Zisk pod zlatými oblúkmi

Asi najznámejšie svetové franchisovej sieti McDonald'sv prvých troch mesiacoch tohto roka stúpli tržby o 0,5 %. Veľkou mierou k tomu prispeli reštaurácia v Európe, ktorých tržby vzrástli o 1,4 %, rast zaznamenali aj fastfoody McDonald's v Ázii, oblasti Tichomoria , Blízkeho východu a Afriky. Ten predstavoval 0,8 %. Ako však spoločnosť ďalej uviedla, na americkom trhu došlo k poklesu, a to o 1,7 %.
Práve pokles tržieb reštaurácií otvorených najmenej jeden rok v Spojených štátoch amerických sa podľa vedenia McDonald's negatívne odrazil na zisku, ktorého spoločnosť v prvom kvartáli tohto roka celosvetovo dosiahla. Ten sa totiž medziročne znížil o 5,5 % na 1,2 miliardy dolárov. Podľa prezidenta a generálneho riaditeľa McDonald's Dona Thompsona možno už v aprílových výsledkoch vidieť určité zlepšenie. "Na dnešnom dynamickom trhu je naším cieľom posilňovať aj naďalej dôveryhodnosť našej značky a ponúkať našim zákazníkom kvalitné jedlo a pitie. Zároveň počítame aj s ďalšími investíciami do modernizácie našich reštaurácií a ďalšieho rozširovania siete," doplňuje Don Thompson.
McDonalds má vo viac ako stovke krajín cez 35 tisíc pobočiek, zhruba 80 percent z nich je v poruchách franchisových partnerov. Zamestnáva približne 1,8 milióna ľudí. Prvá reštaurácia McDonald's na Slovensku bola otvorená v októbri 1995 v Banskej Bystrici. Odvtedy sa sieť reštaurácií McDonald's na Slovensku rozrástla – dnes pozostáva z viac ako 29 prevádzok.
Prečítaj články

Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Svetová franšízová sieť sa môže pochváliť posilnením svojich pozícií v konkurencii fast foodov. Značka otvorila pobočku v Bratislave a Topoľčanoch.
Fruitisimo je európska sieť prevádzok zdravej varianty fastfoodu, ktorá vznikla v Českej republike. Ich rastu pomáha aj vzájomné zdieľanie skúseností jednotlivých franšízantov.
Franšízová sieť s čerstvým ovocím v pravej belgickej čokoláde Choco Boss ponúka zaujímavý nápad na podnikanie s priaznivými vstupnými investíciami.
Najčítanejšie

Keď sa povie franšízové podnikanie, väčšina z nás si predstaví väčšie mesto a gastro franšízu. Naturhouse dokazuje, že to ide aj inak. Ich koncept pracuje s vernými klientmi.
Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Stravovanie v krabičkách sa presadilo v slovenských domácnostiach aj kanceláriách. Ako na to ide česká franšíza FITeat?
Dopyt po upratovacích, sťahovacích a remeselných službách je veľký. Ako z tejto situácie ťažiť vysvetlí Jiří Bártík, obchodný manažér medzinárodnej siete Extra Services.
Svetoznáma značka Starbucks začína zatínať drápy na tuzemskom trhu. Jej kávu si môžeme už vychutnať aj u nás.