FRANŠÍZOVÉ PODNIKANIE PRE 21. STOROČIE
Mnohé franšízové reťazce sa môžu pochváliť globálnym úspechom a optimálne nastaveným modelom podnikania. Kým začínajúci podnikateľ hľadá spôsob, ako nastaviť produktivitu výroby, personálne obsadenie a učí zákazníkov rozpoznávať novú značku, franšízy už majú vytvorené know-how. Preto je šanca na úspech vyššia a miera „prežitia“ dosahuje až 80 % oproti 20 % šanci na úspech, ak začne podnikateľ sám. Samozrejme, franšízing určitým spôsobom obmedzuje vlastnú kreativitu, keďže franšízant sa zaväzuje dodržiavať určité štandardy.
Na druhej strane majú tieto pravidlá jasný dôvod, opierajúci sa o znalosti správania sa zákazníkov a zásady obchodu aj marketingu. Na trhu pôsobí okolo 170 franšízových značiek vo všetkých možných oblastiach – od maloobchodu, gastronómie cez rôzne služby až po stavebníctvo – v B2C aj B2B segmente. Budúci podnikateľ si tak môže vybrať koncept, ktorý mu je blízky svojím zameraním, filozofiou a tiež skúsenosťami či schopnosťami.
Franšízant získa to najlepšie z podnikania aj zamestnania
Franšízová spolupráca je ideálna pre ľudí, ktorí majú záľubu v dosahovaní výsledkov. V bežnom zamestnaní sa podnikaví ľudia môžu cítiť demotivovaní, keď na konci mesiaca vidia vždy rovnakú sumu. Vlastný biznis by zvládli po stránke nasadenia, organizačne aj manažérsky. Môžu mať však menší tvorivý potenciál a nedostatok skúseností so zákazníckym správaním v danom segmente či regióne. Práve im môže vyhovovať istota zavedeného mena. Franšízant nevstupuje do neistoty, ako budú ľudia na jeho novú značku reagovať – vie, ako má vyzerať prevádzka, kde má šancu uspieť a často sa stretáva s tým, že sa ľudia na novú obľúbenú značku už vopred tešia. A vďaka existujúcemu zázemiu a výhodným podmienkam dodávateľského reťazca sa tak hneď stáva konkurencieschopným.
Vlastná franšíza už za pár týždňov
S podporou franšízora je vybudovanie novej pobočky veľmi rýchle – pomôže s umiestnením, vybavením prevádzky a vyzná sa v legislatíve a ďalších záležitostiach. Niektoré činnosti je možné zahájiť takmer okamžite po zaškolení, iné potrebujú dlhší čas. Napríklad záujemcovia o licenciu McDonald’s majú pred sebou celý rok, počas ktorého sa učia všetky potrebné činnosti od prevádzky až po manažment. V každom prípade je však franšízor pripravený na kompletné odovzdanie know-how potrebného pre vaše podnikanie a podporuje nových členov siete pri vstupe na trh.
Článok bol publikovaný v spolupráci s Mediaplanet.

Prečítaj články

Sieť Aplend spravuje 17 ubytovacích jednotiek vo Vysokých Tatrách. Víta v nich až 80 tisíc hostí ročne. Teraz hľadá pre franšízovú spoluprácu ďalšie hotely a apartmány.
Deti v škole trávia minimálne 12 rokov. Mnohí z nich potrebujú pomoc s učením. Franšíza Škola Populo ponúka profesionálne riešenie ako podnikateľskú príležitosť.
Franšízová sieť UGO vsádza na inovácie, vyváženú ponuku a partnerov zapojených do každodennej prevádzky. Rastúci obrat o 160% svedčí o stabilnom rozvoji siete.
Ako sa darí Coffeeshop Company od doby, čo si zobrala naspäť vedenie centrála vo Viedni? S odznením covidového obdobia je V4 pripravená na ďalší rast. Franšízanti majú dvere otvorené.
TAB Board chce rásť do ďalších regiónov Slovenska. Akých franšízantov hľadá a prečo rastie dopyt po zdieľaní skúseností a koučingu aj v dobe umelej inteligencie?
Najčítanejšie

Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Riaditeľ spoločnosti Solodoor Centrum Martin Kupka hodnotí uplynulý rok v znamení rastu. Približuje tiež, čo je podľa neho kľúčom k fungujúcej franšízovej spolupráci.
Keď sa povie franšízové podnikanie, väčšina z nás si predstaví väčšie mesto a gastro franšízu. Naturhouse dokazuje, že to ide aj inak. Ich koncept pracuje s vernými klientmi.
Predstavujeme vám 12 kľúčových tém, ktoré by mala obsahovať každá franšízová zmluva.
Franchisová zmluva je základom na ktorom je postavený vzťah medzi franchisorom a franchisantom.