Otvárame kaviareň s výberovou kávou

Zmena je podnikanie / Minimálne raz za mesiac mení Meron pôvod kávy v kaviarňach. Vždy ide o dlho vyhľadavané odrody z rôznych rodinných fariem a pestované tradične v komunitách venovaných kávovým plantážam.
Utorok
17.01.2023
Snom mnohých začínajúcich podnikateľov v gastronómii je mať kaviareň, ktorá je niečím iná, originálna. Vďaka franšíze nemusí byť nesplniteľným.
 

Priamo z Rumunska na tuzemský trh mieri kaviarenský koncept Meron, ktorí tamojší milovníci kávy poznajú už od roku 2015. Práve vtedy totiž začala prevádzku prvá kaviareň tohto konceptu v rumunskej Kluži. Aktuálne má značka na domácom trhu 20 pobočiek, polovica z nich je prevádzkovaná franšízovými partnermi.

Čím sa kaviarne Meron líšia od väčšiny klasických kaviarenských reťazcov? Dá sa povedať, že tým zásadným - kávou. Spoločnosť totiž nakupuje kávové zrná priamo od farmárov, ktoré potom pražia vo vlastnej Meron Roastery v Transylvánskej Kluži. Ambíciou značky je rozšíriť svoje meno aj do ďalších krajín prostredníctvom franšízových licencií. A to vrátane Česka a Slovenska. „Veľmi nás zaujímajú niektoré väčšie európske mestá. Počas pandémie došlo k problémom s uzavretím hraníc, čo spomalilo medzinárodnú expanziu. Pravdou ale je, že som viedla niekoľko rozhovorov so záujemcami o licencie za hranicami Rumunska. V súčasnej dobe sa okrem Česka a Slovenska zaujímame aj o Veľkú Britániu, severnú Európu, Španielsko, Rakúsko, a dokonca aj Dubaj, ktorý prejavuje rastúci záujem o špeciálnu kávu,“ prezrádza Crina Ciocian, Managing Partner a šéfka Business Development franšízovej siete Meron.

Podpora pri dosiahnutí úspechu

Záujemca o franšízu Meron musí byť ochotný investovať zhruba 100 až 120 tisíc eur a tiež vyhovieť ďalším požiadavkám franšízora. Do franšízového tímu franšízor hľadá podnikateľov s pozitívnym myslením a silnými vodcovskými schopnosťami. Mali by mať schopnosť inšpirovať, povzbudzovať a viesť svoj tím k spoločnému cieľu. Vyžadované sú dobré komunikačné schopnosti a tiež silná vôľa a schopnosti sebariadenia. Každý franšízant musí dodržiavať zásady, systémy a procesy franšízora.

Záujemcom o licenciu odovzdá franšízor všetko know-how formou franšízového manuálu, ktorého dodržiavanie je prvým predpokladom úspechu podnikania pod touto značkou. Zároveň sa franšízant môže oprieť o podporu od poskytovateľa licencie v mnohých ohľadoch. Veľmi dôležitú časť tvorí v tomto ohľade design pobočiek. Cieľom franšízora je navrhnúť priestor kaviarne a najmä časti, kde sa pripravuje káva, tak, aby korešpondoval s procesomi, ktoré na prevádzke prebiehajú. Vďaka tomu sa zlepší aj pracovné prostredie v jednotlivých pobočkách.


Vlastné kaviarne a distribúcia kávy / Z dlhodobého hľadiska chce mať Meron zastúpenie v piatich alebo šiestich veľkých európskych mestách. Ďalším cieľom je zvýšiť komerčný predaj kávy z jeho pražiarní po celej Európe.