Záujem o vzdelávanie v IT odbore rastie

Jasná stratégia / Medzi prioritné trhy Coders Lab patrí aj stredná a západná Európa, Ázia a Afrika. V súčasnosti má najväčší poľský bootcamp svojich partnerov v Rumunsku, Indonézii, Rakúsku a Španielsku.
Nedeľa
08.05.2022
Sieť programovacích škôl Coders Lab hľadá ľudí, ktorí majú záujem o franšízovú licenciu na Slovensku aj v Českej republike. Kto je vhodným kandidátom?
 

Začiatkom roka 2020 podpísalo vedenie franšízovej siete Conders Lab franšízovú zmluvu s českou vzdelávacou spoločnosťou, ktorej úlohou bolo vybudovať sieť kódovacích škôl na celom tomto území. Potom však prišiel COVID, vládne nariadenie obmedzujúce fungovanie škôl a mimoškolských aktivít a nový partner sa dostal do platobnej neschopnosti. "Stalo sa to ešte predtým, ako sme začali spolupracovať," hovorí Grzegorz Morawski, franšízový manažér poľského konceptu Coders Lab a dodáva, že je opäť otvorený akýmkoľvek otázkam od potenciálnych mastrov franšízantov v Českej republike a na Slovensku. Na oboch trhoch vidí veľký potenciál.

Cieľom poskytovateľa licencie je nájsť jedného partnera, ktorý by bol zodpovedný za rozvoj Coders Lab IT Academy na oboch trhoch. To by zvýšilo prispôsobivosť podnikania, najmä preto, že franšízanti tohto konceptu majú možnosť poskytovať kurzy v triede aj online. „Franšízanti Coders Lab nie sú typickými "mastermi", pretože očakávame, že pokryjú celú krajinu podľa vlastného výberu svojimi vlastnými pobočkami, teda bez práva na sublicencie, ako je to v prípade master franšízy. Boli by sme radi, keby naši franšízanti zopakovali to, čo robíme na našom domácom trhu v Poľsku, kde prevádzkujeme firemnú sieť škôl, ktoré ponúkajú kurzy v reálnych aj virtuálnych triedach," vysvetľuje Morawski.

Príležitosť rozšíriť biznis

Podnikanie pod hlavičkou Coders Lab sa najlepšie hodí pre spoločnosti, ktoré už prevádzkujú vzdelávacie alebo akékoľvek iné podnikanie, vďaka čomu môže dochádzať k synergii. Dobrým príkladom môže byť školiaca firma, ktorá by chcela do svojho portfólia pridať kurzy kódovania. Podobný prípad je napr. spoločnosť zaoberajúca sa vývojom softwaru, ktorá by chcela diverzifikovať svoje služby poskytovaním IT vzdelávania.

„Nevylučujeme spoluprácu s individuálnymi podnikateľmi, ktorí chcú založiť spoločnosť od nuly, ale títo kandidáti musia preukázať predchádzajúce skúsenosti s riadením spoločností, najlepšie v odbore vzdelávania,“ upozorňuje Grzegorz Morawski s tým, že určite nejde o franšízu reštauračného typu, kde si milovníci varenia môžu splniť svoje sny tým, že založia svoje kaviarne od nuly. Je to skôr koncept vhodný na rozšírenie alebo diverzifikáciu spoločností.

Cena licencie franšízy pre Slovenskú republiku a Česko činí 20 tisíc eur. Zhruba rovnakú investíciu bude musieť partner, ktorý získa exkluzivitu na celý trh, investovať do rozvoja siete. Okrem otvárania jednotlivých škôl bude mať na starosti nábor odborných lektorov a ďalších zamestnancov. Zodpovedný bude aj za marketingové a kariérne poradenstvo.


Záujem rastie / Od minulej jesene eviduje Coders Lab zvyšujúci sa záujem o vzdelávanie. Po úzkosti, ktorú vyvolal Covid a ktorá niektorým ľuďom bránila investovať väčšie čiastky do vzdelania, nie je už takmer žiadna stopa. Začiatok roku 2022 je podľa vedenia spoločnosti veľmi sľubný, v tržbách prekonáva očakávania.

Populárne na fóre