Ako objaviť medzeru na trhu a profitovať?

Kto hľadá, nájde / Pri hľadaní medzery na trhu sa stojí za to zamyslieť nad problémami, ktoré musia spotrebitelia riešiť, pretože s každým problémom prichádza príležitosť na jeho riešenie. Inšpiráciou môže byť ich domov, miesto, kde žijú alebo kde pracujú.
Pondelok
11.09.2023
Unikátne produkty a služby sú obchodným hitom. Sú však aj prípady, keď na nich môžete prerobiť. Ako sa stať v tomto ohľade úspešnými?
 

Hovorí vám niečo termín „trhová nika“? Nie? Potom vedzte, že ide o oblasť trhu, ktorá skrýva pre podnikateľov veľmi služný potenciál, pretože je doposiaľ neobsadená konkurenciou. Veľakrát ide o novo vzniknutý segment trhu. Správne zvolená nika znižuje aspoň na začiatku konkurenciu takmer na nulu a zvyšuje tak šance na podnikateľský úspech.

Môže sa zdať, že vzhľadom na to, že na trhu existujú tisíce obchodov, firiem alebo výrobkov, je nájdenie vlastnej trhovej niky už nemožné. Nič také však neplatí. Spolu s rozvojom technológií, zmenami životného štýlu alebo so zvyšujúcim sa vekom rastú očakávania spotrebiteľov, ktorí hľadajú výrobky, ktoré presne zodpovedajú ich vkusu, sú nevyhnutné pre ich well-being či zlepšujú pracovné prostredie.

Pri hľadaní trhovej niky sa oplatí starostlivo sledovať trendy, vývoj nielen u nás, ale aj vo svete. Sledujte tak všetky dostupné kanály – televíziu, internet, rôzne diskusné fóra a sociálne siete, inšpirujte sa v zahraničí. Oplatí sa tiež analyzovať seba samého: aké sú vaše záujmy, rodinná situácia, záľuby, vzdelanie. Je veľká šanca, že v rámci skupín, do ktorých už patríte, existujú potreby, ktoré budete môcť so svojim produktom či službou uspokojiť. Stojí za to pokúsiť sa zistiť, ako na tieto potreby reagovali iní podnikatelia – možno to dokážete urobiť lepšie a zaujímavejšie, s využitím vašich znalostí a zručností.

Bez informácií to nepôjde

Nové oblasti činnosti vždy vyžadujú dôkladný prieskum, aby ste zistili, či vami nájdená diera na trhu bude skutočne výnosná. Prvým krokom je relatívne podrobne definovať cieľovú skupinu. Trhová nika môže byť miestna (napr. otvárame detský klub na novom sídlisku), demografická (vymedzená podľa veku a pohlavia) a súvisiaca so záujmami alebo špecializáciou (týkajúca sa napr. rybárov, predajcov áut, pekárov, športovcov atď.). Je potrebné si uvedomiť, že najdôležitejšie nie sú vaše subjektívne pocity, ale skutočný záujem o ten či onen produkt, tú či onú službu. K posúdeniu môže pomôcť účasť na veľtrhoch, rozhovory s nadšencami, nahodenie vlákna na internetovom fóre. Môžete využiť pomoc špecializovaných firiem skúmajúcich trh a uvádzanie nových výrobkov na trh z rôznych uhlov pohľadu – ponúk tohto druhu je stále viac. Na internete sú k dispozícii aj bezplatné nástroje, ktoré pomáhajú zisťovať, čo zákazníci na internete hľadajú, napr.

Zaviesť jedinečnú službu alebo produkt bez určenia cieľovej skupiny je pomerne riskantné, ale nie je to nemožné. Ak môže produkt využívať každý bez ohľadu na vek, lokalitu alebo sociálne postavenie, môže byť úspešný. Dôležitá je myšlienka. Riziko je však rozhodne vyššie. Inovatívnou myšlienkou tohto druhu pre každého bol vznik internetových portálov, ktoré umožňujú objednávať jedlo na rozvoz z rôznych reštaurácií. Nápad sa uchytil na sto percent.

Dôkaz z nedávnej minulosti

Pri hľadaní medzery môže pomôcť pozorné sledovanie meniacich sa zákonov a situácie v krajine, napr. politickej alebo ekonomickej. Najlepším príkladom je pandémia a okamžitá reakcia na ňu zo strany farmaceutických spoločností alebo tých, ktoré ponúkajú tvárové masky, antibakteriálne gély atď. V tomto prípade sa ohromujúca reakcia ukázala byť pre niektoré spoločnosti vynikajúcim východiskovým bodom pre začatie podnikania.

