McDonald’s chce byť zelený

Minulý rok sa McDonald’s sústredil na nové marketingové stratégie a zahájenie novej služby v podobe rozvozu jedla domov. Tento rok sa pre značku majú stať prioritou 100% ekologické riešenia jednotlivých prevádzok. „Vieme, že náš rozsiahly globálny dodávateľský reťazec môže mať významný dopad na planétu. Pri prevádzkovaní takmer 37 000 reštaurácií vo viac ako 100 krajinách a denně obslúžených 69 miliónoch ľudí, môžu mať i malé zmeny veľký dopad,“ uviedla spoločnosť McDonald´s v januárovom prehlásení. Cieľom novej ekologickej stratégie, ktorá vznikla čiastočne na priania zákazníkov, je do roku 2025 používať na obaly výhradne obnoviteľné, recyklovateľné a certifikované zdroje.
Firma v prehlásení upozorňuje na nutnosť úpravy infraštruktúry globálnej franšízovej siete pre recykláciu v niektorých častiach sveta, chce sa stať partnerom týchto zmien. „V celosvetovom meradle už dnes pochádza asi 50 % obalových materiálov v našich reštauráciách z obnoviteľných, recyklovateľných alebo certifikovaných zdrojov. Napriek tomu existuje odhad, že sa priamo v reštauráciách triedi asi iba 10 % obalov určených zákazníkom,“ hovorí hovorca reťazca pre Českú republiku, Zuzana Svobodová.
Reštaurácie už recyklujú obaly aj olej
Tiež české reštaurácie budú preto musieť zvýšiť účinnosť opatrení, ktoré v oblasti recyklácie odpadov podnikajú. Už dnes majú ale podľa Svobodovej v porovnaní s inými štátmi náskok. Český McDonald´s v minulom roku podľa vlastných údajov recykloval 56 % obalových materiálov a ďalších 34 % bolo spracovaných energetickým využitím. „V Českej republike sme v medzinárodnom porovnaní recyklácie obalov premiantmi – triedime všetky obaly od zákazníkov v reštauráciách. Recyklujeme obaly od dodávateľov, ale tiež papierové obaly od jedla predávaného našim zákazníkom, niektoré plastové obaly ale i použitý olej z fritéz alebo organický odpad,“ uviedla Zuzana Svobodová.
Olej, ktorý reštaurácie používajú, bol takto zužitkovaný dokonca 100%. McDonald’s ho recykluje už od roku 2007, kedy zahájil svoje prvé "ekologické opatrenia“. McDonald’s po prepadoch predajov v posledných 3 rokoch v minulom roku zažil jedno zo svojch lepších období, v 2. štvrťročí stúpol počet jeho zákazníkov o 1,8 percenta, tržby vzrástli dokonca o 6,6 %, čo je najviac za posledných 5 rokov. V tomto smere prekonal McDonald’s v minulom roku konkurenčné značky Burger King či KFC. Prevádzkový výnos značky vzrástol v globálnom meradle o 28 % na 7,4 miliardy dolárov. Franšízová sieť rástla v minulom roku tiež v ČR. Prvý český franšízant začal pracovať pod značkou McDonald’s v roku 1995. V súčasnosti ich je už 19, a prevádzkujú asi 80 % celkového počtu 95 reštaurácií McDonald’s v ČR.
Prečítaj články

Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Svetová franšízová sieť sa môže pochváliť posilnením svojich pozícií v konkurencii fast foodov. Značka otvorila pobočku v Bratislave a Topoľčanoch.
Najčítanejšie

Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Ak sa rozhodnete podnikať na vlastnú päsť, máte na výber dve možnosti. Môžete otvoriť vlastný podnik alebo podnikať formou franchisy. V nasledujúcich krokoch Vám poradíme, ako založiť vlastnú firmu.
TAB Board chce rásť do ďalších regiónov Slovenska. Akých franšízantov hľadá a prečo rastie dopyt po zdieľaní skúseností a koučingu aj v dobe umelej inteligencie?
Franšízová sieť potravín v centre Bratislavy ponúka najžiadanejší sortiment sedem dní v týždni už desať rokov. Aké podmienky ponúka franšízantom?
Franchisová zmluva je základom na ktorom je postavený vzťah medzi franchisorom a franchisantom.