Subway s novým majiteľom?

Celosvetový dosah / Subway, jedna z najväčších svetových značiek reštaurácii rýchleho občerstvenia, má viac ako 37 000 reštaurácia vo viac ako 100 krajinách.
Utorok
31.01.2023
Jedna z najväčších svetových franšízových značiek má byť na predaj.
 

Informáciu o plánovanom predaji reťazca Subway priniesol ako prvý Wall Street Journal. Podľa jeho zdrojov by sa cena celej siete mala pohybovať okolo 10 miliárd dolárov. Reťazec, ktorý je známy svojou ponukou sendvičov a šalátov, si údajne najal poradcov, ktorých úlohou je preveriť možnosti prípadného predaja. Stať sa tak môže aj to, že k predaju vôbec nedôjde.

„Vzhľadom na to, že sme súkromne vlastnená spoločnosť, nemôžeme komentovať štruktúru vlastníkov, ani ich ďalšie podnikateľské zámery. Naším cieľom je aj naďalej sa zameriavať na pokračovanie transformácie, ktorú spoločnosť začala, a pomôcť tým našim franšízantom k úspechu a ziskovosti,“ povedal na otázku redakcie portálu Franchising.sk Martin Princ, CEE Territory Director Subway.

Ako už bolo spomenuté, na Slovensku funguje v súčasnosti okolo 10 reštaurácií. Na Slovensko značka vstúpila v roku 2009, kedy otvorila svoju prvú pobočku v Trenčíne.

Značka Subway bola založená v roku 1965 v americkom meste Bridgeport v štáte Connecticut. Na rozvoj tak na domácom trhu, ako aj za jeho hranicami, využíva cestu franchisingu. Prvou reštauráciou mimo amerického kontinentu sa stala pobočka v Bahrajne, ktorá svoje dvere zákazníkov otvorila v roku 1984. Prvá európska prevádzka tejto siete začala fungovať v britskom Brightone, a to v roku 1996. Zaujímavým faktom je, že sieť Subway tvorí zo 100 % pobočky franšízantov. To znamená, že franšízor (poskytovateľ licencie) vlastné pobočky neprevádzkuje.


Zákazníkom podľa chuti / Subway ponúka rôzne verzie sendvičov, ktoré sú prispôsobené jednotlivým regiónom, kultúram a náboženstvám.