Obchodné centrá rastú

Najväčšími projektmi odovzdaných na používanie v druhom polroku 2013 sú poľské Galeria Bronowice v Krakove, Poznań City Center v Poznani a Galeria Katowicka v Katoviciach. V ČR bola otvorená Galerie Šantovka v Olomouci, v Maďarsku druhá fáza projektu Árkád Center a projekt CET v Budapešti.
Pondelok
16.12.2013
V prvom polroku tohto roka bolo v štátoch strednej Európy do používania odovzdaných 190 tisíc metrov štvorcových nových plôch v nákupných centrách. Najviac ich bolo v Poľsku.
 

V tomto období na európskom trhu nákupných centier pribudlo celkom 1,8 milióna metrov štvorcových nových plôch. Vyplýva to z najnovšej správy European Shopping Centre Development poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield 540 tisíc metrov štvorcových celkovej prenajímateľnej plochy.

Za celý rok 2013 by mala teda nová výstavba priniesť 730 tisíc metrov štvorcových. „Stredná Európa má stále potenciál pre novú výstavbu, nasýtenosť trhu je o dvadsať percent nižšia ako je európsky priemer. Developeri svoju pozornosť dnes zameriavajú na prirodzené medzery vo vybraných mestách a hlavne – na optimalizáciu centier. Trh v strednej Európe sa vyvíja prirodzene a zodpovedajúcim tempom sa približuje západným ukazovateľom“ povedal Jonathan Hallett výkonný riaditeľ pre stredoeurópsky región v spoločnosti C&W.

Pohľad do budúcnosti

Priemerná rozloha plôch v nákupných centrách 27 krajín EU činí 262 metrov štvorcových na 1000 obyvateľov, pričom priemer v strednej Európe dosahuje 209 metrov štvorcových na 1000 obyvateľov. Najnasýtenejším trhom v regióne strednej Európy s 225 metrami štvorcovými plochy nákupných centier na 1000 obyvateľov je Poľsko, ktoré vďaka tohtoročnej silnej výstavbe predbehlo Slovensko. Maďarsko s 136 m2 plochy nákupných centier na 1000 obyvateľov vykazuje vysokú mieru nenasýtenosti oproti tomu Česká republika dosahuje 210 m2 na 1000 obyvateľov.

Na rok 2014 je v celej Európe naplánovaných 171 nových projektov a 65 rozšírení existujúcich centier, pričom plocha pripravovaných projektov sa odhaduje na 6,2 miliónov metrov štvorcových. V strednej Európe developeri zverejnili na rok 2014 plány na otvorenie 30 nových centier. Spoločne s rozširovaním existujúcich objektov sa tak na rok 2014 pripravuje približne 760 tisíc metrov štvorcových nových plôch.