Mnoho potenciálnych podnikateľov sa obáva investovať do podnikania v doposiaľ neprebádanom trhovom segmente. Domnievajú sa, že na začiatku budú mať málo zákazníkov vzhľadom na to, že väčšinou ide o špecifické podnikanie. Sú presvedčení, že menší trh znamená menší úspech. To je však mylný predpoklad. Zúženie poľa a menšia konkurencia môže náš produkt urobiť práve o to populárnejším.

Problém znamená príležitosť

Masové podnikanie je založené na neustálom boji s konkurenciou, značných investíciách do reklamy a marketingu a často aj na nutnosti znižovať propagačné ceny. Naproti tomu pôsobenie v rámci medzery na trhu pomáha rozvíjať vlastné podnikanie, a nie fungovať tak, aby sa naša značka na trhu udržala. Slovo, ktoré je s trhovou nikou silno spojené, je špecializácia. Moderný zákazník sa pri míňaní peňazí rád cíti výnimočne. Navyše je ochotný za túto jedinečnosť zaplatiť viac. Trhová nika môže byť doplnením potrieb, ktoré už uspokojujú iné spoločnosti, alebo ju možno vytvoriť.

Ako sa to dá dosiahnuť? Napríklad zmenou spotrebiteľských preferencií – takýmto riešením je ponuka door-to-door, ktorá je odpoveďou na nedostatok času spotrebiteľov – dnes si teda môžeme objednať kaderníka, maséra, automechanika, zeleninu a ovocie doručené až k našim dverám. Životné tempo sa ukázalo ako príležitosť pre mnoho nových podnikov. Podobných zmien vyplývajúcich z hospodárskeho rozvoja je však viac. A tie sú ako pozitívne, tak negatívne.

Stojí za to zamyslieť sa nad problémami, ktoré musia spotrebitelia riešiť, pretože s každým problémom prichádza príležitosť na jeho riešenie. Inšpiráciou môže byť ich domov, miesto, kde žijú, kde pracujú alebo situácia v krajine. Takým príkladom bola vyššie spomínaná pandemická epidémia. Spoločnosti, ktoré ako prvé začali vyrábať alebo dovážať tvárové masky a následne ich predávať, vyšli z pandémie bez úhony.

Či už sme si vytvorili medzeru na trhu, alebo nie, stále ťažíme z tzv. prioritného efektu. V takom prípade je pre nás jednoduchšie zaujať vedúce postavenie. Pre nových konkurentov bude ťažšie preniknúť na trh so svojou ponukou, čo však neznamená, že sa o to nepokúsi. Dobré a ziskové podniky si rýchlo nájdu nasledovníkov. Oplatí sa preto nielen sledovať konkurenciu, ale predovšetkým mať pred ňou náskok.

Premárnená šanca?

Nokia je odborníkmi považovaná za vlajkovú značku, ktorá nedokázala náležite využiť efekt prvenstva. Dokonca aj jej vedenie oficiálne priznáva, že značka zaspala vývoj konkurencie, ktorá jej závidí, že bola dlhú dobu jednotkou na trhu. Medzi ďalšie značky, ktoré zdieľali osud Nokie a nebrali konkurenciu vážne, patria Kodak, letecké spoločnosti Pan Am a General Motors. Obchodný úspech a úspech nie sú dané raz a navždy. Pre ich udržanie sa oplatí produkt modernizovať, starať sa o jeho propagáciu, zavádzať trhové a technologické zmeny. Aj keď si patentujeme svoj podnikateľský nápad, výrobok alebo službu – rýchlo sa objaví podobný.

Na záver treba povedať, že trhová nika nie je pojem vyhradený iba pre novo vznikajúce spoločnosti. Mali by ju hľadať aj tie, ktoré existujú už niekoľko rokov. Nájdenie medzery na trhu pomáha nielen otvoriť sa novým zákazníkom, ale aj udržať lojalitu tých existujúcich, pretože modernizované, zaujímavé produkty ich uisťujú, že sa značka stále vyvíja s ohľadom na ne. To isté platí aj pre franšízové ​​koncepty, keď vidíme, že novo prichádzajúci sa snažia prinášať na trh niečo nové, čím mnohokrát nútia zavedené značky inovovať, posúvať sa ďalej do budúcnosti.


