Ste pripravení na franšízu alebo nie?

​Správne počty / Kapitálová pripravenosť na podnikanie s franšízou je jednou z najdôležitejších vecí, o ktorých je potrebné pred vstupom do konceptu premýšľať. Investície do franšízového podnikania totiž nie je len nákup licencie a prípadne vybavenie. Pamätať by ste mali na finančnú rezervu na obdobie, než začnete zarábať.
Nedeľa
08.08.2021
Obstaranie si franšízovej licencie môže byť pre podnikateľov, ktorí nechcú svoj biznis budovať od nuly, zaujímavým riešením. Ako spozná, že je ten pravý čas zapojiť sa do franšízy?
 

Rozhodnutie o investícii do zapojenia sa do franšízového systému je pre vás ako budúceho franšízanta významným krokom. Pred tým, než ho urobíte, mali by ste nejaký čas venovať úvahám, ktoré vám napovedia, že ste na podnikanie pod zavedenou značkou pripravení. Ako to spoznať?

Nápad vzbudzujúci nadšenie

Vybrali ste si franšízový koncept a produkt či službu, ktorá je v súlade s vaším osobným nastavením, zodpovedá vašim záľubám. Po dlhej dobe úvah ste našli takú značku, ktorá vás najviac oslovuje. Je to dôležité, pretože pripojením sa k franšízovej sieti vstúpite do biznisu, ktorý budete niekoľko nasledujúcich rokov budovať a rozvíjať. Vaša práca by vás tak mala baviť. Vášeň pre to, čo robíte, je totiž jedným z predpokladov budúceho úspechu.

Konzultovali ste výber s odborníkmi

Hovoríme to stále a zopakujeme to aj tentoraz - "Nespoliehajte sa len na informácie poskytnuté franšízorom". Ak sa rozhodnete svoj plán konzultovať s franšízovým poradcom, prípadne právnikom so skúsenosťami z oblasti franšízingu, ste na dobrej ceste. Títo odborníci sú schopní vám poradiť, či franšízor nastavený koncept a tiež jeho pravidlá sú pre vás výhodné a či je plán zostavený franšízorom životaschopný. Preverenie franšízy od odborníkov vám určite poskytne určitú mieru istoty pre urobenie správneho rozhodnutia.

Máte obchodný plán

Okrem odhodlania rozvíjať podnikanie so silným partnerom za chrbtom máte aj plán. Na základe všetkých informácií ste si vytvorili stratégiu, máte teda predstavu, ako bude vaša franšízová pobočka fungovať. A čo je najdôležitejšie, vytvorili ste si podrobný obchodný plán. To všetko vám sprostredkuje dôležité informácie, podľa ktorých si môžete nastaviť vaše očakávania.

Pred vstupom do franšízy je potrebné dať pozor na rad ďalších vecí - najmä pri zostavovaní vlastného obchodného plánu. Čo môže vašu prípravu pokaziť?

Neurobili ste si svoj prieskum

Rozjazd akéhokoľvek podnikania si vyžaduje starostlivý prieskum. Než urobíte prvé kroky, mali by ste sa zoznámiť s franšízou, jej históriou a trhom, inak by ste sa mohli dočkať neúspechu. Využite čo najviac dostupných zdrojov na plánovanie a štúdium svojho budúceho podnikania.

Slepá viera

"Dôveruj, ale preveruj." Jednou z mnohých chýb, ktorým sa dá zabrániť, je prílišná dôvera v poskytovateľa licencie a jeho tím. Právne záležitosti a zodpovednosti, s ktorými sa ako nový majiteľ firmy stretnete, môžu byť skľučujúce, keď sa s nimi budete musieť vysporiadať sami. Najmite si kompetentného franšízového právnika, ktorý vám pomôže.

Ste finančne nepripravení

Štart akéhokoľvek podnikania, aj toho pod hlavičkou franšízového konceptu, predstavuje určitú mieru rizika. Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú treba preveriť sú vaše finančné možnosti. V tomto ohľade sa rozhodne oplatí využiť služby účtovníka alebo poradcu, ktorý má skúsenosti s fungovaním franšízových sietí. Práve on vás prevedie procesom "počítania rizika". Skúsený franšízový účtovník alebo konzultant vám môže pomôcť s prognózami cash-flow, rozpočtovaním a hodnotením potrieb prevádzkového kapitálu.

Podnikanie s franšízou síce vyššie zmienené riziko neúspechu do istej miery znižuje, je však potrebné sa naň starostlivo pripraviť. Len tak sa môžete vyhnúť nepríjemným prekvapeniam po podpise franšízovej zmluvy. Dobrou správou pre vás v tomto ohľade je, že sa môžete obrátiť na odborníkov, ktorí majú s nastavovaním franšízových konceptov dlhoročné skúsenosti.