Najvýhodnejšia franšíza? Arby’s

Vo chvíli, kedy potenciálni franšízanti zvažujú svoj vstup do nového firemného systému, väčšinou vyhodnocujú objektívne skutočnosti a vypočítavajú náklady a možné zisky. Kľúčové pri ich rozhodovaní bývajú už vstupné náklady v podobe licenčných poplatkov, nasleduje výška pravidelných poplatkov centrále - najväčším strašiakom je pre nich totiž obvyklá návratnosť prvotnej investície. Vďaka nej získavajú oni i centrála jasné a neskreslené správy o prosperite jednotlivých pobočiek. Vzdelávacie programy, dlhodobý firemný rast i história spoločnosti vrátane napríklad súdnych sporov prichádza na radu až potom.
Pri výbere vhodného konceptu hrajú úlohu i subjektívne hľadiska, medzi ktoré patria napríklad štatistiky a obchodný či podnikateľský talent franšízantov v danom odbore. "Skutočnosť je taká, že financie pomáhajú každej franšízovej sieti k rastu a prosperite. Je ale tiež pravda, že tí najlepší franšízori sa etablovali tiež ako empatickí partneri, ktorí chápu ľudskú stránku podnikania rovnako ako čísla," hovorí Eric Stites, generálny riaditeľ spoločnosti Franchise Business Review (FBR), ktorá sa špecializuje na analýzy a prieskum franšízového trhu.
Cesta späť na vrchol
Súťaž o Najvýhodnejšiu franšízu hodnotí obe hľadiská. Finančné zisky a rast spoločnosti, tiež napríklad spokojnosť jednotlivých franšízantov a ich dôveru v potenciál a budúcnosť značky, či plnenie zmluvných záväzkov oboch strán a príspevok charite. Všetky vybrané franšízové siete patria do gastronómie, medzi špičkovými koncepty je možné nájsť rybie reštaurácie Captain D’s, ktoré predstavujú alternatívu k hamburgerom a sendvičom. Nechýba pizzeria Donatos Pizza, populárny zmrzlinový koncept Kona Ice, špecialista na kurčatá Wingstop, či výrobca a predajca polievok Zoup! Fresh Soup, ktorý okrem iného minimalizuje náklady na start-up.
Rekordmanom v raste je spoločnosť Arby’s, ktorá čaká na svoju príležitosť tiež v Česku. V Spojených štátoch pritom zažíva reťazec oživenie záujmu i zo strany zákazníkov, nie iba franšízantov. Už šesť a pol roka v rade hlási Arby’s stabilné zisky, posledné takmer 3 roky tržby a zisky v USA neustále rastú. Za posledných 5 rokov firma, špecializujúca sa na mäsové špeciality, narástla o celú štvrtinu, a dnes má značka hodnotu 1,1 milióna dolárov. Franšízanti Arby’s ale svoji domovskú firmu vychvaľujú, 97 % z nich verí v dlhodobý rastový potenciál značky. Svoju cestu z depresie Arby’s zavŕši prvou expanziou mimo USA od roku 2010.
Viac informácií o možnosti zakúpenia licencie Arby’s v ČR nájdete v našom Katalógu franšíz.
Prečítaj články

Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Svetová franšízová sieť sa môže pochváliť posilnením svojich pozícií v konkurencii fast foodov. Značka otvorila pobočku v Bratislave a Topoľčanoch.
Najčítanejšie

Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Ak sa rozhodnete podnikať na vlastnú päsť, máte na výber dve možnosti. Môžete otvoriť vlastný podnik alebo podnikať formou franchisy. V nasledujúcich krokoch Vám poradíme, ako založiť vlastnú firmu.
TAB Board chce rásť do ďalších regiónov Slovenska. Akých franšízantov hľadá a prečo rastie dopyt po zdieľaní skúseností a koučingu aj v dobe umelej inteligencie?
Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Franšízová sieť potravín v centre Bratislavy ponúka najžiadanejší sortiment sedem dní v týždni už desať rokov. Aké podmienky ponúka franšízantom?