Vapiano, recept na úspech

Prvá reštaurácia Vapiano, otvorená v roku 2002 v Hamburku tromi nemeckými podnikateľmi, sa stala v okolí veľmi rýchlo populárna. Podstatou úspešného pôvodného nemeckého konceptu je "rýchle neformálne" stravovanie, Vapiano patrí do gastronomického segmentu fast casual. Kvalitné pokrmy doplňuje v reštauraciách priateľské, moderné prostredie, určené špeciálne pre obyvateľov väčších miest. Vapiano ponúka svojim zákazníkom najmä čerstvo pripravenú pizzu a cestoviny.
V roku 2017 otvorila spoločnosť Vapiano 27 nových reštaurácií, v súčasnosti má vo viac ako 30 krajinách celkovo 205 reštaurácií. Väčšina z nich funguje na franšízovom základe. Okrem toho sa chce Vapaino podľa slov generálneho riaditeľa Jochena Halfmanna sústrediť na služby spojené s rozvozom jedla. Vapiano v minulom roku zvýšila celkové tržby o 4,8 %, a dosiahli až na 85 miliónov eur. V Česku pôsobí značka od minulého roku, kedy slovenskí manželia Miriam a Pavol Benčíkoví získali licenciu na franšízový koncept v ČR a SR. Do piatich rokov majú v pláne otvoriť päť franšíz, momentálne prevádzkujú pobočky v pražských OC Quadrio a Chodov.
Mini Vapiano prechádza testom
Medzinárodná sieť sa momentálne chystá otvoriť nové reštaurácie v Británii (Londýn), Spojených štátoch (Miami) a Katari (Dauha). Všetky tri by mali zahájiť prevádzku už na začiatku roka 2018. Ďalších 35 reštaurácií by malo nasledovať. "Dávame prednosť organickému rastu a v prípade potreby využívame spoločné podniky a franšízy pre vstup na nové trhy," hovorí Halfman. "Z dlhodobého hľadiska vidíme ako reálny plán 800 až 900 reštaurácií, pôsobiacich na našich hlavných trhoch, teda v Európe, na Strednom východe a v Južnej Amerike. To znamená, že i po roku 2020 naďalej porastieme," naznačuje budúcnosť Vapiano Jochen Halfmann.
Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Vapiano je ďalším cieľom spoločnosti rozšíriť služby o nový formát, v ktorom sa bude predávať tiež občerstvenie. Reštaurácie typu Mini Vapiano momentálne testuje spoločnosť v Ingolstadte a rakúskom hlavnom meste Viedni. Halfmann tvrdí, že nové typy reštaurácií fungujú lepšie, ako sa očakávalo. Tretiu reštauráciu Mini Vapiano plánuje preto otvoriť v marci v Chicagu. "Koncept Mini Vapiano je veľmi zaujímavý, a to najmä pre americký trh," uviedol generálny riaditeľ s tým, že výsledky spoločnosti za minulý rok sú sľubné.
Prečítaj články

Franšízová sieť UGO vsádza na inovácie, vyváženú ponuku a partnerov zapojených do každodennej prevádzky. Rastúci obrat o 160% svedčí o stabilnom rozvoji siete.
Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Ako sa darí Coffeeshop Company od doby, čo si zobrala naspäť vedenie centrála vo Viedni? S odznením covidového obdobia je V4 pripravená na ďalší rast. Franšízanti majú dvere otvorené.
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Najčítanejšie

Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Deti v škole trávia minimálne 12 rokov. Mnohí z nich potrebujú pomoc s učením. Franšíza Škola Populo ponúka profesionálne riešenie ako podnikateľskú príležitosť.
Ambiciózny Taco Bell je v skupine YUM! Brands najmenší, má menej pobočiek ako KFC aj Pizza Hut. Franšízy však vykazujú najväčšie zisky.
Franchisová zmluva je základom na ktorom je postavený vzťah medzi franchisorom a franchisantom.
„Franšízový manuál by mal byť vypracovaný bežným jazykom. Len tak mu môžu franšízanti perfektne porozumieť, a efektívne využívať," hovorí poradkyňa PROFIT system Lenka Nováková.