Sieť obchodov ORION – český obchod pre domácnosť tvorí v súčasnosti 54 prevádzok, z toho 34 predajní je franchisových. Otvorenie ďalších franchisových pobočiek je v jednaní.
Pondelok
10.11.2014
Sieť obchodov ORION - český obchod pre domácnosť sa rozhodla klásť väčší dôraz na rozvoj pomocou franchisy. Konateľ spoločnosti Jiří Doubek komentuje ďalšie ciele firmy v Česku a na Slovensku.
 

Pobočky ORION rozvíjate aj pomocou franchisy. Prečo ste sa rozhodli využiť na rozvoj tento typ spolupráce?

S ohľadom na to, že sme založili veľkoobchod, tak bolo mojim cieľom tiež zahájiť rozvoj maloobchodnej siete predajní ORION – český obchod pre domácnosť. Začal som najskôr s rozvojom vlastných predajní, preto veľmi dobre viem, akú starostlivosť vyžaduje jedna takáto predajňa. Uvažoval som teda na tým, ako by som mohol zjednodušiť celý chod maloobchodnej siete, pretože moja vízia je vytvoriť silnú maloobchodnú sieť po celej Českej republike. Pri mojom cestovaní za obchodom som narazil na princípy fungovania franchisingu. Po hlbšom zistení som sa rozhodol tento systém aplikovať aj na svoju spoločnosť. Forma franchisingu je pre náš koncept veľmi výhodná a dostupná širokej škále podnikateľov. Franchising má jasné pravidlá a podmienky, a to som presne potreboval vniesť do svojho podnikania a stanoviť pre svojich obchodných partnerov. To boli hlavné dôvody, prečo som sa pre tento systém rozhodol.

Ako by ste zhodnotil tento rok a porovnal ho s rokom minulým?

Sieť obchodov ORION – český obchod pre domácnosť tvorí v súčasnosti 54 prevádzok, z toho 34 predajní je franchisových. Ak by som mal porovnať rok predchádzajúci s rokom súčasným, tak môžem povedať, že rozvoju sa darí veľmi dobre. Otvárame v priemere 1 franchisovú predajňu mesačne. Na začiatku roka sme sa viac sústredili na modernizáciu predajní, ale súčasne sme zvládli otvoriť aj predajne v Hranicích, Příbrami, Šternberku a Pardubiciach. Ďalšie 4 predajne plánuje v Kyjově, Moravské Třebové, Břeclavi a Ústí nad Labem. Moje plány ale nekončia na území ČR. ORION sa rozvíja aj na Slovensko či Poľsko, kde tiež uvažujem o možnosti zavedenia franchisingu. Na Slovensku sme už otvorili 5 predajní, poslednou bola Galanta v septembri tohto roku.

Obchody ORION sa nachádzajú aj na Slovensku. Ako to vidíte s expanziou tam?

O expanziu na Slovensku sa od tohto roku stará rovnaký expanzný tým ako v ČR. Podarilo sa nám otvoriť už spomínanú Galantu a radi by sme do konca roka otvorili aj prevádzku v Bratislave. Na budúci rok plánuje aj pre Slovensko silnejšiu expanziu. Cieľové mestá sú Trnava, Nitra, Liptovský Mikuláš, Senica, Veľký Krtíš, atď. Expanzný tým sa tým usilovne zaoberá. Môžete sa tešiť na ďalšie otvorené predajne v ČR aj na Slovensku.

Aké plány by ste chceli stihnúť do konca roka?

Koniec roka bude v tomto ohľade už „tradične“ nabitý. V prvom rade nás čakajú kontrakty, ktoré budú tento krát vnímané široko. Bude predstavené veľké množstvo noviniek, zorganizujú sa školenia pre franchisantov, varenie s firemným kuchárom Daliborom Kovářom a budú prebiehať jednania o rozvoji maloobchodnej siete so záujemcami o franchisu, a pod. Expanzný tým usilovne pracuje na dohode s našimi váženými partnermi pre ďalší rozvoj maloobchodnej siete ORION – český obchod pre domácnosť v mestách Kyjov, Moravská Třebová, Břeclav, Třinec a Veselí nad Moravou. Do konca roka by sme radi otvorili ešte jednu predajňu na Slovensku, konkrétne v Bratislave.


Populárne na fóre