
/03.10.2013
Ak sa Vám pri vyslovení slova franchising vôbec niečo vybavuje, je to skvelé!
Franšízová sieť Maxeco hľadá nových partnerov pre slovenský trh. Skúsenosti z odboru nie sú nutné, záujemcov čaká dôkladné školenie a následná podpora.
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Predstavujeme vám 12 kľúčových tém, ktoré by mala obsahovať každá franšízová zmluva.
„Franšízový manuál by mal byť vypracovaný bežným jazykom. Len tak mu môžu franšízanti perfektne porozumieť, a efektívne využívať," hovorí poradkyňa PROFIT system Lenka Nováková.