Franšízy vs. inovácia / Súčasná doba núti inovovať snáď všetky firmy, najmä tie, ktoré chcú osloviť nových zákazníkov. Týka sa to aj franšíz, ktoré prichádzajú s obohatením ponuky aj zavádzaním nových technológií.

Populárne na fóre

{^🚀🚀#**+256785634993}}💊cytotec Abortion Pills for sale in OMAN, QATAR, BAHRAIN, SAUDI ARABIA, SHARJAH, DUBAI Downtown Bur Dubai ,JUMEIRAH, DAMAC HILLS DUBAI, DOWNTOWN DUBAI,JEBEL ALI, FURJAN, DUBAI SPORTS CITY, THE EMIRATES HILLS DUBAI, DAMAC HILLS, DOWNTOWN DUBAI, CREEK HARBOUR, DUBAI SPORTS CITY, BLUEWATERS ISLAND, JUMEIRAH VILLAGE TRIANGLE, JUMEIRAH BEACH RESIDENCE, DEIRA, DUBAI GOLF CITY, AL BARARI VILLA, ARABIAN RANCHES, JUMEIRAH LAKES TOWERS, BUSINESS BAY, PALM JUMEIRAH

💊+256785634993 if you’re considering an abortion pill price, BUY 50% off BREEKY tablet, Mifepristone and Misoprostol (CYTOTEC), Mtp Kit on line in Dubai UAE...

1 komentár(e)
posledný 27.04.2024
☎+256785634993☎ UAE BREEKY tablet/CYTOTEC abortion DRUGS online AT HOME Abu Dhabi Abu Dhabi 24.466667°N 54.366667°E

💊+256785634993 if you’re considering an abortion pill price, BUY 50% off BREEKY tablet, Mifepristone and Misoprostol (CYTOTEC), Mtp Kit on line in Dubai UAE...

1 komentár(e)
posledný 27.04.2024
{^🚀🚀+256785634993}}💊cytotec Abortion Pills in Dubai Dubai 25.263056°N 55.297222°E

+256785634993}}💊cytotec Abortion Pills in Dubai Dubai 25.263056°N 55.297222°E WHATSAPP +256785634993 SINCE The Abortion Pill (Mifepristone/Misoprostol) WAS NOT APROVED...

1 komentár(e)
posledný 26.04.2024
^🚀🚀#**+256785634993}}}💊cytotec Abortion Pills in Sharjah FOR SALE

Hi WE All, 24 and have boyfriendS. We live in UAE Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm Al Qaiwain, Fujairah, Ajman, and Ras Al Khaimah , ? WHATSAPP +256785634993 if you’re...

1 komentár(e)
posledný 26.04.2024
+256785634993}}💊cytotec Abortion Pills in Abu Dhabi FOR SALE /BREEKY PILLS /BC PILL AT HOME

Hi WE All, 24 and have boyfriendS. We live in UAE Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Umm Al Qaiwain, Fujairah, Ajman, and Ras Al Khaimah. . I skipped my periods. Its supposed to...

1 komentár(e)
posledný 26.04.2024
ABORTION PILLS NAME IN DUBAI((+256785634993}}💊/cytotec/breeky Abortion Pills for sale in Dubai 25.263056°N 55.297222°E

WHATSAPP +256785634993 SINCE The Abortion Pill (Mifepristone/Misoprostol) WAS NOT APROVED IN THE (UAE) UNITED ABRABS EMIRATES BUT was approved in Canada in July of 2015. The...

1 komentár(e)
posledný 26.04.2024
☎+256785634993☎ CYTOTEC MEDICTIONAL TABLET The Abortion Pill (Mifepristone/Misoprostol) WAS NOT APROVED IN THE (UAE) UNITED ABRAB EMIRATES DUBAI BUT was approved in Canada in July of 2015.

☎+256785634993☎ CYTOTEC MEDICTIONAL TABLET The Abortion Pill (Mifepristone/Misoprostol) WAS NOT APROVED IN THE (UAE) UNITED ABRAB EMIRATES DUBAI BUT was approved in Canada...

1 komentár(e)
posledný 26.04.2024
were in Muscat, the capital of Oman ☎+256785634993☎ 💊cytotec avilablle /breecy tablet at home

THE TRUE CYTOTEC PILLS WHATSAPP +256785634993 SINCE The Abortion Pill (Mifepristone/Misoprostol) WAS NOT APROVED IN THE (UAE) UNITED ABRABS EMIRATES BUT was approved in...

1 komentár(e)
posledný 26.04.2024