V pobočkách vidím väčší potenciál ako doteraz

Štart podnikania / „Na rozjazd franšízy Zaraz je potrebné mať učebňu 15 – 20m² a minimálne 1500 eur na počiatočnú investíciu. Predchádzajúca prax v odbore nie je pre vstup do systému podmienkou," dopĺňa Martin Knoška, riaditeľ jazykovej školy ZARAZ.
Pondelok
13.03.2023
„O franšízu Zaraz sa môže uchádzať takmer každý, kto chce podnikať a myslí to vážne,“ hovorí Martin Knoška, riaditeľ jazykovej školy ZARAZ.
 

Ako sa darilo franšízovej sieti Zaraz v minulom roku?

V minulom roku sme robili „poriadok“ na pobočkách. Museli sme študentov z online vzdelávania premiestniť späť na učebne. Školili sme nových lektorov a na niektorých pobočkách sme sa sťahovali do nových priestorov. Po pandémii sme zaznamenali rast a záujem o prezenčné vzdelávanie. Rast nových pobočiek je menší ako sme boli zvyknutí, dôvodov môže byť viacej. Máme už veľké pokrytie až 25 pobočiek na Slovensku, bola pandémia a každý chce teraz investovať do on-line priestoru. V našom biznise, a nie len v našom, je momentálne v online vzdelávaní poriadny pretlak a trh je ním presýtený. Každý, kto si vedel zaplatiť webovú stánku začal podnikať. Odpadá tým nejaký problém, ale príde ten najväčší - presadiť sa na trhu. Dokonca nám volajú zákazníci a o online kurzoch nechcú ani počuť. Uisťujú sa či sa jedná o prezenčné vyučovanie na pobočke. Asi aj preto máme momentálne o kurzy na pobočkách výrazne vyšší záujem. V našich pobočkách vidím ešte väčší potenciál ako doteraz.  

Súčasná hospodárska situácia v celej Európe je poznačená vysokou infláciou. Ovplyvňuje to nejakým spôsobom podnikanie, napr. ľudia šetria a znižujú výdavky na jazykové vzdelávanie atď.

Nie inflácia nás zatiaľ neovplyvnila, práve naopak, v novom roku bol zvýšený záujem o kurzy. Stále je nízka nezamestnanosť a keby sa aj zvýšila tak sa tým zároveň zvýši aj náročnosť na kvalitu zamestnancov. Preto sa neobávam, že by nás v budúcnosti mala ovplyvniť. Vychádzam aj zo skúsenosti, že počas minulej finančnej krízy to tak bolo.

Museli ste v dôsledku súčasnej situácie zvýšiť ceny kurzov?

Zvýšili nám ceny nájmov, energií a aj iné prevádzkové náklady išli smerom nahor, tak sme v skupinových a aj individuálnych kurzoch o pár eur ceny navyšovali. Nebolo to nič dramatické.

Keď sa pozrieme na vašich franšízových partnerov, akí sú? Z akých oblastí pochádzajú?

Musím povedať, že moji kolegovia sú skvelí. Asi si ani neuvedomujú že sme spoločne prešli tým najťažším obdobím, aké nás v podnikaní stretlo. Máme manažérov, ktorí boli pred tým naši lektori, a tiež aj takých, čo chceli odísť zo zamestnania a začať podnikať. Franšíza je nastavené tak, že na začiatok nevyžaduje veľké investície. Na pohovor sa môže prihlásiť takmer každý, kto má chuť začať podnikať.

Aké máte plány na ďalší rozvoj siete na Slovensku v roku 2023?

Minulé obdobie ma naučilo že si na rok 2023 nerobím žiadne plány. Budem sa sústrediť na zvýšenie ziskov na pobočkách, kde ešte nevyužívame potenciál ktorý môžu dosiahnuť. 


Predávanie skúseností / Franšízant po podpise zmluvy získa školenie vedenia pobočky jazykovej školy Zaraz vo zvolenom regióne. Zároveň sa stáva jej majiteľom.

Populárne na fóre