Starbucks mení stratégiu

Americký reťazec Starbucks oznámil plán v nasledujúcich piatich rokoch expandovať na svetových trhoch. Podľa stratégie by sa mal v priebehu budúcich piatich rokov rozrásť na 37 tisíc franšíz, čo predstavuje 48 % nárast oproti súčasnému stavu. Expanzia sa má významne dotknúť čínskeho trhu, kde má viac ako 2 100 kaviarní v 102 mestách.
Starbucks nemení iba svoje plány na expanziu, ale aj obchodnú ponuku. Miesto prevádzkovania väčšieho množstva podnikov určených pre podávanie večerí chce otvárať reštaurácie drive-thru na okrajoch miest a predmestských oblastiach. Okrem toho bude Starbucks uvádzať do prevádzky expresné obchody, ktoré už teraz fungujú ako walk-thrus v New Yorku, Bostone a Seattli. Touto stratégiou chce spoločnosť dosiahnuť rýchlejší rast, ktorý by mal podľa odhadov dosiahnuť v rámci amerického trhu navýšenie minimálne 5 %.
V Česku sa Starbucks zameral na otváranie pobočiek typu „office store“. Centrálnym prvkom kaviarne je bar, okolo ktorého sú rozmiestené stolčeky s posedením.
Do Českej republiky vstúpil Starbucks v januári 2008, kedy otvoril kaviareň na pražskom Malostranskom námestí. Majiteľom licencie na prevádzkovanie kaviarní Starbucks v Českej republike je spoločnosť AmRest, ktorá v súčasnosti prevádzkuje 26 kaviarní. Na slovenskom trhu je sieť zatiaľ nováčikom, ktorý sa postupne rozrastá.
Prečítaj články

Franšízová sieť UGO vsádza na inovácie, vyváženú ponuku a partnerov zapojených do každodennej prevádzky. Rastúci obrat o 160% svedčí o stabilnom rozvoji siete.
Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Ako sa darí Coffeeshop Company od doby, čo si zobrala naspäť vedenie centrála vo Viedni? S odznením covidového obdobia je V4 pripravená na ďalší rast. Franšízanti majú dvere otvorené.
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Najčítanejšie

Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Prinášame aktuálny rebríček 100 najúspešnejších globálnych franšízových značiek. V TOP 10 nechýbajú franšízy známe z tuzemského trhu. Najsilnejším sektorom zostáva gastro.
Predstavujeme vám 12 kľúčových tém, ktoré by mala obsahovať každá franšízová zmluva.
„Franšízový manuál by mal byť vypracovaný bežným jazykom. Len tak mu môžu franšízanti perfektne porozumieť, a efektívne využívať," hovorí poradkyňa PROFIT system Lenka Nováková.
Ambiciózny Taco Bell je v skupine YUM! Brands najmenší, má menej pobočiek ako KFC aj Pizza Hut. Franšízy však vykazujú najväčšie zisky.