Zisk pod zlatými oblúkmi

Asi najznámejšie svetové franchisovej sieti McDonald'sv prvých troch mesiacoch tohto roka stúpli tržby o 0,5 %. Veľkou mierou k tomu prispeli reštaurácia v Európe, ktorých tržby vzrástli o 1,4 %, rast zaznamenali aj fastfoody McDonald's v Ázii, oblasti Tichomoria , Blízkeho východu a Afriky. Ten predstavoval 0,8 %. Ako však spoločnosť ďalej uviedla, na americkom trhu došlo k poklesu, a to o 1,7 %.
Práve pokles tržieb reštaurácií otvorených najmenej jeden rok v Spojených štátoch amerických sa podľa vedenia McDonald's negatívne odrazil na zisku, ktorého spoločnosť v prvom kvartáli tohto roka celosvetovo dosiahla. Ten sa totiž medziročne znížil o 5,5 % na 1,2 miliardy dolárov. Podľa prezidenta a generálneho riaditeľa McDonald's Dona Thompsona možno už v aprílových výsledkoch vidieť určité zlepšenie. "Na dnešnom dynamickom trhu je naším cieľom posilňovať aj naďalej dôveryhodnosť našej značky a ponúkať našim zákazníkom kvalitné jedlo a pitie. Zároveň počítame aj s ďalšími investíciami do modernizácie našich reštaurácií a ďalšieho rozširovania siete," doplňuje Don Thompson.
McDonalds má vo viac ako stovke krajín cez 35 tisíc pobočiek, zhruba 80 percent z nich je v poruchách franchisových partnerov. Zamestnáva približne 1,8 milióna ľudí. Prvá reštaurácia McDonald's na Slovensku bola otvorená v októbri 1995 v Banskej Bystrici. Odvtedy sa sieť reštaurácií McDonald's na Slovensku rozrástla – dnes pozostáva z viac ako 29 prevádzok.
Prečítaj články

Franšízová sieť UGO vsádza na inovácie, vyváženú ponuku a partnerov zapojených do každodennej prevádzky. Rastúci obrat o 160% svedčí o stabilnom rozvoji siete.
Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Ako sa darí Coffeeshop Company od doby, čo si zobrala naspäť vedenie centrála vo Viedni? S odznením covidového obdobia je V4 pripravená na ďalší rast. Franšízanti majú dvere otvorené.
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Najčítanejšie

Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Prinášame aktuálny rebríček 100 najúspešnejších globálnych franšízových značiek. V TOP 10 nechýbajú franšízy známe z tuzemského trhu. Najsilnejším sektorom zostáva gastro.
Predstavujeme vám 12 kľúčových tém, ktoré by mala obsahovať každá franšízová zmluva.
„Franšízový manuál by mal byť vypracovaný bežným jazykom. Len tak mu môžu franšízanti perfektne porozumieť, a efektívne využívať," hovorí poradkyňa PROFIT system Lenka Nováková.
Ambiciózny Taco Bell je v skupine YUM! Brands najmenší, má menej pobočiek ako KFC aj Pizza Hut. Franšízy však vykazujú najväčšie zisky.