Kráľovná medzi práčovňami

Streda
22.03.2017
Práčovňu americkej značky Speed Queen je možné prevádzkovať ako "doplnkovú činnosť". Nevyžaduje ani personál na mieste prevádzky.
 

Časy sa menia, špina zostáva. Motto franšízovej spoločnosti Speed Queen dáva verejnosti vedieť, že investície do práčovne nepodliehajú recesiám, a podnikať pod známou medzinárodnou značkou je lukratívne, jednoduché, a tiež efektívne. Americká značka Speed Queen vznikla v roku 1928, neskôr sa stala súčasťou koncernu na výrobu techniky pre práčovne značky Alliance Laundry Systems (ALS). Ten v súčasnosti pokračuje v expanzii nie iba v Spojených štátoch, ale tiež v Európe, na Strednom Východe, v Afrike a na rozvíjajúcich sa trhoch Ďalekého východu a Latinskej Ameriky.

V Európe sa pritom snaží zameriavať na potreby európskych zákazníkov. Medzi klientov ALS a jej značku Speed Queen patria v Amerike rodiny, bytové domy, hotely s práčovňami, a predovšetkým i investori, ktorí si chcú zariadiť vlastnú práčovňu. Poslednú možnosť ponúka spoločnosť i u nás, kde jej služby poskytuje celkovo 10 verejných práčovní (polovicu prevádzkuje spoločnosť sama). Aké má samoobslužná práčovňa v podnikaní hlavné výhody? Ako jej majiteľ nemusíte byť neustále prítomní v prevádzke, zákazníci platia za služby vhodením mincí podobne ako u iných automatov. V rámci ČR a SR zaisťuje ponuku, predaj a realizáciu práčovní celosvetového konceptu Speed Queen Laundry spoločnosť Laundrysys s.r.o.

V prípade spolupráce sa nejedná o klasickú franšízu, licencia na koncept je poskytovaná úplne zdarma. Prevádzkovatelia a investori samoobslužných práčovní môžu po zakúpení zariadenia zdarma ťažiť z marketingu značky Speed Queen. K dispozícii majú napríklad internetovú podporu pre svoju prevádzku. Výška investície sa pohybuje v rozmedzí od milióna do 1, 8 milióna českých korún v závislosti na veľkosti práčovne a rozsahu potrebných stavebných úprav. Návratnosť investície býva obvykle asi 3 roky. Práčovne po celom svete obvykle vykazujú podľa ALS rentabilitu asi 20–25 %.

Do hodiny čisté megaprádlo

"Každý asi pozná americké laundromaty z filmov, u nás sú zatiaľ tieto prevádzky násobne menšie. Typická česká práčovňa Speed Queen v Česku má v prevádzke okolo 6 práčok a 4 sušičky rôznych veľkostí a kapacity," vysvetľuje majiteľ českej licencie pre predaj samoobslužných práčok Speed Queen Jiří Mach. "Naše práčovne sú určené študentom, turistom, ale aj ľuďom, ktorí majú doma pračku, a potrebujú vyprať objemnejšie textílie ako sú periny, poťahy do auta. V takom prípade sú pre nich naše služby obrovskou úsporou času, do hodiny by mali z našej práčovne odchádzať už s čistou a suchou bielizňou ," dodáva.

Zákazníci platia za služby dopredu, preto nehrozí ani vymáhanie pohľadávok či dlhov. Celkové dosiahnuteľné príjmy práčovne v danej oblasti sa vždy odvíjajú od charakteristík danej lokality. Miestni distribútori Speed Queen pomáhajú franšízantom vždy s výberom miesta, i s analýzou trhu. Dizajnové prevádzky sa projektujú v USA na mieru príslušnému miestu, a udržovať sa v nich podľa Macha musí predovšetkým čistota, ktorá je alfou a omegou celého obchodu pod značkou Speed Queen. Servis práčok zaisťuje franšízantom poskytovateľ licencie.


Populárne na fóre